用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?
go

讀 enopi maths 好, or 公文數好 ? [複製鏈接]

原帖由 叮噹2000 於 10-9-23 11:51 發表
讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?

我都好想知...

原帖由 叮噹2000 於 10-9-23 11:51 發表
讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?

有無人可以比D意見呀 ???

原帖由 tabolau 於 10-10-7 22:02 發表

hehe, yp26,

你仲未決定好呀??

我打算比仔仔學下公文先呀!

等佢對數既常識個基礎打好會轉去另外d centre學野呀!

不過我仔下個月先開始, 要返2-3個月睇下岩5岩佢! ...

我仔仔都返緊公文..返左2個月..仲未林點轉唔轉 e.nopi...仔小朋友幾時開始返公文 ??咩 level 開始 ??

原帖由 princess_sumyin 於 10-10-10 23:44 發表
我個女就黎4歲,學左公文4個月,最後轉左去enopi,依家學得好開心!

我最初好buy公文套理念,阿女最初都好肯返公文,但漸漸叫佢返公文就開始哭了,情況嚴重到之前果晚就開始哭,on the way去緊公文間center的時候又大哭,又愈來愈 ...

老實講,,我暫時都幾BUY 公交...我仔仔返左2個月公文..暫時都OK..不過日日C做難攸..有D功課..3日都相同..真係有D悶..好似上星期6 ..拎左2星期功課...有3日功課都一樣..好似唔知點咁...同埋上堂真係好多人..30MON 就要做哂所有野...好準時放學....係朋友介紹下..先知E.NOPI ..所以去睇..其他我都好LIKE  佢地 數..一來用英文教...二黎..仲有推理..思考題..唔似得公交咁..我仔仔讀緊 6A..可能仲好簡單..所以好快做哂...完全唔洗林..10張紙 5MIN 就做野...英文就認生字...都OK...所以真係心大心細...E.NOPI 英要 800/1個月都幾貴..數就11月加 到 $ 650 ..你地係咪2樣一齊讀咖 ??MISS 話2科一齊讀 會送多2堂數...其實應唔應該一次過讀哂英數呢 ?>????

原帖由 Tata1668 於 10-10-11 22:08 發表
我個仔都係讀 Enopi Math, 佢最鍾意都係 critical thinking 既功課, 次次唔駛 15 mins 就做完成本.  佢都有讀 kumon 中文, 我 like kumon 中文因為係用普通話教.  講真, 佢d功課重覆又重覆, 有時都幾悶. enopi功課就 ...

請問你仔仔絃大啦..讀左 E.NOPI 數幾耐..邊個 LEVEL 啦..我仔仔下個月開始應該會轉去E.NOPI..佢讀緊公文..英數…數都好D..做得好快..可能仲係好淺..都係數下點點…寫-150..已經讀左2個月…英就聽CD..讀+圈生字+認下生字..進度一般..有時叫佢讀多幾次都唔係好想咁…頭一個月仲話唔公文英TIM~~數就讀..好似我地迫佢咁..所以我想搵下其他..先知道E.NOPI..數幾好..英就真係唔知好唔好…係你岩岩先開始有英咖 ??

原帖由 tabolau 於 10-10-12 14:54 發表

做咗個test啦, 老師話可以做4a 開始, 會係11月開始返呀!

請問你仔仔幾歲啦..可以4A開始..我仔今個月先6A..

原帖由 tabolau 於 10-10-12 21:45 發表

我仔3.5歲呀!

佢識數&寫1-100, 不過都太熟, d線都ok.

3.5 歲已經可以 讀4a 啦…咁快..我仔仔9月開始讀都4歲4個月 由7a開始..依家6a..我就覺得太淺,唔洗林..5min 做野..下個月會轉centre 叫新個間 centre 玥test..係咪真係要由6a開始..因為都好簡單..我仔仔都識1-100..不過可能有d都唔太熟..我林根本都唔洗7a開始..你係邊個centre 讀 ??

原帖由 princess_sumyin 於 10-10-12 15:23 發表
其實由咩level開始讀公文真係好睇間center點評估小朋友,我個女去評估的時候6A的野已經識晒,但老師一定要佢由7A開始做,話打好個底wor!但我知道唔係間間center係咁囉! ...

我仔都係識..不過都要7A開始讀..所以每日D 功課做得好快都唔洗點林

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 00:33 發表
不用謝.  有機會大家再交流交流
level 3, 即係由 +1 開始學起, 加油加油! 我個仔學加數 (混合+1, +2, +3) 時, 夢遊左成個月咁滯, 就係個時我有打算停一停, 點知佢突然開竅 ...

多謝大家回覆…我都應該11月開始比仔仔返 e.nopi 數(level 2 開始)…英就唔知好唔好一齊開始讀好..仲1516...

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 10:14 發表
如果你仔仔冇返開其他eng, 你可以試下.  

我上次問enopi eng 同 rwi 分別 (因為我仔返個度2樣都有).  佢地話 rwi 比較適合一般香港小朋友, 由學拼音, 拼字, 寫短句, 到作文.  enopi eng 較適合對英文有一定基礎, 因 ...

我仔仔返左公文英2個月..可能認字較差…E+ 金都係讀緊7A咋RWI..係咩黎咖 ??

thx

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 23:41 發表
佢阿媽我以前就好喜歡數學, 佢一般啦, 叫佢做功課都ok, 但都係要金晴火眼陪住做, 如果唔係, 你一行開, 佢個心就跟住行開

我同我個仔較鍾意 hea 既課外活動, 我個仔玩過/緊 gym, music, art, lego, danc ...

你仔仔都學好多野喎~我仔依家星期一學琴..星期6 就劃劃..E.NOPI (/) 台拳

原帖由 coco209 於 10-10-18 19:58 發表
其實小朋友幾大先適合學kumon or enopi maths/english?

我覺得3-3.5歲開始好..可以打好基礎..

原帖由 ohmygosh 於 10-10-17 00:06 發表
阿仔前日上了Enopi Math﹐第一堂﹔今個星期有兩本basic, 一本critical要做﹐開始要養成做Enopi功課的習慣。

努力﹗努力﹗

我仔仔讀緊公文..每日都係要做功課...日日做20 張..都OK...不過就要提佢先開始做..我林 E.NOPI 功課會小D..你仔仔 E.NOPILEVEL 幾開始..我仔11月開始 ..由LEVEL 2..開始...CRITICA 就 LEVEL 1 開始..希望可以比心機讀啦...唔好再轉..好哂時間...

原帖由 Tata1668 於 10-10-19 22:01 發表
因為之前佢都未會同我講佢想學咩, 咁有時間就試下唔同既野, 佢最鍾意就係 gym 同 dance (dance 只係剛開始), 因為都係跳來跳去 畫畫就真係唔鍾意, 分別上左2期之後, 佢就同我講佢上左啦, 唔上啦... math, ku ...

我仔返台拳都成1年啦..都ok..劃劃同綱琴都係佢自己 like..所以都ok..珠心算..還可以..暑期學左10堂..e+ 停左..下跌3月再開始...而公文 同e.nopi 都係我地想佢讀既...我唔係希望伯佢成績要好好...但希望可以幫到佢小學輕鬆dd...希望ok啦....

原帖由 Tata1668 於 10-10-21 22:44 發表
係, 起碼唔駛做exercise學寫1-9!
聽聞kumon開頭好多時都係寫數字, 同學個mama話, 所以佢個仔d數字都寫得唔錯ga

我終於都報左 E.NOPI ..11月開始..希望OK

原帖由 Tata1668 於 10-10-25 23:21 發表
咁幾好啊! 好既開始係成功既一半! 你地11月係咪開始加價到 $650?

其實之前都 1615咖…唔知轉唔轉好…我帶仔仔去做test再問返佢想去邊間上堂..佢話e.nopi…咁唯有試下…同埋我地數 11月開始+左 $50…如果讀得ok..都無所謂啦…e.nopi 比公文仲貴..之前我都覺得公文貴咖啦…不過我e間 centre 就如果英數一齊讀..每月都會送番2堂數…咁有好似第左小小…

原帖由 ohmygosh 於 10-10-26 15:17 發表
我們的centre十月已開始收$650。

唔係統一(11月)先開始收咖 ?
‹ 上一主題|下一主題