用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 做咗太空人幾多年?
樓主: Apple_Orange_T
go

做咗太空人幾多年? [複製鏈接]

回覆 Cara2006 的帖子

我情況同你一樣, 我會係今年8月去英國, 陪個女讀書及坐移民監! 等埋個女讀大學, 我就返香港.

回覆 Ruby1219 的帖子

我要坐6年,到時我仔先入大學,我女中學都未畢業,無你咁嘆

回覆 Cara2006 的帖子

我本來都唔係咁快去, 不過英國移民政策不斷收緊, 我老公話如果第時D仔女唔返香港, 到時又未必申請到我去; 另現在我成日往返英國香港, 入多幾次境Home office又問長問短; 所以索性申請移民, 同個女去讀書 (個仔已經讀緊 Boarding).

亮燈 發表於 15-1-14 13:57
哈哈…呢點係做太空人前要諗清楚。

回覆 bkingb 的帖子

我仔現讀 boarding school,係 public school 要俾學費. 而我女就會讀 public day school先,升咗中學會讀boarding。雖然佢地可以讀 state school,但我老公 prefer 讀 public school;另讀 boarding 好處就係早d俾佢地學習獨立,而如果我要返香港都flexible,平時又可以去學校探佢地。

除咗租屋費用,重有水、電、煤、電話、internet、生活費、汽車交通等費用,同係香港住的駛費無分別。當然亦要預飛機票費用,以便老公去探你地或你地返香港探佢。

skIII 發表於 15-1-29 17:29
回覆 bkingb 的帖子

除左水、電、煤、電話、internet、生活費、汽車交通等,仲有council tax費,成100鎊以 ...

我都唔知要俾council tax, 要成100鎊都好多下
我未正式去住,好多嘢真係要住落咗先知。

回覆 Sheep006 的帖子

係吖, 今年8月尾左右.
‹ 上一主題|下一主題