用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女孩子讀高主教
go

女孩子讀高主教 [複製鏈接]

各位, 女兒和我都非常喜歡高主教(女兒一向喜歡同男仔玩), 因為高主教雖然係傳統學校, 但老師較為包容, 小朋友比較活潑自主, 呀囡是很活潑型的, 所以覺得高主教很適合她....
但身邊朋友都concern 男校女生的問題, 包括成為追求目標,比較粗魯等等....所以好想聽下各位意見, 特別如有女兒讀的家長, 可否分享下你們的睇發呢? 萬分感謝!
   2    0    0    0

I feel the same with both of you too, but it is quite a happy school compare with other traditional school, that is why i consider itActually on the day of interview, girls are not little, around 1/3 to 1/4 in our section, maybe this year will have more girls?  It is difficult to know now, even though the school can't answer right now.....

好多謝各位意見, 我真係要好好考慮!
其實我都覺得RC好低調, 咁耐都冇見過校長.
如果可以公報今年已收男女比例, 相信會另更多女生家長選佢, 因為more co-ed feel. 相信這是大部份女生家長的憂慮.

小雞組,

這些感覺是從learning centre和同RC家長傾談得來的, 其中有位家長囝囝是在RC就讀, 囡囡就讀另一間傳統女校, 佢話仔仔較有自己意見, 好思想.囡囡就好乖, 但唔係咁有獨立思想, 最好樣樣都你告訴她. (但亦都有可能同男女和性格有關)
個人覺得如果男仔讀RC, 是幾理想的, 我唸如果我小朋友是囝囝, 就唔洗固慮咁多.

原帖由 cmchang0927 於 11-12-2 06:03 發表
我都係個保守既人,當年放棄同細佬鋪路,比阿女入左女校冇選RC。。。。。。
Honestly, my daughter is an active person.  She is fitting in very well in a girls' school.  
女校不等於只適合文靜的女孩子,在生 ...

My girl is admitted by
St. Clare Girls School too, happy to hear that your daughter fits well in  a girls' school....

係啦,最好學校而家公報佢地收咗80男60女,咁就唔洗煩啦! 起碼唔會有咁多女生家長想打退堂鼓

原帖由 cmchang0927 於 11-12-2 12:57 發表
我嫌佢太好動, 初初諗住同D女仔一齊會靜態D, 好arrogant個種, 點知現代老師又比較和善, 好多女仔又好"活潑", 入左女校都改唔到D跑來跑去性格........  

可否告之你囡囡是讀哪一間女校呢?
其實有時我都會嫌佢太嘈同煩, 不過覺得童年好快過, 佢咁有童真我都是喜歡的......

"水運會, 令千金泳裝出場, 萬人空巷, 成班仔好似未見過女仔游水咁"

笑咗, 但確係事實......
‹ 上一主題|下一主題