用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴有邊度好介紹?(預$5000)
樓主: applepie7788
go

買小提琴有邊度好介紹?(預$5000) [複製鏈接]

我囡囡都係剛剛換左琴1/2,也是觀塘兄弟。不過我只是買普通琴,囡囡自己試自己揀,佢好滿意。對我來說,琴,夠用就好,我囡囡的技巧根本未用得盡隻琴,上次她有一首歌仔請教也拉琴的表姐,表姐索性用囡隻琴拉來錄音給她,我們聽了,完全是另外一回事。。。阿囡,你都係唔好賴琴細,快D返屋企練琴啦!
對學琴,我覺得弓同弦線係重要過琴。對比賽和演出,靚琴就有優勢。

lillymarie  表姐拉得好好呀!  發表於 14-8-22 19:34

lillymarie 發表於 14-8-22 15:02
阿囝未換full size前,老師一直叫我隨便買隻平平地的琴給他算了,弓也一樣。他說好多中國製的琴,因木質不 ...

在香港多數學生都參加校際的,有隻好少少的琴聽出來的聲音也不會讓孩子覺得自己太比下去。況且琴可以trade in,當 rental 的話,其實遠遠不及學費。當然,有些年紀很小的孩子的琴已是六位數字或以上,但應該不會讓我囡囡在比賽場上遇見吧。

lillymarie 發表於 14-8-22 15:02
阿囝未換full size前,老師一直叫我隨便買隻平平地的琴給他算了,弓也一樣。他說好多中國製的琴,因木質不 ...

To be fair. 我在十幾年前買過一隻大陸大提琴,萬幾元,十幾年後,我覺得聲音還是好好聽。
想當年,我是自己儲錢買,諗左好耐肉好赤,買隻咁貴的玩具!可以去轉歐洲啦!現在買琴比囡,眼不貶的,好恐佈!

‹ 上一主題|下一主題