用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧國際幼兒園
go

太子明慧國際幼兒園 [複製鏈接]

原帖由 creamy-mama 於 11-9-21 04:21 發表
我個女女現就讀PN班, 已開學了半個月, 感覺非常好.

首先學校好有系統, 所有上班接放學坐校車, 執書包, 交通告, 幾時派書溫習, 幾時交功課都安排得好好. 另外, 老師好有愛心, 每班有一個外籍班主任, 一個香港人班主 ...

其實我都有興趣報太子明慧,不過之前太多負面新聞話佢地太商業和老師冇愛心。聽完你咁講又有少少改觀,其實學費貴唔貴都係其次,最重要係物有所值,小朋友學到野之於又樂於上學,老師有耐性和愛心。我想問下太子分校係家長和學校上有冇溝通又或者用咩野來作溝通(e.g. email、circular etc)因為自己係在職媽媽希望可以暸解多些小朋友上學情形?希望有人可以答到我!!! many thanks

原帖由 CCDUDU 於 11-9-22 08:07 發表
小女兒0係太子校讀PN 班, 開學半個月到依家暫時都覺得好OK, 番學第二日老師,嬸嬸都叫得出0的小朋友既名, 算係有愛心.

同埋一班有20幾個小朋友,不過就分開左2個課室上堂,大約11個小朋友一個班房,有1個外籍老師,一個 ...

好多謝你既意見和資訊,令我對此校多份瞭解!!!!

原帖由 creamy-mama 於 11-9-24 08:47 發表
To cdleep.
My expereince as below:
開頭2個星期, 個老師日日3:00pm打俾我, 佢講得好詳細, 個女食乜茶點, 有無食曬都講埋, 我奇怪點解她地會禁好心機.

而家第3個星期就隔日打, 連外籍班主任都會打, 有時接到她電 ...

多謝creamy-mama的既資訊。咁請問你知唔知佢地上午班幾點上堂?如果可以我都想自己帶埋佢返學先返工!!!

原帖由 creamy-mama 於 11-9-26 04:10 發表
上午班start at 8:45am, 11:45pm 放學..

Thanks a lot!!!!

原帖由 creamy-mama 於 11-9-26 10:33 發表
N1 唔難入, 老實講, 近年越來越多BB出世, 不單幼稚園爭崩頭, 連N班都係, 我女女報4間, 只有一間收, 有部份學校其實都prefect大仔.......

太子明慧仲新, 先至有位, 老師都好有愛心, 值得報名試試.... ...

多謝你的資料令我對此校瞭解多左,我之前一路都十五十六左成幾個月,都唔知報唔報此校好,我知此校係北角好出名和辨學得好成功。我今日終於幫我小朋友交左報名表。唔知佢地INTERVIEW會係點IN?因為我小朋友成日都好唔鍾意講野,真係十問九唔認!!!!

原帖由 kartimmi 於 11-9-26 12:05 發表
請問現在是否可以開始報名呢

我係佢地個網站DOWNLOAD張FORM然後郵寄左去,我冇打去學校問幾時先正式申請
‹ 上一主題|下一主題