用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 約政府語言治療,排到2013年
go

約政府語言治療,排到2013年 [複製鏈接]

我覺得兩睇,我個仔20個月時都係去醫院既兒科,都無語言服務俾我,3個月再覆診我無再去,因為個醫生都講如果咁細,進步空間會好大,而政府既語言治療其實好多人排隊,而一些如吞嚥問題既小朋友會做先,所以我都無再覆診你可以照排住先,到時有需要咪去羅,咁睇返之前佢所講又無錯,我個仔真係進步左好多好多,特別呢個月添進步神速,大家問心香港人交稅唔係好多,樣樣都求政府咩,政府唔係欠左你,有時都要自求多神羅.

當個個人都有需要時,資源如何分配?????個個都覺得自己最急需,有時自己都要想下辦法,好似上網搵下資料,幫自己小朋友做一些訓練,或者搵一些小組價錢平好多,好過怨天尤人,無意思.責任唔係你話需要就即時有,都要輪侯,餅就得一個,如何分配都要睇實際情況.
原帖由 ktv 於 09-12-26 01:32 發表
唔係個個都咁有錢, 可自求多福, 可以負擔50分鐘幾百蚊的訓練。政府服務等咁耐, 排到時小朋友都大咗, 效果冇早d訓練咁好啦。你小朋友冇事就好, 唔係個個都會自己進步o架。 政府o既責任係 allocate resources 俾有需要 ...

呢樣又真,唔知點解我個仔都係要語言治療師開左個頭先得,初初我點教佢都唔識講,我都同我老公講,佢地係有些野,但唔知點形容,睇得多自己都學倒一些技巧,所以而家自己教佢都好快學識,媽媽真係最好既語言訓練師,初初我地只係欠缺左技巧.大家一齊努力,新一年齊齊大躍進.
原帖由 nokia6300 於 09-12-27 13:43 發表
我都好認同呢點的,不過好奇怪,有時治療c又真係有一套wor,好似我仔咁,一直都有問佢"要唔要呀?",都唔答,上左一堂st,個治療c問左幾次,阿仔又答到wor!!!!

不過同阿仔返training,真係最重要係媽媽從旁學下d技巧點樣係屋 ...

或者我分享我點教仔仔識A-Z,1-10.我唔理佢望唔望,我每日都會指住A-Z既磁貼讀俾佢聽,或者拿住些字母咭放在佢眼前讀,每日都會讀一兩次,佢都唔理我,唔望,有時會望下,初初都覺得好無引,我無放棄因為聽左一位人兄講,佢唔睇唔緊要,佢唔係聾既,一定收倒.....當時心諗係咪架,點知亞仔19個月時可以指晒A-Z,22個月時連媽咪都唔識講已可以讀出A-Z同時認得倒晒,記得當時有日佢訓醒跟住一輪嘴講野,細心留意下原來佢講緊A-Z,都幾另我驚訝.同樣1-10都係咁教,過十幾日佢又讀倒同認倒.

原帖由 nokia6300 於 09-12-31 13:45 發表
tks for sharing,不過呢類訓練阿仔都慢慢pick up到,反而我想問點樣教到佢認字呢?如1,2,3, a,b,c 呢d...好明顯佢對picture有interest d,會認到唔同既動物,物件,但a,b,c 呢d真係一d 興趣都冇!! ...

其實1歲開始已經同佢認圖,顏色,圖型,認字,而A-Z.1-10都係一齊教,其實最重要係持續性,小朋友當然對圖片比較有興趣,其實無問題因為圖片比較容易理解,當佢認得晒A-Z,又可以同佢串字,圖片加串字,我個仔好中意串字,我地都係全職媽咪,其實好多時間同佢玩,唔洗好似上堂咁好多規則,限住時間,隨時都可以教,做TRAINING都唔係不停做,總有時間可以教.其實都係兩個字堅持.一日二十分鐘日子有功.
原帖由 nokia6300 於 09-12-31 22:52 發表
嘩!你仔好叻wor!!
咁你係開始左幾耐呢? i mean a-z,我都有讀比阿仔聽ka,不過就真係唔係日日既,可能我係home training,會focus 係大pt又一點,而家先開始番,係咪太late呢?因阿仔好似已經係慣左睇picture咁!! ...

我個仔語言遲緩,口肌問題,大肌問題,唯一我肯定咪智力無問題.而家之前既問題都已接近同齡,係呀大家真係要俾多些時間同佢做多些訓練,應該會追得返,你仔仔都係語言遲緩,問題應該不大.

原帖由 apple~y 於 10-1-7 16:26 發表

你仔仔都好叻,0甘發展上出了什麼問題??

今日收到電話,話有人cancal 評估所以有位
約0左下星期去政府醫生做評估
比我預期中快,排了約5個月
真好彩~~
結果點都好,我會總力幫仔仔追番 ...

教數字我又再分享多少少俾你試下,你可以用圖咭,例如張咭有一隻狗咪同佢講一隻狗,兩隻豬咪同佢講二,搵齊十張有數目物件既圖咭同佢數,佢自己明白數字既道理.
原帖由 siukei17 於 10-1-7 19:07 發表
e,好wor,等我又試下先...
我個仔就快4歲...佢依家先黎認字.....
我依家教左佢學校要教既字,名詞易教,但數字真係頭痛....

佢識嗡,但好似唔多明數字點解咁.....

...
‹ 上一主題|下一主題