用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 禮賢K1入黎啦!
樓主: HoManYu
go

09/10 禮賢K1入黎啦! [複製鏈接]

原帖由 fc1668 於 09-7-17 00:12 發表
150....咁貴,填幾隻字咋播!!我老公問晒樓下幾間醫生呀,有啲未睇過既,都係80蚊咋~最後選左間睇過又平啲既,點知入到去醫生見到原來平時睇開,就唔駛錢同我地填左喇~
...

算啦!我睇前都打過電話問左價錢,佢係兒科專科,而且佢真係抱我仔上床做哂檢查....
不過之後我都諗番,唔通真係會有醫生寫個小朋友唔適合返學咩,一般都係normal架啦...

原帖由 ngcheukchu 於 09-7-16 17:36 發表
各位請多多指教,我囡囡都係讀上午幼勇班,佢個名都係叫嵐嵐!

昊昊(ho ho).......06年2月..........上午幼勇班
yin....................06年1月..........上午幼勇班
嵐嵐..................06年5月..........上午幼勇 ...

ngcheukchu,又多個幼勇班同學仔la......

原帖由 THOMBB 於 09-7-17 22:56 發表
更正番小小資料先:

昊昊(ho ho).......06年2月..........上午幼勇班
yin....................06年1月..........上午幼勇班
嵐嵐..................06年5月..........上午幼勇班
Forrest..............06年8月...... ...

sorry,我搞錯左添.....
係呢!大家有冇同小朋友返暑期班呀?我淨報左畫班....
大家有冇好介紹咁呀!?

原帖由 ahschan 於 09-7-20 15:18 發表
好耐入呢度lu....
我阿仔番左9個月畫班同柏斯既小小莫札特都番左兩個level lu! 不過又唔見得學到d 咩....
而家summer course 就番兩日英文一日普通話!

英文同普通話係邊到返呀?我呢頭冇呀....

昊昊(ho ho)........062..........上午幼勇班
yin...................06
1..........上午幼勇班
嵐嵐..................065..........上午幼勇班
天悅..................065..........上午幼勇班

Evan.................064..........上午幼勇班

Forrest..............068..........上午幼愛班
思捷..................064..........上午幼愛班

Fai Fai .............05
11.........上午幼愛班
Clement............06
6..........上午幼愛班
梓楹..................06年05月........上午幼愛班
Ivan Chan..........0608
........am
Grace................05
........am
Jones................06
8.........下午幼望班

Sheryl...............
0612........下午幼望班
Kristy................06
12........下午幼信班
yeungyeung.......05
12........pm
LaamLaam.........06
2..........下午幼信班
嘉嘉..................0610
..........pm
Hoi Ching..........06
05..........pm

原帖由 fc1668 於 09-8-2 00:44 發表
今日買左圍裙同運動衫喇....哈哈

嘩!註冊日真係好多人,排買衫隊好長龍,好在c6放假一齊去,如果得我一個同阿仔實有排排.....
條圍裙要$56我覺得貴左d ja....
阿仔尋日識左個同班同學仔叫晴晴呀.

原帖由 叮叮噹噹 於 09-8-3 10:29 發表
hi

長袖運動衫, 佢叫我出去買, 請問你地係唔 係?

thanks!

我長袖都未買住,驚買定到時唔o岩著.....

原帖由 ahschan 於 09-8-3 15:17 發表
唔係bor, 我晨早去, 9:10am去到, 老師多過家長bor!!!! 其實圍裙之後校務有得賣, 我買一條jar! 運動服都係買左一套先, 攞左校服商既name card lor....

係呀運動服一套夠la,因為一星期先著一日咋.....但圍裙我諗好快污糟,因為日日著.....
我地成11:00到,都搞成粒鐘先走得.....

果日註冊完我仲同囝囝遊下間學校,話比佢知:[校車响邊樹落車,第一日媽咪會同你搭車返學,第二日你就自己搭校車返學],同小勇班房係邊,厠所係邊,佢好似明白哂咁答我:[係,我知喇!]所以我都好放心佢返新學校呀!突然間覺得囝囝好成熟呀!

原帖由 kcjl 於 09-8-8 00:31 發表
昊昊真幸福有個細心的媽媽.

如果無運動堂穿運動服 + 圍裙 可吾可以?  平時只穿圍裙都唔似校服.  覺得學校好FREE.

冇理由唔得既,但個個都著便服又唔雖要著双重校服既.....其實我都寧願有校服同茶點,起碼家長唔洗愀同统一d麻......就好似茶點咁,我囝不留都唔鍾意食水果同麵包,但佢n1學校茶點毎日都有小小蔬果同麵包蛋糕,咁個個小朋友都食,老師又哄佢食小小,到而家我切親水果比佢,佢都話學校有食,但屋企就始終唔肯食,你話丫!?諗起要安排埋茶點比佢就真係煩死,小朋友like得既都唔方有益啦,唯有係蛋糕仔/餅呀咁上下啦!仲有既就係隔離屋飯香,人地帶果d好味d添....!

今日打過電話比保母車師機,佢話仲未編好路線喎,但知道我樹係中間好過係頭站咁啦!
各位家長,仲有十幾日就開學la,又緊張又興奮呀!
27號我會同埋先生到,家長日見!!

最近同阿仔報左明愛與莎士比亞合辦既Fun Fun English,逢星期五$760/8堂,我見平平地比佢上下.

原帖由 fc1668 於 09-8-20 23:48 發表
唔係28號星期5咩?????

上午班27號
下午班28號

原帖由 fc1668 於 09-8-26 00:32 發表
今日老師打左黎reconfirm喇~唉6點半我先放工咋,去到都7點喇~聽小好多tim....大家可唔可以聽完晚上講番比我知講左咩呀!!!:;pppp: 果日又唔可以早啲偷偷放工~ ...

可以但要夜d得閑先,但我都記唔哂....太多野!
我都冇時間同d同學仔媽咪相認下.....

原來大致學校通告有寫http://krs.school.hk/~kindergarten/05.htm
()開課須注意事項

A)
開課期間,各級上、下課時間:

級別

日期

上午班

下午班

備註

九月二日()

男生 9:00-10:00

女生10:30-11:30

男生 1:30-2:30

女生 3:00-4:00

沒有學童巴士接送

不用帶茶點

九月三日至四日

(四至五)

9:00 – 11:00

(不分段上課)

1:30 – 3:30

(不分段上課)

有學童巴士接送

須帶茶點

九月七日()

9:00 – 12:00

1:30 – 4:30

有學童巴士接送

低班

高班

九月三日至四日(四至五)

9:00 – 11:00

1:30 – 3:30

有學童巴士接送

九月七日()

9:00 – 12:00

1:30 – 4:30

有學童巴士接送

B) 3/9開始請各班同學每天上課均帶備茶點及手帕(一條濕手帕放於書包、一條乾手帕放於校服袋內),並請在所有學生用品上標示小朋友姓名及班別,以資識別。
C) 幼兒班逢星期一、低班逢星期三、高班逢星期五有運動課,須穿着運動服及運動鞋。
D) 隨通告附一份幼稚園學費減免簡介,如家長欲為  貴子弟申請,請向校務處索取申請表格,填妥後連同所需文件盡快交回學校。
E) 開課前請填妥手冊之學籍表,並將手冊每天存放於學生書包內,以便需要時及時聯絡。
F) 請於九月七日前在手冊學籍表貼上學生近照,並另外繳交五張予老師(所有相片請穿本園校服拍攝,運動校服或圍裙校服均可)

班級

上午班

下午班

幼兒班

橙色袋

橙色格仔袋

紫色袋

紫色格仔袋

綠色袋

綠色格仔袋

G)有關校服安排,新生請參照早前註冊時所領取之「新生家長資訊」。舊生家長請為小朋友更換新年度級別校服袋,辦公時間於校務處有售。圍裙校服每件$56
校服袋每對$10

()各項繳交之回條
A)為配合課程內容,加深學生的印象,啟發學習興趣,老師會按需要帶小朋友往學校鄰近地方進行活動(如超級市場、郵政局、花墟公園等)。活動前會將有關安排透過手冊內之教學單元週紙通知各家長。現隨通告附上有關回條,請於九月七日前填妥交回老師。
B)為豐富小朋友學習範圍,本校會舉辦各項活動供學生參加,為使學生能得到更充份的照顧,誠意邀請各家長參與協助(自由參與)。如家長能撥出時間協助,請填交所附回條,老師將儘量按家長意願和各項活動的需要,於活動前聯絡有關家長。
C)學童在校接觸頻繁,容易感染疾病,為了能迅速處理傳染病問題,必要時衛生署會向校方查閱有關資料;此外,校方亦須向衛生署呈交本年度新生的針卡副本,敬請家長填寫所附回條於九月八日前交回老師,多謝合作。

-另外仲有份工課,就係家長照貼在學校提供既心形紙上,自由設計...
-第二次家長日:9月19日星期六(10:00-11:30)
-逢星期一收手冊,星期二派,其餘日子手冊放書包
-帶針咭底面copy本回校
-星期五派工課
-有雖要打電話回校時間(8:30-8:40am)或(5:00pm後)

幼勇班班主任分別係:
李老師/謝老師同林老師

各幼班今年主提:
[有信心.返學好開心]
[有困難要克服.唔識就要學]
‹ 上一主題|下一主題