用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃 ...
樓主: 莎也加
go

幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考【06-07年度計劃詳情已公佈】 [複製鏈接]

Re: 幼稚園及幼兒中心學費減免計算方法參考

很多家長對計算方法有誤解, 我在第一個發表中所列出的是月薪, 目的是為方便家長參考, 不用算.

計算方法如下:

家庭全年收入     
家庭人數+(1)

=調整後家庭收入

調整後家庭收入 介乎(港元)
0至19,332 全免(100%)---- 全免(100%)
19,333至28,104 3/4免(75%) -----3/4免(75%)
28,105至51,630 半免(50%) -----半免(50%)
51,630以上 不獲減免 -----不獲減免

參考資料(CLICK)
各項表格(CLICK)

mildredwong 寫道:
莎也加, 咁如果供樓可唔可以計落去, 點計...我想睇下份forms及祥細資料...你能否send比我呀.  

我個e-mail address: [email protected]

THANKS!!!!!!!!

由於學生資助助事署尚在修訂2006/07年度學費減免申請表格, 故各幼稚園及幼兒中心於8月份才會收到有關資料, 家長不用太著急, 相信幼稚園/幼兒中心一收到表格便會派發給家長.

catdog3504 寫道:
有冇人知今年度((2006/2007))既學費減免係幾時開始申請?????

須填報的收入包括:

-薪金(包括公積金或強積金供款)
-雙薪
-津貼(包括房屋/旅遊/膳食/教育/輪班津貼等)
-花紅/佣金
-解顧代通知金
-營業/投資利潤
-膽養費
-親友給予的津助
-定期存款, 股票等所得的利息
-租出物業所得的租金
-每月退休金/孤兒寡婦金或恩恤金

如果你的物業是出租的, 收入便需要填報.

如你以以下計算方法計算後, 得出調整後家庭收入是$44640, 即是可獲得半免.

家庭全年收入
家庭人數+(1)

=調整後家庭收入

調整後家庭收入 介乎(港元)
0至19,332 全免(100%)---- 全免(100%)
19,333至28,104 3/4免(75%) -----3/4免(75%)
28,105至51,630 半免(50%) -----半免(50%)
51,630以上 不獲減免 -----不獲減免

霖格格 寫道:
我想問下, 計唔計資產架, 我老公有兩層樓(一層係99轉名比我地), 另一層係我地供緊, 但收入計算後係44640, 咁我可唔可以申請減免       

如你是用舊制申請(即社署學前繳費資助計劃), 所需申報的入息是申請日期前三個月的薪金, 而所有家庭成員的身份證明文件副本, 是每年申請均需遞交的.

喬頭媽媽 寫道:
請問我上年大女申請了幼兒中心全日,今年續時,我已轉了新公司,咁我是否就咁填張偏員薪酬證明書?仲要唔要比多次細女個出世紙佢?謝謝

如你的子女所就讀的幼兒中心是位於你居住的地區, 一般來說, 幼兒中心會將你的資料呈交社署保障部, 由社署保障部職員個別致電續期申請人預約時間.

如果你的子女所讀的幼兒中心不屬於你所住的地區, 你便需要自己致電你所住地區的社署保障部預約申請.

校方是有責任詳細告知家長申請續期的安排, 你亦可向你子女所讀的幼兒中心查詢.

babycancan 寫道:
莎也加,

唔好意思,學校已經比左証明,是不是要自己打電話約關於再續申請事宜.

many thanks

babycancan

不用客氣! 我見這裏的媽媽對申請減免有很多疑問, 所以開了TOPIC為大家解答, 希望能幫到大家!

你的理解是正確的!

maggieszt 寫道:
莎也加:
       睇完你的發表,好佩服你不厭其煩甘詳細解釋,我重係怕理解錯,我以我的例來計: 即是說, 資助學費上限為$2500,我可獲減免50%,若我入讀一間學費是$3000的幼兒中心, 所需繳交學費是$1750. 你話我甘計法有冇錯啊?
        多謝晒!!!

maggieszt

正確!

霖格格 寫道:
唔該晒你呀莎也加
我在長氣o的講, 層樓我冇出租, 只係62&99住返, 即係我唔洗申報, 若我有朝一日出租, 才要申報, 對唔對呀
因為早排見有家長暪騙資助, 所以有o的擔心而已, 謝謝你詳盡解答, 幫了我們不少

沒有麼影響不影響, 實報就可以了!

enidchiu 寫道:
Dear all
我老公有間公司, 錢無セ賺, 但都有數字的往來, 這會影響資助嗎?

不會!

babycancan 寫道:
莎也加,

唔該晒你呀,唔好意思,另外我想問過年加了人工,入息與舊年所填有分,會否追討番由2月-8月的學費架.

many thanks

babycancan

社署不會對外公開計算方法. 但舊制計算得比較仔細, 家長較容易受惠.

丁丁* 寫道:
莎也加,

我想請問妳知不知道舊制下(即社會福利處) 幼兒中心學費減免如何計算 ?

請指教. tks  

Re: 幼稚園及幼兒中心學費減K計算方法參考

你仍可沿用舊制, 但由於嬰園的學費比較貴, (一般嬰園學費為$4XXX, 幼兒園為$2XXX) 能獲批資助的機會相對比較高, 因為社署是計算"家長所能負擔的學費", 這些我在之前已回應過, 如果你的入息, 家庭人口, 租金/供樓支出沒有變動, 那麼, 你的小朋友升讀幼兒園後, 你所需繳付的學費亦不會有太大改變, 又, 如果你現在所負擔的學費金額, 比幼兒園的學費為多, 那麼你便不能獲得減免了.

可樂皓皓 寫道:
仲有, 我想知,

如果我係舊制既(返嬰兒園), 係可以扣供樓差餉管理費, 如果轉校升左 N1之後,, 係咪都沿用舊制??  定係要跟新制??

如果跟舊制, 又應該點計呢?? THX~~~   

社署的是"幼兒中心繳費資助計劃", 並不是幼稚園,
現已不會有任何資料可以索取, 因為新入學兒童已不適用於此計劃.

gabrielmw 寫道:
請問在那裡可以看到社署的幼稚園及幼兒中心學費減免資料?

若你的丈夫是公司持牌人, 便必需要將公司的賬目呈交.

峰仔媽咪 寫道:
老公開公司既,可以只用公司信報入息証明嗎 ???

用新制, 詳見第一個POST.

三個白白豬 寫道:
莎也加
我個BB今年9月返嬰園,請問學費減免計算方法是怎樣呢 ?
THX

如果讀半日幼稚園, 並不需要父母雙方同時有工作,
但如果你沒有工作, 又如何計算學費減免額呢?
另一方面, 人家亦會質疑你, 如果沒有工作, 又不申領綜緩, 如何生活?
如果你有打算出來工作, 你可申報你新工作的入息.

bbsuki 寫道:
沙也加:

我想請問下,我同我老公無登記結婚,但仔仔張出世紙有我老公個名,而我老公系大陸人,我系香港人,並且現時我兩夫妻都無工作,因為下年想幫仔仔報半日制幼稚園,所以我打算遲少少出來工作,咁我應該點申請學費減免??我ge情況系唔系好複雜?又假如到時我兩夫妻都無工作,咁可唔可以申請ar?
thx  

可以同時申報, 但由於申請表上, 供填寫供養父母資料的位置只可以填2名, 故你遞交申請表時, 必須另頁書寫其餘2名父母的資料.

如你所述, 你的家庭共供養7人,

7人家庭
每月收入$12888以下----全免(100%)
每用收入介乎$12889至$18736---3/4免(75%)
[size=medium]每月收入介乎$18737至$34420---半免(50%)
每月收入$34420以上不獲減免

你應可獲減半免

cwinnie 寫道:
唔該...我想問下...
如果供養兩邊既父母..(4個退休人仕)
咁可唔可以一齊報埋架??
好似我地...每月收入33,000
但又要供養2邊父母, 又要供樓...仲要請人湊BB..
其實都好緊...所以我想問下我地可唔可以申請架?

"社會需要"有七大項條件, 首項條件是父母工作, 其餘是父母為長期病患者, 兒童來自破碎家庭......等等, 父母工作已合符"社會需要"的資格, 報章所述只不過是其他有關社會需要的規定, 並不是指"就算兩公婆要返工, 小朋友讀全日, 都不能申請減免", 你似乎誤解了!

[quote]
霖格格 寫道:
我有個問題呀 希望唔會麻煩到你喇
我今日有個同事話我知, 亦比o左篇'太陽報'報導我睇, 係咪即係'社會需要', 就算兩公婆要返工, 小朋友讀全日, 都不能申請減免
內容如下:

幼園學費減免準則嚴苛
20/07/2006

【本報訊】

入息是以年薪計, 必須包括雙糧及花紅.

以我個人理解, 是可以重覆申報的, 因為在申請表C項供養父母中, 已列明:

[size=large]"請確認你是否在申請前12個月內, 曾向上述「供養父母」提供最少6個月住宿或全部生活費用"

留意是"最少6個月", 換句話說, 你和你家姐可共同供養你們的父母, 每人一半, 即每人每年供養6個月, 但要注意在"在過去一年是否提交身份證明文件副本"一欄要圈上"是", 因為你家姐已提交過你父/母身份證副本, 但建議你在申請時都將其身份證副本一併遞交.

可參閱申請表-->click

聲明: 我並沒有接觸過同類事例, 以上是我個人意見, 建議你直接致電學費減免組查詢. tel: 2150 6118

cwinnie 寫道:
謝謝!!!
但入息計唔計埋雙糧同花紅呀?
同埋父母係埋只可以一個人報呀?
因為家姐又有小朋友讀緊幼稚園..
係埋唔可以重覆咁報呀?

對! 可以當5人家庭計.

做散工, 沒有固定僱主, 沒有入息證明, 可填寫"收入聲明(2)"-->
‹ 上一主題|下一主題