用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳有咩好小學....萬分感激!!!
go

請問將軍澳有咩好小學....萬分感激!!! [複製鏈接]

哥哥個女嚟緊K3,要開始選校,但佢D fd同鄰居都叫佢夸區,話tko D學校麻麻,我又住港島區幚唔到佢,請各位有經驗媽媽幚幚手
   0    0    0    0

原帖由 ziyi 於 09-8-5 16:17 發表
應該說中學真的不太好,除了一間英中外,而升中的校網是可選擇小學所屬或住所!

TKO出名的有保良局馮晴
我看了其他mami提議的有循道,將天,黃永樹等,

其實我個人覺得TKO小學不算太差,但有機會,有能力當然可選擇跨區,始 ...

咁請問跨區係唔係機會微d,如果跨區係唔係要搬屋機會大d

原帖由 ziyi 於 09-8-5 17:35 發表
你是不是還未有小朋友呀
在自行收生階段是不論校網,只論分數,基本上是那個時間才會選跨區的小學.
否則到大抽獎時,跨區只有該學年的5%學位.很難抽到
所以如果分數夠,自行收生時選擇跨區是沒有問題,像你有25 ...

我個女宜家3歲,所以仲未諗小學,但阿哥就好想佢個女過我呢邊讀,佢話我呢邊是但一間都好過tko,哥哥朋友又唔多,都冇咩人幚到佢,佢又好緊張女女,同埋佢個女讀書一般,所以都幾擔心 好多謝你的帮忙

原帖由 ziyi 於 09-8-5 18:26 發表
no welcome
但我本人不太讚成借地址,而且要早一年
計一下自己的分數有多少先啦!!
而且,像TKO的名校 , like馮晴,升英中或brand 1學校也不小
她有差不多62%所brand 1 類學生,不過也很谷小朋友的
我家那個升K2, ...

咁借地址麻唔麻煩呀 其實哥哥外母住係我呢區,但無奈佢外母唔肯借地址俾佢,哥哥唔敢親自問我,係媽咪見佢咁煩惱叫我幚下佢,阿嫂又唔會點理,屋企大小事都要我阿哥負責,真係好想幚佢分擔下 多謝幚忙,等我同哥哥傾下先
‹ 上一主題|下一主題