用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀 ...
樓主: Dedemom
go

有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+jc_mom+於+14-03-15+發表都唔

原帖由 Rattie 於 14-03-15 發表
我女當年都係咁 in 架,所以有兩個老師囉,女女一答完就到下一條問題
當年我女都係,見佢對答如流,我卻非常緊張。in完等通知仲緊張,冇指定日期,天天等,直至一下午來電,欣喜若狂,諗起果段日子就辛苦,而家大女已中三。

引用:Quote:原帖由+ricky316+於+14-03-15+發表當

我女一開始時有少少口震,不過好快進入狀態,答得好淡定吓,老實講佢嘅表現我係幾 surprise。返屋企途中我 ...
一轉眼孩子都長大了,有咗大女經驗,今年幫細女預備,總算順暢點。

引用:Quote:原帖由+ricky316+於+14-03-15+發表一

The very best of luck !
祝兩姊妹可以一齊返學家長唔使煩
多謝你。我同太太起初都係咁諗,但原來細妹唔想跟住家姐,佢好叻,考到自己心儀學校-SPCC。

引用:你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,

原帖由 bb560 於 14-03-16 發表
你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,但係佢問嘅方法係好似見AO咁(我朋友話嘅,因為我朋友見過AO工), ...
例如怎樣的問題啊!

引用:你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,

原帖由 bb560 於 14-03-16 發表
你地咁好嘅!我個囡見校長,雖然講廣東話,但係佢問嘅方法係好似見AO咁(我朋友話嘅,因為我朋友見過AO工), ...
幾年前,我聽過見校長的,過程主要同個家長傾,好似in梗媽媽,最後收咗,阿女成績好好的!

引用:回覆+ricky316+的帖子 你兩個女真係勁,+父

原帖由 Dedemom 於 14-03-16 發表
回覆 ricky316 的帖子

你兩個女真係勁, 父毋下了不少心機, 好犀利, 勁!
慚愧,我地沒有催谷女兒,沒有補習,沒有陪她們做功課,沒有陪她們溫習。自小只培養她們良好作息、溫習及嬉戲時間,讓她們自己執書包,做功課和溫習。當然也需要在適當時候提點她們,她倆各有所長,各有所好,我哋就盡量配合佢哋,讓佢地參與自己喜歡嘅課外活動。同她們訂立一些目標,分享下我地讀書時嘅經驗,比佢地見下其他人怎樣選擇自己學校等等。我地冇一定要女兒考到名校,只希望她們入到一間適合佢地,佢地自己想讀嘅學校。兩個女都好叻,我諗呢個係神嘅恩典!

goodboy1  私人老師勝過任有補習老師 !   發表於 14-3-16 18:39
YuYuMother    發表於 14-3-16 11:43

回覆:晴晴的媽媽 的帖子

恭喜!我大女當年開咗學,先有獎學金!

‹ 上一主題|下一主題