用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 Interview
go

協恩 Interview [複製鏈接]

唔好咁担心,我曾經同妳一樣,諗住個女夠淡定把口又叻,Interview一定冇問題.點知學校考佢地中,英,數.阿女話中文好難,數學靠心算又冇把握,英文中規中矩冇咩發揮,
考完出嚟就同我講冇機會啦,我個心實哂,打定輸數.
不過,3月中收到信,叫我哋3月尾second in .我同個女開心到彈起.
我問個女:其實當時啲問題多好都唔識,妳點答?
阿女話:對唔住,我唔識/對唔住,我冇學過.
我:咁妳有冇樣衰衰咁?
女:冇啊!扮哂陣定,保持笑容囉!
所以唔好咁担心,未必冇機會.加油!祝妳哋好快收到面試信.
原帖由 chachamother 於 11-2-21 16:54 發表
阿女星期六去咗 協恩 Interview,佢出來話好難,考哂學科嘅問題: 中、英、數都考哂,阿女話英文勁難,中文考成語反而阿女話ok,數學都可以,佢話考英文時,個老師勁黑面,今次實無機會 second in 啦!佢地一句都無同阿女傾過,我估佢地第 ...

唔使擔心,當年阿女都冇學過奧數.
學校唔會因為一樣嘢唔理想就否定小朋友其他嘅能力.
原帖由 709394 於 11-3-1 15:16 發表
Sorry, 按錯制, 走錯隔離台。
不過都想知吓有多少人可以2nd interview?
而且 HY 1st IN. 數學題不是考學校常規數, 全部好似是奧數題, 沒有讀過奧數怎辦???

我係收到信.:loveliness:
原帖由 coolkid 於 11-3-1 19:48 發表
我無去簡介會, 請問用電話定信通知lei......

我係收到2nd interview通知.信上面有約見日期 / 時間.
啱啱揾番封信係3月23日.
今年會唔會用電話通知我就唔清楚啦!

原帖由 OfficeMgr 於 11-3-2 10:14 發表
Miss Wong Wong,

你收到的是否通知2nd interview?  因為我問過學校問會電話通知到為止....好心急呀!

阿女性格活潑外向,好快就適應咗新環境啦.

原帖由 qqbaby123 於 11-3-2 03:44 發表
現在女女學校生活如何,愉快嗎?

有2nd Interview嘅小朋友要加油呀!
阿女當年見兩個副校長,一啲都唔容易.今時今日再諗番當日嘅情形,仲係話好驚.同學校嘅訓練相差好遠好遠.

我記得一入間房坐低,副校就叫我個女介紹我同我老公,跟住又問有冇兄弟姐妹,平時同相處嘅情形等.之後問阿女學校嘅活動,而阿女係音樂方面得獎比較多,佢問係咪老師揀佢去比賽,又話阿女攞咁多獎有冇失敗嘅經驗…..其實我覺得佢哋冇咩特定嘅題目,只是隨住你嘅答案再問多幾層,主要係睇阿女嘅反應同英文能力.
最記得阿女話平時好鐘意睇書,佢就要阿女介紹一下最鐘意嘅書,阿女講完.個副校居然寫咗個英文生字問阿女點解,阿女唔識,佢就話妳睇嗰本書入面有嘅,點解妳睇書遇到唔識嘅字唔查字典,嚇到阿女口啞啞.之後都傾咗好多嘢,全程50分鐘,有40分鐘都係同阿女傾,所以英文能力差啲都唔容易應付.我哋前面個女仔15分鐘就出咗來,我諗佢係問一句答一句所以咁快.機會應該微啲.

唔記得講,同父母傾係用廣東話.
問我哋覺得阿女當日嘅表現點?
又問我哋有冇關於學校嘅嘢要問,傾咗一陣.
最後,副校放低咗嗰黑口黑面嘅面具,提醒阿女遇到唔識嘅字要記得查字典,咁先可以學到嘢,進步得快.
我覺得佢哋黑口黑面係故意扮出來,所以妳哋叫啲女唔使驚,做好自己就得啦.

恭喜!  恭喜!  

加油!祝妳哋成功!

雙喜臨門!

加油呀!等妳嘅好消息!

原帖由 specialapple 於 11-3-7 17:50 發表
Thank you.  My daughter will be interviewed on this Saturday, 12.3.  She will also attend DGS's 2nd interview this week.

我又唔覺得老師態度有問題喎!

我都認為女副校長係特登做出黎。
因為阿女面試個陣,唔記得答咗啲咩,但是傻得幾搞笑,
我見到女副校長都忍住唔笑。
所以真係要提醒啲女唔好驚。

我又諗起啦,曾經問過阿女第日會坐咩交通工具返學,阿女話會坐巴士,佢又問坐幾多號?係邊個站落車?
因為去咗協恩三次都係坐爸爸車,所以唔識答係邊個站落車。
原帖由 meimeimama1 於 11-3-8 15:38 發表
其實我去簡介會個時
都覺得副校長(女個個)好"寸"
令人聽起上黎覺得好唔舒服
但後來係bk見d家長話佢特登做呢個形象出黎
所以我估面試時d老師都係咁瓜 ...

太好啦!講哂啲重點出來.

我哋都曾經係同路人,好明白大家嘅心情,希望妳哋嘅囡囡都能如願地入到心儀嘅中學啦!加油呀!

原帖由 wunma 於 11-3-9 09:54 發表
見到大家這樣辛苦, 忍唔住分享一吓我囡的經驗:

- 1st interview表現自以為唔好, 唔一定冇2nd interview;
- 2nd interview 是用信通知, 再電話double confirm, 學校每天見部分學生, 有時學校有活動冇時間就唔見學生, ...
‹ 上一主題|下一主題