用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 學校的support
go

學校的support [複製鏈接]

感覺好怪校長咩心態.......唔可以講俾其他人知咩學校,如果同學仔同媽咪講點解果個同學可以同媽咪一齊返學???有家長問校長,校長會點答呢,佢咁唔想俾人知.......唔會唔受到其他家長既壓力而........

我聽在EFS做過既ST講,SPECIAL NEED小朋友入讀都係融合,同其他小朋友一班,但如果你小朋友融合唔倒,就會將同其他融合唔倒既一齊組一班,需要幾個家長自己夾錢請老師,又或者需要照顧多一點又要夾錢請多個亞姐.所以你都需要問清楚,呢樣開支都唔少.
原帖由 conconma 於 11-9-3 01:18 發表
我排緊esf, 因為我個仔都比較弱, 我估佢好大機會要讀特殊...係呀, 我全英同佢溝通, 如果要用st當然都係英文...因為要先揀定一種語言讓他"生存"...外國都好0既, 如果揀private school而又冇比人蝦0既話, public schoo ...

回復 47# ikebukuro 的帖子

主流入倒,之後有問題會將小朋友轉去LEARNING SUPPORT CENTRES.SPECIAL NEED 條對就算俾你入倒,如學校需要你請SHADOW,都要自費.其實如果排EFS最好兩條對都排,MAIN STREAM AND SPECIAL NEED,因為EFS INTERVIEW 分6個LEVEL,1,2去主流,3,4就LEARNING SUPPORT CENTRES,5,6就JOCKEY CLUB SARASH ROE,但LEARNING SUPPORT CENTRES既申請CAT. 2基本唔洗諗,CAT.1條排超長,EFS得幾間有LEARNING SUPPORT CENTRES,每間得幾個位,不過THE PEAK果間(SPECIAL NEED條對)POLICY就一定有得INTREVIEW.

你講野EFS既LEARNING SUPPORT CENTRES????定EFS??????既老師
原帖由 Chaulai 於 11-9-9 21:11 發表
今日同阿仔去英文playgroup表演, 同學話揹呢個書包0個d係傻傻0地...個老師聽到見到, 之前佢0地話我個仔不是, 我都唔怪佢...本身佢0地就係動作慢d, 但如果講d咁mean 0既...我就覺得唔應該容忍...可惜呢間, 都叫做出名 ...

PLAYGROUP既小朋友應該好細???第一咁講當然佢屋企有問題,個亞媽可能一早講左俾個小朋友知,乜人黎表演.我會同佢學校反映呢件事,而中國人面孔唔一定識廣東話,除非你肯定佢識講.
原帖由 Chaulai 於 11-9-9 21:38 發表
咪就係你講0個間3個字0既playgroup...你話西人聽唔明就唔緊要, 個中國人老師一定聽得明...宜家唔比揹自己學校書包0既咩...點解要咁講, 佢媽咪又唔出聲, 老師又唔幫口(或者就因為媽咪0係度更加唔可以出聲啦)...比著你 ...
‹ 上一主題|下一主題