用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

我囡都有兩科唔合格 - Eng Lite (我囡話Eng Lite好難, 佢班只有一個合格) + 中文 (差1.5分才合格), 睇嚟暑假要搵定中文補習老師!
好似越嚟越難合格, 學校係咪要出到咁深? 會唔會打擊學生自信?

回復 chaselam 的帖子

我囡上學期Eng Lite 較為高分, 今次都唔合格, 可能真係好深.  我囡話好似有5個數學唔合格.  你囡個班呢?

回復 Hoining 的帖子

Hi Hoining,

先同小朋友傾下, 再同佢班主任溝通, 睇下班主任有咩意見 (都唔知學校俾唔俾人留班, 始終學位有限), 然後同小朋友講, 睇下佢願唔願意留班, 如果唔想留班, 佢就要定下目標, 升S2後成績要有改善, 否則未必升到S3,

現今做父母好艱難, 又要工作, 返到屋企仲要照顧家庭, 但d小朋友就唔明我地辛苦!!!!

今日收到成績表,平均分比上學期高幾分,但級名次退了幾名,總括來講都ok,仍有進步的空間(尤其係中文)。

我囡班有一個同學仔要留班,唔知其他班情況如何?

開始放鬆心情跟女兒一同放暑假,會同家人一齊去韓國玩幾日,九月先再拼過!

回復 Hoining 的帖子

你囝囝是原班升嗎?  好似只有C班才原班升 (我囡班有一位同學會轉出呢班), 唔知會唔會加人入呢班?

你有無係學校訂書? 上年我一早自己出外面買, 今年費時麻煩, 都係同學校訂, 因為上年要走3間書局先買齊!

chaselam  8月27先知道編班結果  發表於 12-7-14 20:27

回復 clmum 的帖子

Hi clmum,

你小朋友都係讀沙崇?  邊班?

今年中二要買的書費用比其他學校平, 學校自編教材唔係咁多學校可以做到, 老師要花很多時間及心機, 所以佢近年升level升得咁快!!

我囡話佢地仍是雙班主任, 其中一位是中一的班主任, 唔知呢位老師係咪跟到上中三?

下學期校長講明今學期會新增兩位英文老師,會提升同學英文,中一可能要教中二或加些少中三課程內容,聽聞去年中二考試有些是中四內容!

成績都叫可以接受,沙崇出卷係深d,要攞高分係比較難,我小朋友就話有人都失手,所以合格已經好好,都唔會再有其他要求,唔係佢又話讀書好大壓力!

我都好心急想收書單,可能要下星期星期五先派,我諗住收到即去書局買,唔等學校,因為我叫左補習老師幫佢預習,始終IS分開3科(phy/chem/bio),先打好個底。

Sorry,打錯字,應該今星期五派。

回復 yuenwaimami 的帖子

黑鞋唔可以有踭,行起上嚟唔可以好似高踭鞋發出聲響,白鞋主身要白色,但可以接受有顏色logo或裝飾,如Adxxx牌子波鞋好多時有撞色3條間,同時波鞋要有足夠保護雙腳能力,梁副校話好多時小朋友只貪個款,但對鞋未必有保護作用,詳情可以到家長日問老師或副校。

我小朋友讀普通話班 (今年升中三), 學校話沒有分精英班, 只是按學生能力分班 (叻英文入E班, 叻數學入D班, 弱英文入A班, 弱數學入B班, 唔知今年仲會唔會咁分班), 不過普通話班需要考核普通話才可以入. 我小朋友就很喜歡普通話班, 因為由S1-S3原班升上, 可以增加同學間的感情.  我反而覺得我小朋友英文好過中文, 但小朋友入左普通話班後, 反而唔想轉返出其他班 (其他班每年按成績再編班, 如果唔鍾意留係普通話班, 可以係學期尾轉出, 但要跟其他班同學比較成績才知編那一班.)

baba3506  請問世界地圖冊會用幾年,因為如果一年買舊書似乎花算,對嗎?感謝!  發表於 13-7-13 21:08

回復 Hippomother 的帖子

地圖會用3年,我女今年書單仲有,買左就不需再買。

baba3506  Thanks a lot.  發表於 13-7-14 19:49

學校早前有通告點樣報名,你問小朋友攞返通告或上學校school notice睇,就知點樣報名。

學校應該未放條link係校網,如果明天都見唔到,最好打去問學校。

baba3506  謝謝意見,因為擔心會Full,所以問老師,原來係Student Corner嘅SAS,Login 後要再login ,所以以為有問題,解決咗!  發表於 13-9-18 23:19
‹ 上一主題|下一主題