用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:HY VS Maryknoll convent
樓主: crystalmum923
go

請賜教:HY VS Maryknoll convent   [複製鏈接]

smsiu 發表於 19-3-26 19:06
各校都有優點、缺點及歴史傳統文化,若能互相融合,就最好不過,所以要了解多一點是否適合自己女兒的學校.  ...

好同意你講法, 如果同學投入到協恩的教育方法和認同佢既理念, 你會覺得好好玩, 也有無數exposure機會, 有D更一生受用, 反之,你會覺得返學好忙, 好辛苦, (例如S1 一開學就唔係讀書, 係要玩cheering, 由學姐主導訓練學妹, 又要作口號, 做制服, 做動作, 日日練嗌到力竭聲沙, 仲要參加兩次校內比賽, 贏左冇實際榮耀, 輸左通常會大哭一場! 家長會唔會心痛?覺得好無聊先?!) 咁就唔好揀佢喇 !

其實兩間學校係好唔同style, 亦好易揀 ! MCS更加唔使交學費, 好抵讀, 揀協恩係一定要認同佢理念先得.

建議家長自己做多D 功課, 親身了解下兩間學校的分別, 唔好只睇DSE成績 (其實兩間數據差不多)

adrio    發表於 19-4-1 08:57

還有, 建議家長先註冊HY, 也一定要去second in MCS, 可以藉此更了解多些間學校, 佢收左囡囡又中意便去HY抽飛

sukitelfold 發表於 19-3-27 17:43
先聲明:唔可以打頭、打面都唔得
謝謝你多次分享你對協恩的第一身感受, 真係睇得出你好唔中意呢間學校,尤其是唔中意校長D風格, 不過日久見人心, 你可能走得太急, 睇唔到佢另一面 !
咁你女而家成功轉入MCS, 真係好適合. 恭喜哂又開心哂 !
所以家長真係要自己多了解學校, 唔好只看DSE數據, 又唔好道聽途說 !
而我女在此校就讀得好開心, 師生關係好到朋友咁 !

對於收少了協小學生, 我知道的其實係多年前已落實的政策
當中又係有人 歡喜有人愁, 我個人睇法, 不喜勿打頭 !
咁樣會多左機會比外面合適的學生入來讀, 但親生女就少左一半機會,
我內心其實都好唔中意好唔想, 但又唔可以話佢殘忍, 眼見有成績中下游的協小生讀唔上好慘,
因為此校除左讀書真係非常多攪作, 亦唔會中途勸退學生,
我女話有人連讀3年讀Form 1都可以(我估有理由), 不過最後個學生自己走
而且外面的學校都係咁唔收哂小學部的學生(除左St Mary), 又或者金字塔式cut 走學生,
引致S6時考DSE 少左一半人都有之
而家學校係一刀切 !
如果話學校想整靚個成績表, 咁都一定係啦, 有誰不想?

YolandaTam 發表於 19-3-30 14:26
小女識有人讀三年 F1 後自己走,因為一直有癌症,無法符合升班出席率,甚至考唔齊試,唔知係咪你講嗰位。
...

你說的可能係另一case!
我知的那個應是家庭問題
另外又有個同學仔突發急病要做大手術(詳情不便講)
學校直頭同佢講, 我地等你, 你幾時返來都得
最後佢情況比預期好,感恩!

‹ 上一主題|下一主題