用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖若瑟英文小學小六家長
樓主: nancy88
go

聖若瑟英文小學小六家長 [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學小六家長

nancy88:
去年有20幾人去考九華,但只有3至4個成功考入,他們都是考全级頭幾名的,而聖言和觀瑪大約都有10幾個入到,大部份都是派入的,他們都是band 1的學生。如你的小朋友是band 1 的,即全级人數除3,如220除3即考73之前都是band1就不防搆珠填聖言或觀瑪,但如小朋友是考74-146即band 2就最好填返聖若瑟,因就算小朋友是全级考第一,但在填表時第一志願不是聖若瑟,而又派唔到心儀的學校想返聖若瑟,學校講明唔會收的,但在填表時第一志願是聖若瑟而未能獲派,在放傍當日班主任會即時幫同學入纸登記後補,所以你要小心選擇,但我個人認為如你的小朋友成績在全級頭10名和在校內校外都獲獎無數的(學界),就一定考外出d名校,如保險d自己聖若瑟英中都好好,因又是男校,又有很多熟悉的同學,好過唔知派去一d不知名的學校,都時仲麻煩!

nancy88:
You are welcome,其實你不用太擔心,因為你地今年好似可以報考2間心儀的學校,咁你就放膽去報考,到填表時又填返個2間做1,2志願。有時唔驚得咁多,因都要睇吓個小朋友自己好唔好運和interview時的狀態如何,因我覺得interview都好重要,其實在前年和大前年6年級有個去考華仁,佢2個都是成績全級頭五名,又有好多獎項,但佢地都考唔到,返之成績比他們差的在全級20幾名的就考到,聽說就是interview時的表現唔係幾好。所以好多時都睇個小朋友有沒有自信和應對反應如何,所以你唔好太擔心!Good luck!

nancy88

我仔仔小學系在st.jo讀,但中學仔仔只係考了一間私立男校和一間津校,仔仔不是在st.jo中學讀,所以我都唔知st.jo中學那邊的情况,唔好意思!
‹ 上一主題|下一主題