用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
發新帖回覆
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:20
2)除非你係天才,否則唔好以為 year one 可以玩。如果話 DSE 教得快,大學再快多好多。中學兩星期一個 cha ...
我仔仔係另一間大學讀商科,
佢話讀數好大壓力,因為要和數學系同學一起讀,一起考試。

我:你DSE數成績好過數學系同學的成績,點會讀唔掂?
我仔:入到大學就另一會事。

考DSE入大學真係另一個世界!

但係我以前係考AL,入大學又唔覺甘大壓力,可能真係時代唔同!

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:13
九月一日開學已經要返早堂,已經7:30出門口都幾乎遲到。
年輕人學習到:
1)佢選擇搭地鐵到坑口轉小巴入科 ...

科大有市區校巴的,可能比地鐵+小巴方便。

你可以參考下。

BTW,點解唔住宿舍?

https://cso.hkust.edu.hk/tran/stud_sh_b

ANChan59 發表於 22-9-13 20:51
你個仔係joint program, 係理學院加商學院,學位係 BSc ,不是BBA。

果科個個嘅數底都好勁,拉完curve, ...
係,我差點忘記了。
我一直以為係課程安排的特色,上中文堂要和中文系同學一齊上,上英文堂要和英文系同學一齊上。
所以上數學堂要和數學系同學仔上。

因為個個同學都好勤力讀書,(讀得又玩得那種!) 所以要保持高GPA都唔容易。

YolandaTam 發表於 22-9-13 21:32

佢易暈車浪,所以比較喜歡搭地鐵。
那麼,每日要出入學校都好辛苦呢!
這裡有教點樣坐車去科大,可以參考下。

https://cbmessocamp.wixsite.com/ocamp/about1-c6rx

住宿舍其實係好睇性格,有人用盡方法住宿,
有人覺得住宿舍缺乏家庭溫暖呢!

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:42
4)如果打算入科大商學院,最好 DSE 有讀 M2。
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排 ...
我都睇到一頭霧水,等今晚見到仔仔問下佢現在讀數的情況。
現在很難才有機會見到仔仔,因為佢住宿中。

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:31
年輕人已成為 LC( 圖書館LG1 learning corner) 同 新起嘅 shaw auditorium 1/F learning room 嘅常客。
佢 ...

佢話而家啲人係放部 iPAD 喺枱面叉電再放個背囊喺櫈上面覇位嘅。
仔仔話放iPad /Mac Book 係宿舍,係不會唔見,但放雞蛋在宿舍的廚房內,係會唔見的。

YolandaTam 發表於 22-9-30 18:42
4)如果打算入科大商學院,最好 DSE 有讀 M2。
年輕人識得有人只讀 compulsory math, 讀 Math 1003, 呢排 ...

我問了仔仔,佢話Trigonometric function 係三角形的朋友,佢這個解釋,我有點頭緒呢!
佢今個學期不用上數學堂,但要上中文堂呢!
他這個學期主要上會計,經濟及電腦堂(學寫程式),聽佢講都好似沒有太大壓力呢!

Rpp 發表於 22-10-1 15:15
放榨菜辣椒醬都會唔見喎。

我有同我仔講,你就當請同學食野,你可以帶生果返學校,請同學食生果都好呀!

YolandaTam 發表於 22-10-1 23:56
令郎果然數學叻佢呢個解釋簡而精
佢係 中大 QFin嗎?
仔仔係內地山區教小孩子數理遊戲/趣味數學已經有5 個暑假,上年的暑假更在香港用微信視頻教內地高考生數學。

試過在網上教本地中四生M1數。

當時奶奶在旁聽,佢都覺得仔仔能夠用簡單的說話解釋複雜的數學概念。

表達能力係可以慢慢訓練出來的。

所以做義工係最好的訓練/磨鍊自己的方法。

Rpp 發表於 22-10-3 07:49
哈哈,我仔講假如你放袋生果係廚房,佢會順手攞個食,唔使剝皮的更方便。
...
甘這 2天買定包提子叫佢帶返學校食。
其實我覺得好抵食,一袋提子就可以贏到一份友誼!

ANChan59 發表於 22-11-2 11:22
GBus 嘅數跟精算,QFin還有一定差距!

這兩科可能大部份都係M2 5**。
我懷疑所有QFin學生,都有M2,5**呢!
如果唔係,點跟數學系同學鬥高分呢!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊