用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好心痛
go

好心痛 [複製鏈接]

原文章由 wudy 於 08-4-27 15:12 發表
個仔讀中四, 成日掛住打機冇心機讀書又唔交功課, 學校話再係錦就不準留下再讀, 都唔知點好? 佢又冇咩點反醒, 做父母真係好難.
千萬唔好比小朋友打開機 ...

你問亞仔有咩打算 , 有咩目標 , 睇吓佢點答 .
我都唔係好得你好多

原文章由 WYmom 於 08-4-29 09:17 發表

How can parents "work out homework with" a F.4 boy??  Kids no longer listen to parents after going to secondary schools, they only talk or listen to their friends!!!

agree

原文章由 一個爸爸 於 08-4-29 21:38 發表
我係方法係offer 一個時段做"陪讀時間.."
記住係陪讀!!唔係問佢功課!!
佢做佢既野..我自己睇書..
不過..你又大開中門比佢問野..
咁就為之親子得黎又冇壓力.. ...

我都好似你咁 , 一齊坐 , 佢有做功課/溫習 , 我有我睇書 ,
但係佢話唔識做 , 又唔問我 , 話返去問同學

佢嫌我解釋得太詳細(舉多例) , 煩喎 !

原文章由 cathngai 於 08-5-4 23:14 發表
ruby2004,

我囡囡想跟妳說:其實妳宝貝不是不想聽妳說,可能只是妳教的方法同老師有些出入,所以問番同學穏陣些.無論點都好,只要佢學到野就得啦!

以上只是我囡囡的意見,我只幫她發表

...

多謝你囡囡的意見
你替我 佢一啖啦唔該
‹ 上一主題|下一主題