用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長 Part 2
樓主: zzzlam
go

創價 2008-K1 家長 Part 2 [複製鏈接]

各位媽媽:

恭喜發財!祝大人小朋友都身體健康, 萬事如意呀!

天藍:
我地新年都帶左阿仔去睇佢人生第一套戲, 我地睇波兒, 佢都好開心, 不過中段有d緊張位, 佢就有d驚囉, 佢話下次唔入戲院睇, 係屋企電腦睇就得喎! (因我開過d 波兒youtube俾佢睇)。佢而家日日都「波兒波兒波兒肚子漲卜卜....)不離口。

天藍, jk923,

我估阿仔都唔係話非常明白波兒個中心主旨, 不過就咁當普通一套卡通黎睇, 我覺都ok既。阿仔好鍾意波兒, 話佢好得意, 又話佢同忠介係好朋友。

我為左投阿仔所好, 背左波兒歌詞唱佢俾聽。唱左兩日, 佢都無咩跟我唱, 點知擒晚佢一口氣唱晒成首, 我好surprise呀!

唔好意思, 呢排少上黎, 而家先睇到你個message。

份歌詞我俾埋阿仔一齊睇, 順便教埋佢認字。

原帖由 chy1015 於 09-2-3 14:25 發表

chickee,
唔駛lak,朋友已經俾咗波兒歌詞我lu, thanks anyway!

俊豪都係禮貌獎。

原帖由 天藍 於 09-2-4 09:48 發表
昊藍拎個"禮貌獎"
真係唔知係咪個個有獎。

我都會帶埋阿仔去!

原帖由 carmenwong0208 於 09-2-4 14:19 發表
我個女尋日話下午班第四組既小象組黎左一個新既同學仔~~ 如果嗰位媽咪見到post, 同你say個hi~~ 我個女都係小象組, welcome呀~~
另外想問家長日有無媽咪會帶小朋友返學校? ...

天藍:
多謝你讚佢。阿仔而家開始改歌詞tim, 唔肯正正經經唱啦, 好彩我果日有錄起, 坐車或得閒無事就攞出黎聽下, 呵呵呵, 你唔好笑我咁痴!

波兒我真係覺幾深的, 可能我無留心睇(呵呵呵, 我全場掛住望住阿仔d表情), 特別係最尾, 忠介既媽媽同埋安老院d婆婆落左水底, 係唔係意思係佢地過左身? 但點解之後又可以係水行番出黎? 同埋波兒爸爸開頭係反對波兒變成人的, 點解無端端又唔反對? 你睇左解我知呀!

原帖由 天藍 於 09-2-4 11:15 發表
Chickee,

俊豪真係好叻仔! 唔聲唔聲一口氣唱晒成隻歌,
好記性又叻仔!!!
我同俊豪一樣覺得波兒好得意, 好可愛, 上次
帶完昊藍睇戲, 昊藍好似上隱咁係咁話要
再睇戲, 我想今個星期日帶昊藍睇埋波兒, 所
以問 ...

各位媽媽:
近排公司唔多放便上網, 所以好耐都無上黎, 大家好嗎?

我地見家長果日, 老師第一句就話俊豪係屬於比較文靜既小朋友, 之後又讚佢乖呀, 合作呀, 好少同小朋友爭野, 好少推人打人果d事。我同老公聽完, 都忍唔住想笑, 因佢平日同老師形容的, 簡直係兩個人, 佢平日係出名多咀和粗魯的。雖然我地都知有d小朋友在家和在學校可以有完全唔同既表現, 不過老師既形容vs我地平日所見, 真係兩個極端。不過我信阿仔係學校真係會特別乖, 因果日佢自己一個係課室外等, 全程乖乖坐低無離開過, 自己睇書, 如果平日食飯都係坐得咁定就好了。

阿仔12月時打左流感針了。打左流感針唔代表一定唔會傷風感冒, 每年既針, 都係估計當年最大機會流行邊款病毒, 針對性咁做出黎。如果中的是其他病毒, 都會病架。而家咁多唔同款病毒, 估唔中都唔出奇。

唔知下星期去旅行係唔係上下午班一齊出發呢? 我地可以相認下喎!

祝文慧, 昊藍早日康復。

天藍:
呵呵呵...我怕你到時見到俊豪個"靚"樣, 會好失望呢!我都會帶粟米呀, 或者雞冀啦, 阿仔鍾意, 或者少少壽司。我打算都係食少少, 解散後先再食lunch。

等老師出左旅行詳細資料後, 我地再約呀!

我無收到老師叫做義工既電話喎。

原帖由 天藍 於 09-2-17 11:47 發表
Chickee,

見到你上o黎好開心呀!!! 好耐無見啦!
昊藍同俊豪都一樣係學校同屋企係兩個人,
但俊豪分別就大d, 屋企好活潑, 係學校好
文靜, 昊藍就係係屋企同學校都係咁多嘴,
唔同既就係係屋企昊藍好有自己既主意好
硬頸 ...

近排真係好多人病呀, 唔好話小朋友, 大人都係, 我部門都有7,8個人打敗仗。希望巧妍和卓樂都快d好番啦!

星期六我打算帶膠台布去坐咋喎, 輕便d嘛!

天藍:

多謝你詳細資料呀!

等我都去睇下有無雨衣賣先!

carmenwong0208,
希望你小朋友都快d好番啦!

天藍:
果日終於同你相認喇, 真開心!可惜我地果日都要各自招呼我地阿仔, 都無時間同你傾下偈!

All:
睇黎各位星期六都玩得好開心喎!我阿仔就超開心, 其實星期五晚我地已經係家rehearsal, 鋪張地墊係廳扮picnic, 阿仔仲好乖咁答應我早上叫佢起身時唔會扭計, 仲會好合作換衫出門口, 行山時會自己行。結果, 佢全部都做得到, 真係好生性呀!(呵呵呵, 唔好意思, 猛讚自己個仔, 不過佢既表現真係令我喜出望外。)

我地果日帶左炒麵, 壽司, 生果同粟米, 食得好飽呀, 仲食唔晒tim!!

自由活動時, 阿仔搵到幾個同班同學一齊玩, 幾個小朋友玩到癲晒, 後來越來越多同班小朋友”相認”, 仲同薛老師蔡老師影左張小型班相!!

阿仔果日好似大人咁, 係咁介紹我識:「呢個係我個friend。果個又係。」呵呵呵, 搞到好似相識滿天下咁!

天藍:

哎呀, 真係心痛喇, 昊藍無事嗎? 我好明白, 揍住個仔, 仲要一抽二”lung”, 忙中有錯就梗有, 我都係成日輪輪盡盡, 連阿仔都話我係”輪盡媽”呀!少少傷唔緊要, 結左焦, 甩左, 就靚仔番喇!

你唔好讚我啦, 我都只係突然心血來潮, 同個仔玩下rehearsal, 其實我仲開心過佢。

原來昊藍鼻敏感發作呀? 而家點呀? 食左藥有無好d? 而家天氣忽冷忽熱, 空氣指數又差, 大人小朋友都要小心呀!

天藍:
你覺得阿仔個樣似爸爸呀? 我一定要講俾爸爸知, 佢一定好開心, 因為由細到大, 阿仔都係似我多d, 係過左3歲後先慢慢有人話似爸爸, 爸爸不知幾高興, 佢等左呢日好耐啦!

果件衫爸爸都有一件架, 係太陽圖案, 不過佢果朝唔肯著, 所以只得我同阿仔母子裝。

chy1015,
我估大部份媽咪都已交左意見表了, 不如你直接打電話同學校反映啦!

zzzlam,
我明白你會唔開心的, 不過唔開心一陣好了, 峻峻需要你既支持同鼓勵, 而首先你一定自己要有信心, 峻峻而家仲好細, 佢一定仲有好多進步空間。雖然前面條路唔易行, 不過事在人為, 我相信你同峻峻都一定可以做到。

有無同學校傾下? 可能老師都可以一齊配合, 事半功倍。

你要加油呀, 得閒多d上黎傾下, 雖然我地唔可以俾d咩專業意見你, 不過大家傾下講下, 起碼可以用一個輕鬆d既心情去面對。

有無媽咪今個星期六會回學校聽講座(有關小朋友如何面對壓力), 我有事去唔到, 麻煩有去聽既媽咪之後分享下呀!唔該晒!

zzzlam,
唔該晒你既分享呀!

我都係tko之友呀, 可以一齊去黎玩呀!不如近近地寶琳公園呀, 或者大家有咩提議?

all,
交通工具大搜查 -- 乜唔係放easter時做咩? 我見通告寫, 話假期外出時, 記錄下坐過咩車嘛。等我返去再睇清楚先!交玩具就係今個星期交, 我估老師都有同小朋友提過, 因我仔都知有件咁既事。

另外, 我想問, 敬師日既表演, 咪有張通告問會唔會表演既, 我想問, 係唔係只選一項? (即係一係小朋友自己表演, 一係同家長一同親子表演。) 如我選親子表演, 表演內容係我地自己諗, 定係學校會安排架?

zzzlam,

好呀, 我等你消息先交表。唔該晒!

我心大心細呀, 如果同阿仔一齊上台表演, 親子嘛, 好似好開心。如俾佢自己同其他小朋友一齊, 又可以俾佢練獨立d。(我仔好痴身架!)

我仲想問下表演項目係唔係要自己諗架? 定係學校會安排? 你幫我問埋呀!thanks!

zzzlam,
唔該晒你呀!
我見張回條果度原來有3個選擇的, 親子唱遊, 親子舞蹈, 同埋開幕表演。咁你既意思係唔係全部都需要家長一齊參加?

呵呵呵, 其實我3樣都想參加, 好似好有表演慾咁tim!不過阿仔話佢唔想參加喎, 佢話:「我剩係想睇其他小朋友表演!」咁我是旦tick一項啦!

你鼓勵下老公啦, 到時又唔係得佢倆父子上台, 咁多人一齊上, 唔駛怕喎!

Michelmcy,
Please check pm.
‹ 上一主題|下一主題