用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學體操一肚氣之經驗分享
go

學體操一肚氣之經驗分享 [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 11-9-21 10:35 發表
我女由3歲跟呢間學體操, 學左6年, 又無咁既事WOR
個教練攪咩呀, 點會有人俾個3.5歲上高低桿呀, 跳板都未識用, 隻手又未夠力.......我女果時學到好大個都只係上過單桿

不過我會同意, 佢咁多中心, 唔同教練真係有唔同 ...

我同你既經驗差不多,小兒又是三歲起跟佢地學體操,由南華會學到天后,一路都無問題,仲攞左吾少獎添!今年考p.1都靠晒佢架啦!雖然停學了2個月(因想專注游水),但仍不減我個仔既興趣,佢成曰問幾時再可以學添!我還記得小兒學了2個月,楊教練便鼓勵小兒參賽,結果得了第2名,我高興得難以形容呢!
另外,亦想分享另一件事,我個大女由2歲多起,第一次脫了右膊臼起,共脫了7次之多,初時奶奶怪工人同佢玩得粗魯所致,直至那次我和她往洗手時,輕輕向前拉了一下,那次的下場當時去醫院找醫生替她復位。那次事情令我知道原來吾關工人的事,而是女兒那個關節尚未完全所致,醫生還安慰我說叫我等到6歲後,當關節完全發展,不會再脫臼了。果然我個女5歲半後,現在8歲多,3年也未作脫臼了。
我相信每人所長不同,或者吾學體操,學第二樣都得, 不用勉強!

原帖由 ngmyan 於 11-9-21 06:35 發表
他們叫我報時都以此招來的,也列明教練們的資歷也很好
我現希望幫小女轉玩跳舞sdm再於4歲才參加esf體操,好似他們更專照顧幼童…
你講到SDM,我就想起那時女兒在海怡半島的sdm學了幾堂跳舞既經驗,我個女都學得好開心,直至有一次我送女兒學跳舞後,去超市買餸,當我埋單結賬,突然有把小女孩的聲音叫我媽咪,抬頭一望,女兒正站在我的前面,差點被她嚇死,我問她為何在此,她說去vv,老師吾得閒,叫她自己去,我當堂激得七孔生煙,我女只得4歲,你叫她自己去,衛生也不說,如果遇上意外、色魔邊個負責呢?最恐怖係sdm喺3樓,而超市喺2樓,好遠既距離佢地點可以比個小豆丁自己離開架!我有即刻同佢理論,佢淨係好含糊咁話下次吾會!你信嗎?最終都係吾再比佢喺嗰度學lor,雖然仲有兩堂,當豪比佢囉!最緊女兒冇事!

原帖由 ngmyan 於 11-9-24 22:15 發表
Actually what I am unhappy about the gym ltd is there adminstration policy and attitude in how to handle the child.

Some of the children I see are really very good, and some are not good, what they d ...

我明白你的感受,我也只是在分享我的經驗而已!
‹ 上一主題|下一主題