用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂 ...
go

一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂 [複製鏈接]

人就是這樣,當年有升中試時,傳媒和一些家長破聲大罵,壓力太大,一次定生死......等等,取消升中試,太多次考試又是壓力大,不同級數學校有不同乘分方法不公平,當有新制度出現時,一定有人懷念舊有的事物,我地系咪千年不變,萬年不變,等世界各地都超越香港,當然新不一定比舊好,但也不一定全是不好,每個機制都是一路行一路改進,唔會一出就是十全十美。

系呀、唔信教又無分,歧視我們這些沒有宗教人士,應該什麼人都沒有得加分才平等。

原帖由 MW9919 於 11-7-7 13:09 發表
小一計分最冇得頂係父母舊生有十分,父母起碼二十幾至三十幾年前畢業,又關咩事呢?
十年人事都幾翻新啦,局長!

什麼機制都無用,家長只會選擇一線名校,除非這些名校有求必應,無限額收生先可解決家長的心願。

原帖由 annie126 於 11-7-7 12:06 發表
身同感受, 依家D派位機制愈來愈不知所謂, 垃圾政府害了班苦學生.

agree.

原帖由 jojo1234 於 11-7-7 21:34 發表
冇錯,小學自行靠計分,中學自行靠實力

他的好好是什麼成績,要知道要爭一線學校是同全港好成績的學生爭,除非佢是名校小學又成績好好就話有問題。

原帖由 wu_winky 於 11-7-7 23:06 發表
我同事個仔就係好辛苦考得好好又如何,被派入Band 2尾,放了兩天假跑學校,今天回來對我哭,

依個世界沒有一個地方是公平的,如果細細個都不能面對些少錯節,大個出來做事,怎樣面對將來,這只是一個小小的磨練,應為自已有實力,就叫囡囡考個頭三名來看看,怨天尤人不如挻胸做人

原帖由 2wsx 於 11-7-10 08:24 發表
其實囡囡到校註冊時已經哭了,一面哭一面說機制不公平,不喜觀這小學,喜觀另外一間(與我在她面曾說的完全一樣)。我聽到後,後侮得很呀!

雖然我已不會在囡囡面前再說負面野,但我心裡有一個疑問,就是"到底機制害了我囡囡,還是我 ...

點解信教又有分加,唔信教要低人一等?應該什麼人都是零分才公平。

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-11 23:10 發表

我都係咁諗.
叻人的仔女一定叻嗎?
點解佢地會有分?
阿爸阿媽係度做, 又有分....

有關點解"家姐或阿哥讀緊又要必收",是以前好多家長投訴說兩姊弟要分開學校讀,帶返學十分困難,所以後來改制"家姐或阿哥讀緊又要必收"。

原帖由 Chingding 於 11-7-11 15:41 發表
我認為如果太早用成綪分學生,就好以新加坡咁,被定左形永不番身,而且如果全部學校都要考又會出現有人拿住很多學位,有人冇學位,所以隨機都唔係差得晒。
不過我都同意計分好冇里頭,舊生又有分,家姐阿哥讀緊又要必收(攪到有的人 ...

如果真的有實力,今年派得唔好,明年可考插班,我同事個女都是這樣入了心儀學校。

原帖由 vickyyue 於 11-7-12 00:43 發表
其實每一個政策有好有壞。它難以滿足每個人的願望。

如果今年派位/叩門不好,明年再努力!
Take it easy! Add oil!

為滿足各家長心願望,把所有band 2和band 3殺校,所有band 1學校增加學位(重要是band 1頭的學校),不能拒收任何成績的新生。

原帖由 dad1234 於 11-7-12 10:12 發表
比妳做局長妳又會點做呢?

我是說沒有宗教背景人仕,為什麼沒有加分,是宗教辦學不是有教無類,為什麼自益自已友,其實收沒有宗教人仕是比多個機會增加信佢地宗教的人數。

原帖由 TiTiTiTi 於 11-7-12 13:06 發表

唔信教唔系低人一等,只不過既然相同宗教背景,可以避免學校舉辦活動時出現家校之間的摩擦!
例如你信耶穌,學校要你個仔拜黃大仙,咁點先? ...

只是部份家長覺得讀直資或私校是一定是好過免費學校,例如在外國讀什麼學校都的比香港好。
不要忘記,香港大部份好成績的學生都是在9年免費教育下成長。
如果現時的教育制度真是說得這麼差,為何在出名學校和成績好的學生都能派到他們心儀的學校?當然現時的制度還有好多問題,但已有大部份人仕受惠。

原帖由 KKLmama 於 11-7-12 13:22 發表
如果唔係有咁不知所謂嘅教育制度, 都唔駛我地啲家長咁辛苦要比錢讀直資 / 私校啦.什麼9年免費. 簡直係BS!!!
‹ 上一主題|下一主題