用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我真係好唔開心!
go

我真係好唔開心! [複製鏈接]

其實我由個仔評咗係 A 仔之後,只係傷心過一個禮拜,因為之後個仔每有一個小進步,即使係 er 一聲,可能係常人眼中不足掛齒,但就帶給我極大嘅喜樂~~

所以到依家,雖然間中心仍會有少少戚戚然,但都係開心嘅時間多~~甚至係比正常父母開心嘅時間係更多。

同埋我同我老公好識自我安慰,我地會諗:仲好啦,大條道理唔駛同人競爭喇~~

其實 BB 未夠一歲,我已經覺得佢嘅發展有問題,但我又講唔出係咩問題,身邊人又話大大下無野,但我始終心裡有百般疑問,亦有最壞嘅打算,所以心理準備比較足,但當醫生斷症一刻,仍然禁不住兩行眼淚直流...

好彩早發現,早斷症,早訓練,依家都叫做小有進步,排咩隊時間都充裕D... 而且網上資料豐富,睇得多,個心定番少少。

所以之前係自由講場見到有人 Post 自閉症嘅資料,即刻有人回一句咩:

「三歲前斷症講咩?」,又話咩想要資源唔好講到咁誇張...

其實我好慶,唔好咁害人啦,個症其實早到歲半已可以確診~~佢對自閉症認識有幾多?我問佢,佢又唔回答... 如果人地有疑問,就你一句說話就掉以輕心,真係會錯過黃金期架

原帖由 candycycy 於 11-4-4 23:22 發表
其實你真係EQ好高... 只係傷心一個星期...
好多時, 仔女既進步, 雖然只係小小既進步, 但我地都要Value, 都係心中把"尺"既問題,
有邊個父母唔係望子成龍呢? 做A仔父母果種心情, 真係其他人唔會明白, 幸好你老公都sup ...

你冷靜D先,我諗 kelvin_hmlau 唔係有心要你唔開心嘅,係度大家都辛苦,唔會特登要激你,佢可能都係就你提供嘅資料分析下,睇下幫唔幫到啫...

你真係唔好俾咁大壓力自己呀,你個女好需要你架... 我地至係唯一幫到佢嘅人,我地冧咗,就無人理佢地架喇...

所以我發現阿仔有事時,曾經許願要自己長命百歲

原帖由 davis_mav 於 11-4-8 23:24 發表

的確, 照動個女我會更清楚自己有邊方面做得好D, 例如耐性真係好重要, 但我唔係好認同你講既說話,

"在你 case, 可能發現人際關係, 社交, 領導才能不佳 (不能和同事, 自己家庭, 好好相處同沒有能力令家人幫忙). 你 ...
‹ 上一主題|下一主題