用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問關於心理學家做嘅智能評估
go

請問關於心理學家做嘅智能評估 [複製鏈接]

最好早小小去等佢習慣下個環境先.多數都唔俾陪,佢地有辦法架啦,當然唔係絕對攪得掂,評分真係唔需要太認真個分數,IQ TEST係測試果刻小朋友在心理學家面前當時既能力,係咪唔合作,玩野,心理學家都會寫在報告內,知道佢最少有呢個能力,好多因素影響個評估分數,健康,專注,心情.....分數唔係最重要,重要係分析佢個學習問題響邊度.

私人做同CAC做既模式絕對不一樣,私家既IQ TEST,唔會好似上面位媽咪所講要寫字,自理,社交,唔會TEST ,呢些野,IS,睇結果唔係只係分數,係睇個評估內容,其實私人既IQ TEST三歲都做得只不過時間上,同一問題5歲要一分鐘答完,4歲可能有兩分鐘,所以用同一個工具,問題一樣但時間就有分別.如果你搵私人,最好搵些熟識你小朋友類別既心理學家做,分別可以好大,心理學家既背景要睇清楚,問下多些人意見......我知好多小朋友做完個報告比預期差,不能反應小朋友既能力,父母會再搵第二個再做一份,有些心理學家做自閉既報告比較差,但做智障就寫得好好,所以你明白佢地既背景邊個對你小朋友有利就搵邊個做.

你唔可以咁睇,全世界任何事都有一套標準去規範,無絕對公平唔公平,考試都唔公平啦,IQ TEST有過100年歷史,唔好咁悲觀,唔係一個REPORT定生死,重有學校REPORT,其他REPORT去SUPPORT........去反映小朋友情況,再有INTERVIEW會再睇,其實呢個REPORT唔好睇得太重要.
‹ 上一主題|下一主題