用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 番禺華仁vs蘇浙小學
樓主: nolimit_gimi5
go

番禺華仁vs蘇浙小學 [複製鏈接]

急急!一間有直屬中學,一間語境好。未睇到個仔咩類型,唔知谷唔谷得,比較貪玩喜歡社交。媽媽都想佢以後入到學術好既名校,比較傳統都想個仔可以做到專業人士。

個仔蘇浙K讀上來,依家普通話OK班中平均低些少,始終家中廣東話為主,似乎廣東話吸收好D。雖然係mix 仔,但好港仔,英文都係要關注。

其實人人都叫去華仁,只係擔心華仁語境,而且玩得太開心,會拖慢個仔學術。但同時欣賞陳校長既教法,好生活化,德育好。好掙扎!
   4    0    0    0

回覆樓主:

救下我,星期三註冊!

Poyau 發表於 22-6-7 08:30
華小雖有直屬中學港華 對學術有要求
以免昔日太多B2差啲令港華英中落車
推算要過半畢業生屬全港前列40%

您意思係番禺華仁既學術唔會差得去邊?

lskstephen 發表於 22-6-7 15:42
其實仲需要 vs?
除非好唔鐘意港華就另計

咁又唔係,不過最近港華書院有負評...同埋身邊朋友追捧直/私/國際比較多,所以有D猶豫。睇左華小FB,印象其實好好。

蘇浙派地區B1 都幾好,全港top 既就每年每間1-3個左右(st Paul co ed , Paul boys) 。我最鐘意佢普教,呢個時代學多種主流語言真係冇得輸。

回覆樓主:

你D 數學好勁!

回覆樓主:

我今朝冒雨註左冊 問來問去都係支持WY  。未至於唔鐘意港華既,都係好既一批。希望阿仔爭氣啦

yyshiu 發表於 22-6-13 09:59
恭喜你加入華小大家庭!
華小係好愉快學習,小朋友個個都開心返,氣氛很好,亦很多活動給予男生參加。大部 ...

多謝您,估你係用家?
雖然註左冊,都想問下,個仔比較懶同心散,到依家都好多字唔識,掛住玩唔讀書。華仁似乎比較輕鬆(或是我理解錯誤,請指正),並有好多課外活動,會唔會令心散既仔再散D?

其實尚未決定以後係DSE定IS,不過為左打好中文基礎,派到local 好野就照讀。為左可能要再轉校,係咪覺得中英文需要外補?定係華仁到小三之後都會谷學術?

yyshiu 發表於 22-6-14 09:46
我有一個小朋友讀華小。華小小一沒有考試,小二下學期才開始有考試,但其實小朋友都好多評估不定時在學校進 ...

多謝分享!

您一個小朋友讀津校一個讀直資,考慮點是什麼?以後升學方向決定未 (DSE or國際/升學?)

‹ 上一主題|下一主題