用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

小朋友係小六生, 雖然已經有直資中學收咗唔再緊張呈分, 但都好想搵方法幫佢攪好啲科數學, 因為點都係主科又要讀到中六啦......如果成日唔識又怕, 繼續落去都好唔掂
其實可能真係遺傳, 我自己都好怕數學, C6都係一般, 所以阿仔又細到大數感都真係弱, 而且我哋都少陪佢玩啲邏輯推理嘅遊戲應該都有關係. 所以小朋友由小四開始數學明顯比下去..... 呢2年內已經試過不同嘅小組或私補, 但係都係冇咩進步, 成日聽其他人話中英數三科中, 最容易有進步係數學, 偏偏响阿仔身上就唔得.

在過去2年陪佢溫習嘅過程中, 發覺佢應該有啲 "低成就動機" 嘅問題, 每逢佢一弱嘅地方, 好難會進步. 大家可否比啲意見嚟緊可以點樣做先可以幫到佢? 有冇例子小學數學差, 而中學會好啲? 應該繼續搵私補定小組補呢......

16    0    0    0

pekovian 發表於 19-3-23 09:12
成功感好重要!諗返我細個,科科都9x分,得數學一路都係7x分,所以愈來愈唔想掂數學。
直到小五小六,數學 ...

就係好難搵到,會繼續努力

其實我想知道如果小朋友已經响數學上冇咩成功感同興趣, 再不斷叫佢補習做練習, 係咪會仲幣?? 佢之前係每星期2堂, 其餘時間只肯做學校功課, 有段時間試過要佢每日做多15-20分鐘, 佢都好唔願意, 應該點好??

回覆 babywoman 的帖子

我仔嘅問題係上堂明道理, 但轉頭又唔記上心, 下次做時又忘記, 不過耐唔耐問吓佢又識笞喎, 其實有時係初小嘅題目都有呢個問題......
好似時鐘..... 如果問佢每小時幾分鐘? .....呢啲定理, 佢一定答到, 但到考試佢竟然借位係將100-?分鐘囉...
到睇卷時問佢你唔識計呢題咩?  佢會話我識....咪咁計囉, 不過唔知考試時點解計錯, 死未!! 呢啲情況好多吓....

IloveJJ 發表於 19-3-25 17:02
你哋唔好剩係討論好老師重唔重要,校主好想知點解決?你哋唔俾啲意見佢?

係呀,真係好想大家可以比啲實際嘅意見,今日剛派卷,又係冇眼睇,老師話佢份卷仍然有7-8題係應該啱嘅,concept係明同啱,就係計錯數,冇單位,計錯位等,6年班冇可能再錯嘅問題,份卷深同淺,有冇補習,由4年級到依家,分數都分別不大,都唔知點攪她,阿sir有提不如試公文數(emoji)

asweetmom 發表於 19-3-26 19:44
3年都沒有改善,會不會是孩子不覺得有必須改善的重要性呢?你說有直資取錄,我估計沒太差。你又說不想逼孩 ...

但係得5x都保持呀…(emoji)我唔係啲90分都話差嘅阿媽,但唔合格真心接受唔到住,真想幫幫佢

asweetmom 發表於 19-3-26 19:49
孩子自己有何想法呢?

佢有緊張成績,唔開心同失望,佢話每次諗住今次應該有進步啦…每次派卷都失望,我覺得佢有低成就動機問題

asweetmom 發表於 19-3-26 19:58
那麼孩子的進步目標是拿到多少分呢?

希望80分,因為老師每次都話佢如果唔錯啲大意嘢,應該有7x-80, 我只想佢發揮到應有嘅水準

asweetmom 發表於 19-3-26 20:11
你以前的帖子說過,孩子是80+的料子,分數卻是65+。既然從來沒有拿到過80,何來80是應有的水平一說呢?我 ...

係老師同補習老師說,以佢做卷嘅情況係應該有,所以我都唔知應該點,坦白講70以上我都覺可以,最大問題係大部分範圍,教佢時佢明白,但佢唔肯記在心,呢樣唔知係心理定生理問題

GreenMaDad 發表於 19-3-26 21:19
其實小朋友在家有沒有額外做練習?  如有,做了幾多本?

之前有做,但6年班因為1星期已補4日,冇再額外做,唔想佢怕咗數學

JustAParent 發表於 19-3-26 20:29
數理邏輯要講天份,正如藝術要天份一樣。有天份既人,好難理解冇天份既人有乜困難。

不過,凡事努力,總會 ...

多謝鼓勵,會努力克服問題

GreenMaDad 發表於 19-3-26 21:34
回覆 哈利媽 的帖子

做練習可能是唯一方法。 一日做15 分鐘, 日日做都會有進步。

如果係做單一題目定綜合好呢?謝謝

IloveJJ 發表於 19-3-27 00:29
1星期4日,都係數學?

係呀…2堂學校輔導,2堂私補囉(emoji)

IloveJJ 發表於 19-3-27 00:27
唔肯記在心,已經係對自己成績無追求啦!好多人都係話想有好成績,但又唔付出既。
...

所以我都話佢個人緊張成績但懶,唔夠積極係最幣,呢種人最唔開心,但已經成日提佢做人態度唔應該係咁,話得多又怕傷感情(emoji)

回覆 IloveJJ 的帖子

我明, 但做父母真係可以唔理佢咩? 咪唯有盡力繼續搵辨法扶佢囉.....

asweetmom 發表於 19-3-27 11:25
我相信孩子是有努力過的,但成功不易。會不會是孩子在長期的不失功中看見父母數學不好也過得不錯,例如父 ...
佢應該唔會咁諗, 亦從小教佢將勤補拙嘅道理, 小朋友真係有努力嘅, 如果唔係佢可以唔做練習唔補習, 我身邊冇1個朋友或教過佢嘅老師係唔讚佢, 依家佢成績唔好係人人都登佢唔抵, 想幫又唔知點幫好...

小朋友最幣係學咗記唔穩, 考試時就緊張加亂, 剛有朋友提醒要再操佢心算同加減乘除基本功

asweetmom 發表於 19-3-27 12:11
你可以兩手準備,一方面繼續努力,另一方面告訴孩子你數學不好對你的人生(選科、選工作、選朋友/配偶)有甚 ...

多謝鼓勵
‹ 上一主題|下一主題