用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

deleted [複製鏈接]

Hi, 大家好!

我仔琴日無帶家課冊番屋企,到我夜晚上網先check到仲有樣功課未做,今早早10分鐘morning call佢起身做!真大頭蝦!

你地今晚會去中秋晚會嗎?我地會到!

我從無見過書法用具,會唔會係佢地仲未用過,所以唔洗帶回家著?

我ge做法係,叫佢讀第一part個d詞語(PTH),聽下讀得岩唔岩,然後第二part brief佢一次(e.g.讀一次佢唔識ge字),每個item叫佢自己諗下講咩,跟著比三分鐘佢自己beng埋練習,跟著俾佢rehearsal一次,跟著正式"表演",我會錄低俾佢睇,跟著比分同comment.

不過,我剛睇完家課,點解琴日同今日都做說工一?!
原帖由 gundomwing 於 11-9-16 16:46 發表
請教各位中文科說工(一)怎樣做?

Hi各位,

我仔發燒,兩日無番學,連小測都唔洗做,拿回家自己做!今日終於好番晒可以番學了!

有無咩update?

janssenma

我都有幫亞仔報鋼琴,佢都係未考級,我只係應佢鋼琴老師邀請,俾佢拿d經驗,等佢第時考琴唔會咁緊張,佢都係選左一級歌,玩下而已!
原帖由 ACCMom 於 11-9-21 11:55 發表
我無幫阿仔報, 因為佢只學鋼琴, 未考級, 而且我發覺佢唔係太夠時間用.

謝謝!我都收到通告!好似好多野排山倒海咁黎,我就黎搞到亂晒了!
原帖由 gundomwing 於 11-9-21 10:39 發表

呢兩日無咩特別, 留意學校網上通告10月有模擬測驗的範圍及日期.

我都唔見有提要帶dictionary wor?

回復 2# PaperCup 的帖子

我仔淨係做左一版,右面個版佢話唔識做,都係等我番黎教佢. 我覺得好深啊!小一生好難明,因為有好多substitution,要逐樣逐樣講佢先明做乜. 不過,我覺得如果衝破到,應該會好一點.

oic....請問你買左邊本字典?
原帖由 kelvincheng 於 11-9-22 09:30 發表
應該是老師上堂叫他們帶字典,所以沒有通告.

阿仔話最遲下星期一要帶中英文字典返去,由於英文課已開始教查字典,所以阿仔今日已經揹了本字典返去. ...

乜唔係用手指度本作業上面ge書簽同擦膠咩?!
原帖由 ACCMom 於 11-9-22 11:22 發表
同意! 本數學真係好難, 唔單止係思維方面, 仲涉及雙位加數甚至係乘數.  右下角的題目亦有些confusing, 我阿仔真係用手指度o左屋企o既書簽同擦膠呀 ...

我都見唔到本書,原來你地都無,可能真係o係老師度,我問亞仔,佢朦下朦下話唔知,我仲懷疑佢留低左o係學校tim!
原帖由 kelvincheng 於 11-9-23 07:16 發表
阿仔都冇, 不過佢話本書喺老師度, 唔知真定假.

Happy Birthday to your daughter!

咁你小朋友係咪都有個擦膠ge生日禮物,我仔都係9月生日,佢話老師送俾9月生日的小朋友!
原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-24 23:35 發表
今天亞女生日party, 想不到她的生日願望會是 "我想做班長"

請問大家知唔知有一個家長ge增益課程,在10月同11月星期四舉行?我收到通告話已獲取修讀這個課程,但係我一d都無印象有報名,亦無印象有依個課程,大家知唔知呀!我翻看所有通告都唔見有有關ge通告......

Hi Ken mother,我係K1A同學仔...哈哈!
原帖由 kenmother 於 11-9-27 01:10 發表

今日好似得好少功課,終於可以抽少少時間同阿仔溫下數學同親子親子 (hopefully)

回復 1# kelvincheng 的帖子

無背呀,只係同佢讀過下

回復 1# kelvincheng 的帖子

唉,sorry現在才見到你的留言,你還要嗎?如要,請pm我email,但我今晚放工先可以send到俾你wor.

昨天的英文模測如何? 慘!阿仔話有好多唔識,起碼錯三條,因為有三條直頭無做睇黎要在加倍努力,應付11月真個次!

今早參加了親子早操,還以為是跟小朋友一起做的,原來家長跟他們是有一段距離,幸好回校後同離開前也有在課室外跟仔仔打招呼,否則他還以為我沒有出現!

明天科研堂要帶有蓋紙盒,請問知唔知要幾大個?我只有一些A4紙個d有蓋箱,但係好似好大個,點叫亞仔帶番學???

請指教!謝謝!
‹ 上一主題|下一主題