用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無12月出世嘅小朋友又已經有offer嘅家長可以分享 ...
go

請問有無12月出世嘅小朋友又已經有offer嘅家長可以分享下? [複製鏈接]

我個女都係12月出世,未有offer.

我都唔明點解個機製好似我地D仔女係一定要repeat/遲一年入學。如果轉左8/31cut-off,你估D8月仔女會唔會要遲一年入讀﹖個陣時﹐那些8如小朋友夠比那些9月小朋友細一年啦﹗

原帖由 ming_1212 於 10-10-29 11:00 發表
她的意思是12月9日出世吧!

但讀st.cat都係未有offer呀? 真係好無奈喎....

我開始明白這個制度根本就不是給我們這些12月出世的小朋友, 相信真的不是我們的子女未能夠上小學, 而是月份問題吧!

既然這問題一直都存在 ...

無公平既﹗不過我之不過話呢樣情況無論幾時cut-off都會發生。我一直都唔覺得阿女比其他人差﹐我對我們的細B有信心。

原帖由 ming_1212 於 10-10-29 11:43 發表
都係嘅, 咁應該要規定每間學校,都要有收生監管, 例如每個月份出世的最少10個, 咁12個月x10個小朋友, 都係佔左120個位, 餘下的就由學校自己收生, 咁對我地呢排細細B公平一點吧~

...

我唔會重讀啦﹗個女自尊心好強﹐如果重讀﹐我想她會很不開心﹗

我今日都收到最心儀的
reject信了﹗不過我對神有信心﹐一定會安排最好的給我個女﹗

原帖由 manmanlai 於 10-10-29 13:10 發表
見到大家都講緊呢個問題,都入嚟傾下!
我的囡囡是30Nov2005出世直到呢個時候考左兩個
小學都係冇second in.餘下的只係培橋明天(30/10)in,
宣小12月in ,還有一間剛遞表的是聖瑪加利.好認真3間我都不是太喜歡,我最想係 ...

‹ 上一主題|下一主題