用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友 ...
樓主: 626mama
go

07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

Dear all mami,

新年快樂,身體健康,工作如意,心想事成,夫妻和睦,仔女聽教聽話!

天藍,
如你所願,希望子聰快D好。

今日子聰會返普通話班,但我已remind佢記得帶口罩,尋晚我仲叫佢講普通話o1-10及佢個名我聽o忝,好似都幾正咁。

rplyan,
我唔記得放低D相比印印,叫佢今日攞比旻旻o忝,唯有下星期先比la

今日我經我家姐D  friend book 機票 (31/3) 比印印返印尼,直航去四水,淨機票 $1,500-,另機場稅約 $220-,唔知抵唔抵呢?點知我 book 完,諗住話比我印印知等佢有心理準備,佢居然問我可唔可以 8/4 先返,其實機票我可以改,方便我攞假
之餘仲可以就個新印印有機會遲到香港,無人幫我揍子聰o,但佢份contract12/4到期,咁佢遲o左走,唔知果個月我要點樣補錢比佢呢?但我聽日都要問o8/4 D機票貴唔貴呢?因為近復活節o麻!如果貴,我都會book 31/3比佢走

天藍,
昊藍真係o力仔,去戲院睇戲唔喊,咁佢有無一邊睇戲一邊食o

rplyan,
旻旻果然犀利,可以食到咁多o,但未至於要減肥,因佢都唔係好肥o者,只不過佢郁動多,先食咁多oo者。如果係子聰食咁多o野,我o地就驚la,因佢一蝗蟲上身,儲夠糧,佢就會病,所以唔太想佢狂食。

626mama,
你星期日有無去攞o野,記得8/2帶番果D袋去裝o野,因到時無得再派。

我諗諗o,諗到我印印點解要8/4走,因我睇佢passport,佢係2005-04-08 o黎,如果8/4走的話,有機會比佢見番當日一齊o黎果班姐妹,雖然我問過好似相差100-200蚊左右,但我仲考慮緊比唔比佢遲走,因佢做o野越來越差,真係谷到一肚氣

呢排公司勁多o野做,今晚仲做到八點幾o,仲要個同事陪我一齊留堂o (因我要做果樣o野,佢比較熟D),真係有D唔好意思,希望佢唔好介意la

626mama,
原來你31/11/2無去到攞o野,早知你一早放低張form係我度,等我幫你攞埋la,你6-7/2去攞好似好趕,佢o地仲有無其他日子攞?

你隻腳仲痛,真係要好好休息o下,揾個好o既跌打睇好佢,因我o地年紀大,復原得慢D,好似我上次整親隻腳咁,都搞o左好耐先好番,最後係要等D筋自己慢慢好,先唔再痛o乍。真係唔得,唔好免強,為有等出年再報過,但你都唔好蝕低,一定要去維園攞o野,因有件跑衫、一個紀念章,都直得儲起。

如果你真係唔想比o左錢唔去咁浪費,我可以陪你行,當參與oo羅。

你要請工人公司D資料,無問題,我會sent e-mail 比你,再唔清楚打電話比我都得。但你個朋友請果個係o米無做過oo架?因無做過oo既印印真係好蠢,聽D人講有D蠢到激鬼Co忝。

天藍,
我無問過我工人點解要8/4走,佢又『爛』無所謂咁話如果book唔到8/4機票,31/3走都無問題。

hongmimi / pcdogxx,
o地好耐無上o黎,係o米好忙呢?

22/2協康去旅行,你o地交畫班學費時,有無同佢o地講補堂D時間?子聰同昊藍上個月同今個月都有唔同事要請假,所以今個月總共要補4堂,佢o地全部補黏土班,仲要係得佢兩個,時間係星期五普通話之前上,我覺得D時間幾好。其實係Miss Lam特別同佢o地補,因補堂D時間全部都同佢o地畫班、英文班及普通話班撞,所以先就佢oo乍。

好開心,仲有半日就收工,可以放四日假,但亦都擔心今晚要收遲工,因有份o野好趕,一定要今日起貨,希望唔洗收遲la。其實聽日上午book o左健康院幫子聰驗眼及check 發展,因滿四歲要返健康院做呢兩樣檢查,你o地到時都要記住book。另外,星期五印印上午又要覆診,我驚佢趕唔切返o黎接子聰放學,再加上子聰下午去check牙,所以先放假o乍,佢check完牙會即刻去上黏土班,應該趕得切o既。

天藍,
莫講你見我印印多過我家姐見,連我家姐同佢個工人都覺得我印印懶到C,我家姐個工人直情同我家姐講,話見到我印印好多時無乜點理子聰,再加上子聰越來越瘦,好似好不負責任咁,仲問我家姐我請o左工人未,記得請個好D比子聰,等佢唔使咁瘦o麻。你話我聽到心唔心痛。

仲有一個月仲提乜鬼呀,又唔係無提過,聽先得o架,而家我o米同你12月時o既心態一樣,想快D過埋三月,等佢走oo米一天都安樂晒。

昊藍整爛o左果隻VCD,我就無乜印象屋企有,但我今晚返屋企o下再答你。

子聰4/2開始返學,夜晚已經話唔返學,唔知係o米放假放得太耐,先至唔想返,但最搞笑係佢居然識講話佢個身同心都唔想返學,希望佢快Dola

今日去健康院 (葛量洪) check 眼及發展,首先去check 眼,我諗果個應該係醫生,一坐低佢就問有無發現小朋友對眼睇o野有問題,其實我o地入去間房之前,我已經幫子聰除o左眼鏡,但我見果個醫生講o野咁誠懇,o米老實話佢知子聰有散光,之後佢問o左好多有關子聰點發現有散光、係邊度驗、邊度配、事後有乜o野要跟進等,之後就好似平時我o地驗眼咁睇遠近公仔、睇大細英文字,最後結果係左眼深過右眼,叫我跟番私家醫生o既覆診日期驗眼就得la,唔需要再返去跟進,但果度唔見有眼鏡舖果D度數眼鏡比小朋友戴。

之後去o左度高磅重 (要除淨底衫同底褲),佢身高107 cm,即100個同齡小朋友排75咁高,體重16.1 Kg,即100個同齡小朋友排50咁重,姑娘話因為佢高所以影得佢瘦o者,唔使擔心,有關發展,姑娘只係問有無o野令家長覺得子聰有問題,比如話講o野有問題、進度比人慢、學校有無投訴、飲食有無偏食等,傾完之後o米話健康院只係跟進0-6o既小朋友,6歲以上,即小一,學校會再有人跟進,但6歲前若遇到小朋友有乜o野問題,都可以隨時打電話番健康院約見醫生。

626mama,
尋日軒軒放學左半邊身由低濕到面,濕晒。問佢又唔講,學校又話唔知,原來仲要唔係第一次,學校居然覆你話軒軒去洗手間時整濕,有無搞錯,我o地已經放o左套衫褲係學校 (天藍唔講都唔記得o),就算整濕都應該同佢換先得o架。上次子聰整濕褲,MissKaren都有打番電話比我,話我知無換褲,係因為子聰整濕褲時,校車已到同埋諗住佢係頭站落車,為o左唔阻其他學生放學,先至唔幫佢換。但我問過子聰知唔知軒軒做乜濕晒,佢好似一舊雲咁話唔知,所以幫唔到你。

其實點解你覺得軒軒同你 / 軒爸有隔膜?可能因為你o地以前唔係成日見,反而佢見細EE仲多,變o左佢有乜事都同細EE講,而唔同你o地講,但相信而家一切住後,比多D時間佢會有進展o既。而我同子聰成日都玩到好癲,有時我甚至乎問佢,叫佢估oD同學mami會唔會同D同學玩到咁癲,佢話應該唔會,除o左玩,佢都會同我傾o下計,好多o野都肯講。希望你遲D可以同軒軒講秘密la

天藍,
4日假期,今日除o左帶子聰去健康院,及約o左以前D同事食lunch外,無乜點做o野已用o左一日,我諗好快會過晒呢4日。

我工人而家有時懶到我真係想鬧佢,不過諗住子聰仲要佢揍,我都算,為有忍o下,我都希望新個工人會好D,同埋到時會睇緊D個新工人。

你老細突然咁好,笑晒比你放假,你真係執到,可以咁順利請到假,簡直開心到痹,有關宏福去旅行D時間及地點,我星期五 / 星期六話你知,但都係暫時 (根據上次報名時的資料),因學校仲未有再出通告,再有更新消息再話你知。

協康又舉辦旅行,唔知你o地收唔收到佢osent比你ooe-mail,你o地睇o下有無興趣。15/3 (星期日)10:00 a.m. – 5:00 p.m.曹公潭户外康樂中心,會員價:大人、細路 (3-13歲) $40-HK。

另有關子聰唔想返學果度,MissKaren暫停到個原因出o黎,但唔肯定係o米真,就係佢果班有個同學叫Hilton,佢經常只會同番自己果group人玩,再加上佢成日行路啞啞喳喳、同埋個人比較粗魯(以上兩句出自Miss Karen口),老師又經常叫佢唔好曳,所以相信子聰已標簽o左佢係個壞學生,據Miss Karen講子聰話驚Hilton會蝦班中另一小朋友(該小朋友年紀比較細,係N1又同子聰同班,再加上子聰好照顧呢個小朋友),但子聰又從未見過Hilton蝦呢個一小朋友,我o地覺得佢呢個諗法好奇怪,但唔否定我o地以上推測有機會o岩。

天藍 / pcdogxx,
有關宏福旅行D資料,已經sent o左比你o地,請check e-mail

天藍,
真係快樂不知時日過,話咁快又過o4日,真係想唔做o野淨係揍子聰,可惜發夢就有我份。

626mama,
放係學校果套夏季衫褲,已經係1月份,退回比我o地及叫我o地攞番套冬季衫褲返去o羅。

有關整濕褲果度,我諗你試o下同Miss Sallyo下,或者有用呢?

「油牆」假期所安排o既行情,真係緊湊到飛起,但無返工o既壓力,已經抵番。

8/2,你有無去到渣打10公里賽事?我本來1516去唔去,但後尾都去o左,天氣好好,唔太凍,又有少少風,最重要係我今年行比跑o既時間多,所以最後到終點o既時間比舊年慢。

rplyan,
今日又會咁o岩撞到你o地,真有緣la

hongmimi,
由你老公口中得知佢就o黎轉工作環境,希望佢OK,因個返工時間o岩晒你心水la

626mama,
有關換夏季衫褲係學校主動叫換,會唔會係你o地放係學校套衫褲,係長衫長褲,所以佢o地無叫你o地換o乍。

8/2,我有同事同我一齊去,不過係佢有佢跑,我有我行o者,只不過大家約係終點等,之後一齊走o羅。

626mama / pcdogxx,
o地講果D仔,其實我都有興趣買,不過我見子聰每次去廁所開大大時,佢都唔需要用o野幫助,就可以好安全咁坐係上面,反而佢企係宜家o既圓仔上面就跌o左好多次係地下 (因為佢企係上面刷牙),唔知你o地講果隻仔企係上面,夠唔夠高企係上面刷牙呢?

hongmimi,
我都覺得匡匡「文曾」好多,果日佢仲經常性係課室o益出o黎問匡爸o野呢,再加上佢果班同一時間走晒D同學,難免有D失落,希望佢只不過呢排心情唔好,相信好快無事。

22/2,我無記錯有我、626mamapcdogxx,都有參加,我諗應該去得成o卦。

匡爸轉工作環境,除o左係得快樂時且快樂外,亦有助佢未來發展,我完全贊成,記得第二時升o左,唔好唔記得我呢個小小小下屬,多多關照我兩公婆呀,哈哈!

天藍,
昊藍生日會你暫時預我o地兩大一小先,因唔知聰爸有無假放。

宜家好似沙田 / 九龍灣比較近。

rplyan / 626mama / 天藍,
莫講你o地無記性,我都係,我雖然係順產,但因以前做過2次婦科手術,全身麻醉,所以記性超級勁差。

天藍,
昊藍病o左,真係要多D休息,而家D病菌咁犀利,一定要睇醫生先安心。希望昊藍快D好番可以一齊去旅行la

天藍,
宏福今日派o左旅行通告,14/2,上午9時係青衣綜合大樓在旁邊之球場集合,你跟我架車,「6」號車,車程約一小時,地點係保良局北潭涌渡假村,下午3:15 p.m. 集合離開上址,當日朝早集合時,每人會派一張label,憑呢張label可到飯堂用膳 (即包lunch)

尋日我o地玩得好開心,尤其係D小朋友走晒去吹bubble o既時候,簡直好似我o地自己搞去旅行一樣,美中不足就緊係無o左昊藍係度la,希望下次再有機會。

rplyan,
果日聽完你講有關interviewD o野,真係收的話,好有壓力,但繼續係到讀,又擔心,真係難為你作出選擇。

天藍,
昊藍休息o左咁多日,好D未?

sent oe-mail比你,你check o下。

626mama,
果日旅行下午,因落雨關係,我o地係食飯樓下買o左個樽入彩沙,後o黎分開玩,表姐去o左同pcdogxxo地踩單車,子聰去o左玩跳彈床、roller、之後去番朝早個空地度玩放飛機,同埋周圍跑,本來我o地都想去玩水上單車,但又係聽人講話唔夠時間,所以無玩到。
‹ 上一主題|下一主題