用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 好貴,每年4萬!宏信書院入學後竟然要買學校債券? ...
go

好貴,每年4萬!宏信書院入學後竟然要買學校債券? [複製鏈接]

原帖由 honeyBmama 於 10-7-14 00:10 發表
收到親近校長的人仕消息,
學生要買學校債券,
同埋課外活動收費都相當驚人,
例如:小提琴班大約要收$3xxx,仲要家長一齊親子學喎,
普通家庭點應付得到呢~~ ...

其實真係無可能啦, 如果係親近校長既人士應該好清楚宏信係直資學校唔係私校, 點會要學生買債券呢!!!

學校係新校, 好多野都未setup好, 好多野都未知 (就連9月可唔可以係新校舍上課都未知).....咁快就知道小提琴大約要$3xxx?????????

你位朋友係唔係唔係講宏信, 而係第二間學校呀??????

原帖由 honeyBmama 於 10-7-15 13:44 發表

violin-cello 妳好呀,其實妳所提出的問題我都有問返佢呀!!!
我位朋友仔都好疑惑,答唔到我.....

我話過呢件事完全唔啱邏輯,時間唔吻合~~~
我會再打去教育局問清楚!!
可唔可以開學後先公報收取有關費用~~~ ...

HoneyBmama 你好, 我相信大家都明你既心情, 其實大家都好緊張學校既情況, 我都一樣.... 好似有些消息話學校乜野學生都收,有錢比學費就OK, 有些又話成績差, 操行C都收, 我都即刻向學校求證! 學校答覆收生都有一個標準, 唔想學校變成一間差既學校而且第一年一定要做得好! 我相信就算真係有收呢D學生都可能只係一兩個, 如果真係好多的話就變成間BAND 3學校, 我唔會比幾千銀去讀間BAND 3 學校我會轉校囉.......

希望我地大家都入到一間好學校啦
‹ 上一主題|下一主題