用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 我好亂呀!商科其實係讀咩?
go

我好亂呀!商科其實係讀咩? [複製鏈接]

https://www.youtube.com/watch?v=k7uhpamW1Es

某中學的校友,分享入大學後,選修商科,聽著聽著,其實他們講解的,都係要讀數學的科目。
(要計數,可能係理科呢?)

經濟科究竟係商科,還是社會科學呢?

我讀書的年代,經濟係社會科學的科目,(因為是研究人類的經濟活動,所以是社會科學。
但現在似乎是商科,更加可以理解為理科呢!
經濟亦都要計數呢,所以我幫仔仔選科時,真的有點迷惘!
原來現在流行商科加數學,經濟加數學的科目呢!
   26    0    0    1

以物理學詮釋組織動能,激發管理新思維!

運用物理學的知識,加入商業管理,得出物理管理學!

https://ntuphysalumni.org/2020-2/

Yanamami 發表於 21-11-8 20:34
你仔升大學仲要你同佢揀科?
係呀,我仔填JUPAS 20多個課程選擇時,我哋有開家庭會議。
亦有幫佢修改Personal Statment.

畢竟一個17歲青少年真的未必了解大學的課程和將來就業情況呢!

到DSE放榜後更改Band A 選擇時,我地都要開家庭會議,向仔仔推介合乎他成績和興趣的課程。

ok_ko 發表於 21-11-9 12:23
我無睇你條片。但看到你寫商科卻集中討論經濟,咁就講經濟啦。
經濟在中學期間可能就是社會科學。唯一多計 ...
他們的DSE數學成績都只有4,均沒有讀M1/M2教授在運用某些統計學模型時,可以點教?
這個就是我一直提及香港 DSE改革失敗的原因,就是中學生可以輕放棄M1M2科,但很多商科理工科學等科目係要計數的。
https://www.master-insight.com/教育的問責與卸責-談數學m1、m2選科/

《考評局統計顯示修讀延伸部份的學生逐年減少;對比未改革前有修讀較深數學的高中生,比例上確是低了很多。不少前線教師早已留意到這現象,更是憂心如焚。》

數學是理工科技學科的溝通語言、當代數字化進展和大數據的出現、大部份領域的量化研究,在在需要相當的數學能力。》

如果數學尖子,而有興趣讀商科的,亦可以選擇 「計量金融」或 「保險精算」「或 風險管理」,這些科目基本上大部分內容都要計數。

現在大學四年制,基本上第一年係高中課程的延續,係要讀番晒以前中學的科目,要上體育,通識等。
如果DSE中英文不達標(好似係5),大學一年級係要重修中英文的。

ANChan59 發表於 21-11-9 16:56
兒子及另外一位網友兒子劍橋面試經濟,其中一個教授是數學系,用了接近一半時間問數學問題及即埸計數,微 ...
即場計數應該對我仔仔無難度,
因為我見佢好快就可以計出來,更可以只用筆算呢。
(我唔識計微積分,但我見佢教人計一堆數時,係不用計數機的。)

Poyau 發表於 21-11-9 21:10
經濟學 與 數學 息息相關
例如想在英國大學讀經濟
基本上 AL 要 Maths 有 FM 更佳
我唔識計數,所以無緣入讀商學院。

Charlotte_mom 發表於 21-11-11 11:47
我係讀BBA,數極差(只讀到中五得個D果種,AL直接無揀數,以為呢世都唔駛計數)
點知入到大學還債咁還!alg ...

ok_ko 發表於 21-11-10 15:08
Oxbridge都是競爭大的,當然個別學系除外。就是因爲競爭大,報嘅過程其實真係好有用。

YmOra 發表於 21-11-11 12:18
謝謝你的解答,想再問問,讀BBA時可以用3個月左右追番M1啲嘢,咁!倒番轉要大約幾耐時間追番M2的 ...
大學讀一科,都係用3個月時間讀,所以要用3個月時間,追回高中的三年時間,都幾難呢!
大學每學期,同學要修6-8科,又要玩莊,根本好難追的。

商學院內,都有好幾科係要讀代數和微積分,所以都可以慢慢追。

YmOra    發表於 21-11-11 14:37

Deleted

ANChan59 發表於 21-11-11 22:11
他应该申请剑桥大学经济系

我的记忆是derive formula, 不是算术!

Unclejt 發表於 21-11-12 15:45
又唔好講到咁死。有d其它科目,例如建築,都應該唔係只講成績嘅。
我仔聽到Archit 面試要交作品,立即無興趣報名。
https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2021-10/HKU%20JUPAS%20Admissions%202022_formula%20and%20scores.pdf

小時了了 發表於 21-11-9 10:49
以我片面理解, 大學 Econ 坊間傳聞計好多數. 本地大學 ECON 課程我唔理解, 但加拿大大學文學院及商學院讀  ...

ANChan59 發表於 21-11-13 17:53
QFin RM 是joint programs,學位是BSc ,不是 BBA。

為了準備仔仔可以找到心儀的工作,多點留意不同YOUTUBER的內容:

[前Banker話你知]怎樣考入Tier1大行或iBank?

https://www.youtube.com/watch?v=gjB4x7VLxvE&t=960

視頻內容節錄重點如下:
進入Tier 1/ Ibank的過程:
1.出身背景:世界級名牌大學/香港三大/名牌中學
2.大學主修:GBus/Qfin/數學/物理
3.大學GPA 3.5以上
4.Intership:大公司/本身這類Top Tier的銀行
5.外國讀書生活/海外交流經驗
6.個人性格:有自信,能獨立處理工作,分折力強,能獨立處理複雜事情,要平易近人。
7.語文能力:中英文好。了解英/美的生活文化。普通話亦都非常重要
8.招聘程序:網上遞交CV,完成網上測驗,主要分折你的性格,考數學/語言,翻譯試。
9.競爭性:每年不同,但大約5-600人爭2-3個位。
10.面試程序:抽大約3-40人面試,IBank:5-6輪面試程序,其他2-3輪面試程序,
11.個人面試,亦有3-4人小組面試,
12.小組面試:一齊處理CASE,做Case Studies, 之後一起討論,面試官會留意個別Candidate 的對答,分折力等,相處能力,如何跟人開會溝通,
13.考官主要是VP以上。
14.入Private Banking: 識有錢人,靚仔靚女著數D
15.現在較多喜歡請國內人,如本地學生可考慮入Transaction Banking, Asset Management & Legal Compliance,
16.無以上的學歷經驗的,都不用灰心,可嘗試在JOb        Hunter 處找找Banking的合約工作。
17.申請Back Office,做後勸的工作,在證券公司等地方工作等,轉去Front Office。
18.親算不是社會運動原因,近年香港金融業己經很難做,銀行都縮減人手,減人工減花紅。

中大 Global Business「神科」一定好?和普通BBA有什麼分別?可以免費環遊世界?

https://www.youtube.com/watch?v=ORWNlbGU9pU&t=218s

近年中大開了一些有《Global》的科目,立即升級了,

1. GBus,其實和BBA分別不太,但加上Global之後,好似升價十倍。

2. Global studies> 其實係讀環保,政治經濟文化等議題,但加插了一個與日本某大學合辦課程,立即升級了。

3. 醫科,加了GPS,忽然間又矜貴了。

4. Global Communication,全球傳播,加入1-2個學期的交流,又升值了。

仔仔喜歡打機,又叫佢留意下點樣學習Coding。

《自學Coding: 由0到投資銀行實習! | 分享學編程最重要方法 | 一定要由Python開始? | 商科、文科初學者捷徑》

https://www.youtube.com/watch?v=4VGTydPGhm0&t=3s

視頻內容重點:
1.Coding從何學起?高中時喜歡打機開始,由Computer Sci 開始:
①由C++或JAVA開始,亦可以由PYTHON開始,
②如果想做DATA的工作,可以先學PYTHON,
③如果想寫WEB/App,先學JAVA。

2.新手學Coding,常犯的錯誤:
①YouTube自學,最好有基本知識才在YT找資料,因為如果一開始跟某個YouTuber的話,教學未必有系統,如果他不再寫的話,好難跟,亦可能跟錯人呢!
②學寫Coding,要不斷自己試,邊學邊做,間斷式學習。
③不要背CODE,每次面對不一樣的問題,寫的CODE都會不同。
④懂得Google才最重要。
⑤應該用紙抄CODE嗎?善用Copy &Paste的功能,在電腦做筆記。

3. 事半功倍的Coding學習方法:
①做Personal Project,有個IDEA想做的話,例如個人WEB Site,To Do List的App,
   Project Base Learning, 由做Project 開始學習。慢慢由應用開始學起。
   邊做邊學,才了解那些資料有用,那些常犯的毛病。
②由基本的Project,之後不斷加資料,令Project更豐富。
③做個人電字筆記,Code Library,把資料整理成不同的LINK,容易找資料。
④把遇過不同的Bug記錄下來。

4. 推介的ON-Line 課程:
①Udemy,便宜,選擇多,但質素參差。選擇評分高的才選讀。
②Coursea都不錯。
③EDX免費,但選擇少。

5. 了解如何SET UP開發環境
①每種Project的SET up 都不同,可以在YT找資料。
②建議一步一步跟,做電子筆記。

6. 學習Coding是煲劇式/恒常習慣:
①不要連續長時間看YT,根本不應消化視頻的資料。
②每天建立看教學視頻的習慣。
③1/4時間看片,1/2時間實踐出來/完善那個Project,1/4抄筆記,記錄個人學習。
④每天持續學習。

7.忠告:了解理論,方便學習新科技。

近期有網友PM問我,報讀精算課程的資料,

我自己都有做這科的資料搜集,之前問過朋友的意見,想了又想,和仔仔研究是否需要改JUPAS的選項。

朋友的提醒:
1. 一般大學畢業,已經完成精算試大約4成左右,可能都要畢業後5年先會完成全個專業試。

2. 讀精算覺得辛苦,不是數學好就可以,不過肯讀應該可以順利畢業。

3. 香港得百幾間保險公司,其實需求唔算好大,現在畢業的大概少於一半真係會入行做精算。

4. 如果有興趣讀精算,2間大學都ok。

利申:
以上純是個人的意見,並非打擊學生入讀的意願。
我自己計加減數都錯,根本不知道什麼叫做精算,
所以唯有問朋友的意見。

bananaGi 發表於 22-6-30 09:59
焯媽, 你係FULL TIME MUM?
我應該係一個不務正業的Slasher呢!
我本身有專業的,只是做個行厭個行!更加唔想我仔做我的本業。

所以不務正業呢!

bananaGi 發表於 22-7-4 08:49
原來專業人士,失敬失敬。
專業人士都可以做FTM的。
我大把舊同事去英國,每人都有不同發展,有做代購,有教畫,有做倉,有做FTM,有無所事事的。

只要能養活自己養活家人,FIRE  都不錯的。

FIRE:FIRE[size=15.008000373840332px] (Financial Independence, Retire Early 經濟獨立,提前退休[size=15.008000373840332px]) 運動[size=15.008000373840332px] 是一種以[size=15.008000373840332px]經濟獨立[size=15.008000373840332px](又叫[size=15.008000373840332px]財務自由[size=15.008000373840332px])和提前[size=15.008000373840332px]退休[size=15.008000373840332px]為目標,以及重視幸福感多於對物質的滿足的一種生活方式。該運動在2010年代逐漸開始流行,通過在線上社區,如博客、播客、論壇等,獲得網民關注。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/FIRE运动

‹ 上一主題|下一主題