用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

上下午之分別 [複製鏈接]

I also want to know.  Thanks.
原帖由 七點半 於 08-12-15 11:24 發表
有沒有知上下午之分別?? 根據什麼來分?? 另外, 上下午升小時有沒有分別??

After discussion with my husband tonight, we prefer PM session.  As a working mom, I want to have more time to play with my child after work.

原帖由 MiniDumbo 於 08-12-18 15:44 發表
會唔會係嗰日Interview的時間早或遲之別呢? 同埋老師問妳地會唔會考慮下晝班呀?

因我當時係8:30in, 同埋答一定選上晝班!   跟住老師就話最緊要現在選好, 萬一編到入PM呢, 轉返AM就難些  ! 並且你們有冇聽到 ...

Yes, I agree that it is better to choose PM session for a working mom.
The reason are:
1) I arrive home at 7:30 pm - 8:00 pm.
2) It will be too rush every morning if my child studies AM session.
3) I can arrange other activities in the moring for my child if she studies PM session.
原帖由 CyrusMaMe 於 08-12-19 10:55 發表
我係working mom放工返到屋企都已經6:30-7:00pm.  我囝囝返pm放學有時會係校車sleep/返屋企樓下playground玩一陣再sleep到7:00pm.  到囝囝訓醒時我剛好返到屋企.  之後dinner玩就做功課, 時間約莫9:30-10:00pm.  之 ...

Yes, better to sleep before 10:00 pm.
原帖由 七點半 於 08-12-19 12:17 發表
其實返下午d 時間真係見洗d, 不過, 我又覺得唔好比個小朋友養成太夜睡覺的習慣...

七點半,
我都住在東區, 我冇交要求轉上午的信, 因我暫時prefer PM session.
原帖由 七點半 於 08-12-23 14:34 發表
到!!!

不過, 我對spc真的不熟悉...所以都比唔到意見sorry...如果課程及升學都差不多...你就想一想遠近問題...

我住在東區, 但我好喜歡聖大...而我心宜的小學亦在跑馬地, 所以我會比女兒讀聖大...仲有, 我女兒要午 ...

七點半,
未決定會唔會讀, 因為有其它offer - "衛理堂", "明我", "維多利亞". 暫時覺得"聖瑪加利大"最好, 但最遠. 你認為邊間好些呢?
原帖由 七點半 於 08-12-24 11:45 發表
咁你係咪會讀, 定係仲有其他選擇??

七點半,
Thanks very much for the detailed analysis.  I have the similar view as you.
原帖由 七點半 於 08-12-29 11:24 發表
我當然會選聖大啦....

我係天主教徒所以prefer聖大多過衛理堂, 明我本來都有想過, 但又聽講好多功課...至於維記...因為無學卷所以唔選擇...

以下完全是我個人意見:
衛理堂有自己小學, 到派小一時有多個bac ...

I have checked with the school bus company for the travelling time.  They told me that it just spend about 35 minus only.
原帖由 七點半 於 08-12-30 17:03 發表
你住筲箕灣??你怕唔怕遠??我自己覺得聖大環境好d...對住馬場空氣都好d....hehe

我囡無讀正式的nursery, 未決定返邊間, 但暫時prefer聖大.
原帖由 fungmax 於 09-1-23 10:10 發表
其實...我都是剛剛認識聖大, interview參觀過學校, 與老師短暫接觸, 覺得都okay!  因為仔仔現在讀明我nursery, K1一定有位給他, 所以只幫他報了聖大。(點解報聖大, 因為聽過某朋友講)

除左考慮地方大小,明我及聖大是 ...

七點半,
any comment for 蘇淅 vs 聖大?
原帖由 七點半 於 09-1-23 14:39 發表
你是不是怕明我會好多功課??

agree

除了在叩門時, 可能會佔優.

原帖由 JoJo 於 10-3-29 11:23 發表
fifi_chan,

撇開校長會否離校 (因這個我不太清楚) 兩間幼稚園也不錯呢 (兩間也是有愛心及學習愉快的學校)

有一點要留意. 幼稚園與小學派位是沒有關聯 (除了在叩門時, 可能會佔優)

一切是按學分及住的地區而分派小 ...
‹ 上一主題|下一主題