用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請聖芳濟師兄幫幫忙
go

請聖芳濟師兄幫幫忙 [複製鏈接]

請問有冇聖芳濟書院(TKT)師兄可以幫幫忙
小兒今年S1,由開學至今每日都會自行做功課同溫習,上月起請咗補習老師上門補數學,但最近發現阿囝唔止數學成績追唔上,連其他科成績都一路下滑,佢連星期六日都由朝溫到晚,有冇師兄可以輔導一下或者指點一吓方向?
   3    0    0    0

mega_yi1 發表於 17-11-17 10:37
上到中學用全英文, 應該慢慢適應, 數學UT 有多少分? UT 排名全班第幾?  現在距離考試一個多月 ,睇下考成點 ...

請問UT係咪即係RT呢?Maths RT滿分40,得18分;上月Monthly report考第七
我正正係擔心緊嚟緊個考試,試過搵個上門補習老師補全科,但後來又發現個老師只精於一科⋯⋯亞囝日溫夜溫但又搵唔到方向咁,所以希望師兄可以指點下

mega_yi1 發表於 17-11-17 10:37
上到中學用全英文, 應該慢慢適應, 數學UT 有多少分? UT 排名全班第幾?  現在距離考試一個多月 ,睇下考成點 ...

請問你兒子第一年中英數都合格嗎?校方指其中一科不合格則留班,所以我擔心不已

gracelam 發表於 17-11-17 11:07
淨睇分數冇咩意思, 要睇全級排名, 如果全級中位以上, 其實唔駛太擔心, 只係份卷出得深D啫。
...

我反而睇分數,因為較為個人,而且唔合格冇得升班嘛
如果今年班S1大部份人成績都較低分,佢明明唔合格都考好前就有d呃自己

mega_yi1 發表於 17-11-17 14:46
中一棵年, 中英數合格, 但試升, 只是考試前溫下, 俾佢適應. 沒有由早溫到晚, 中三入了精英A B班, RT 初初班 ...

其實我只希望亞囝科科合格就夠喇,但見佢每星期RT都唔合格,擔心個方向一直錯到去考試⋯⋯

October. 發表於 17-11-17 12:52
中小轉英中需要時間适應的.

班考第七? 幾好呀,

近兩年我陪亞囝溫習,其實溫哂所有測考範圍,例如書、作業、工作紙、補充,成績就一定唔低分,請問中學測考係咪唔係咁樣溫嘅呢?

gracelam 發表於 17-11-17 11:28
當如果知道份數學卷全級第一嗰位同學只係23分, 咁父母反應就唔好過大或同小學時相比。

當然18分係一個警 ...

係⋯⋯全班最高24分。
校長話:「要忘記佢喺小學嘅分數,仲俾份科科五十幾分嘅成績表我睇,話呢位師兄考全級15。」
⋯⋯大概係我自己未適應到⋯⋯

silvia_ng 發表於 17-11-17 15:38
中學要放手比佢溫,而家中一中二都錯得起,比佢自己摸下先,你係旁邊支持佢就算。
同埋睇平均分係中學黎講 ...

明白了,謝謝妳

silvia_ng 發表於 17-11-17 15:59
我記得呀仔中一IS要突擊默生字20個,錯一個抄50次。果次呀仔錯一個執身彩,但都有D同學係非常「轟烈」,成 ...

hahaa咁真係會俾佢嚇到好努力

johnmamama 發表於 17-11-17 19:20
留班位每級只得8個。 如果你讀AB班 24分最高分,你考18分無問題,但CD 班 可能18分叫低。因為AB班 其中有一 ...

就係CD班囉,琴晚收到第二份monthly report考第四,但平均分係跌咗,IH 失分最多,得27/100
其實佢上中一之後我已經冇陪佢溫書,亞囝全程自己溫,我只係想問下師兄們係點溫法/方向,俾dd意見亞囝咋,可能我表達得唔好⋯⋯

mega_yi1 發表於 17-11-18 22:57
唔多功課, 其實半學期星期一測驗只得15 16次 中學有好多科, 平均副科1次, 主科最多兩. 有D科當考試分10%內, ...

好詳細!多謝你~

babywoman 發表於 17-11-18 17:12
請問聖芳濟多唔多功課?逢星期一測驗,一個月一份成績表,會唔會多左啲?中四選科頭60名先選,以中三全年每 ...

我都覺得唔多功課,一日兩三樣,有時係冇
每星期一quiz幾好吖,早d溫書考試唔洗咁辛苦(可能因為我囝小學兩日一quiz,所以都慣了)
Monthly report又可以俾家長早d知佢地學習情況,都唔錯吖

1998Ruby1998 發表於 17-11-17 19:14
回覆 kat.tao 的帖子

中學係咁架啦,唔合格總有好多人陪你,合格就開心過關,有 60% 分數要燒炮仗,有 70% ...

如果可以見到佢科科合格,我已經好滿足喇

Emilyeee 發表於 17-11-18 00:43
呀仔肯溫書咁乖,一定有得救,放心啦

多謝你

kkhon 發表於 17-11-18 11:33
你囝仔好乖吖,態度值得一讚!佢肯溫習你就吾好太擔心。我仔叫我中學吾好要求保持小學的分數。今次數測好多 ...

我個囝六年級第三次呈分試就話想自己溫,我都從此行到遠一遠XDD
好,我會記住同自己講「初中跌得起」Thank you^^

LeeCC 發表於 17-11-30 12:07
樓上各位講到AB班,CD班,請問是怎樣分的?還有英文強但數學弱的男仔,聖芳濟適合嗎?

仔剛去過簡介會,非 ...

AB班是精英班,其餘的是混合班
我的兒子在小學數學一直是A,但在聖芳濟就覺得很困難,所以還在找辦法

colmum 發表於 17-12-17 23:54
F.1 IH全年計主要考geog,少量history, 而geog 佢哋考數多,數底好有着數數學通常佢哋份卷唔淺,傳聞曾經出 ...

多謝指教!我聽日會話俾亞囝知,唔該哂您!

colmum 發表於 17-12-18 18:02
就快考試,可到學校圖書館印D學校past paper 做下,有時間咪做多幾份,當然,休息放鬆都好重要 ...

多謝你,老師前排print咗各科上年嘅past paper 俾佢地,total十幾蚊,請問自己去圖書館印係咪以每張紙計(例如$1一張)?想小朋友有個預算先

shanwong 發表於 18-3-8 18:49
請問聖芳濟功課多嗎? 是不是每星期都要測試? 面試大概問咩?

好少功課,呢個weekend 都係得一樣功課,每星期多數有一次常測,面試問題年年唔定㗎
‹ 上一主題|下一主題