用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2010/2011 聖保祿天主教小學一年班學生請進 ...
樓主: 愛愛地球
go

2010/2011 聖保祿天主教小學一年班學生請進 [複製鏈接]

多得各位報料, 今曰去左泰興買校服.
本來only買夏季裙, 但老闆娘話結業清貨8折 , 叫我買埋冬季, 結果買左2條夏裙($78,x/per), 3件恤衫 (共$14x), 1條冬裙(買唔到比大女, 因大女無去,老闆娘量了話細女穿32, 大女高小小應該穿34, 但34 sold out), 全部成為$411
一陣等大女學完野返來比她試下條32, 如果ok再去買多條.
依家想想下發覺無買白色sweater, 唔知泰興有無賣呢?
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

試左! 大女 size 34 too long & big, will go get change to 32.
細女 size 32 ok, just a bit long but acceptable.
原來大細女高度只係差好少好少, 要穿same size, 只係細女好瘦, 所以覺得細粒d. 真係蠢左, 平常d衫我都識買2件同size, 而校服我會買差一碼(e.g 細女 size 31, 甘大女就32), 但呢間無單數碼, 所以買錯左 34 太大.

原帖由 GiCa 於 10-8-7 16:23 發表
多得各位報料, 今曰去左泰興買校服.
本來only買夏季裙, 但老闆娘話結業清貨8折 , 叫我買埋冬季, 結果買左2條夏裙($78,x/per), 3件恤衫 (共$14x), 1條冬裙(買唔到比大女, 因大女無去,老闆娘量了話細女穿32, ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

原帖由 LeonaMak 於 10-8-9 15:35 發表
家長好,
我家小女也是今年P1呀!有問題想請大家/前輩解答,煩請幫忙。
(01) 開學當天,學校會為P1生有甚麼安排呢?
唔太記得, 但大女話印象中無特別野.
(02) 小女是乘坐學校校車的,是在正門 / 雲地利道(???)  下車,再行到操場(有老師 / 大姐姐帶領?)集隊上室嗎?
校車是在後門雲地利道下車, 會由校車褓母帶入學校. 如是褓母車會停在正門, 學生要自己入去因褓母車褓母是不準進校的.
(03) 放學又甚樣安排呢?
老師會帶到 1/F 學生校務處外, 然後學生自己去後門 (後門在1/F校務處後面), 校車褓母會在後門內集齊 P.1 & P.2 學生帶上車(P.3 以上可自行上車).  如是褓母車褓母會企係正門外, 學生自己走出正門找褓母上車.
請各位家長 / 前輩幫忙解答,我很擔心"豬仔"(小女)是否應付到,始終不再是幼稚園生呀!
謝謝!

唔使擔心, 她們個個都好惦, 唔係我地想象中甘樣樣都唔識. 尢其是P.1 第1曰搭校車, 褓母同老師唔會比她放學周圍走, 一定捉到上校車

唔好客氣, 有問題即管問, 呢度好多師姐媽媽可以答到妳們的疑問, 當年好多野我都在這知道的

原帖由 LeonaMak 於 10-8-12 10:11 發表
Hi GiCa,

多謝!因為本人得一個小朋友,難免會緊張些,現在可放心了,多謝前輩解答!

唔好客氣, 有問題即管問, 呢度好多師姐媽媽可以答到妳們的疑問, 當年好多野我都在這知道的

原帖由 LeonaMak 於 10-8-12 10:11 發表
Hi GiCa,

多謝!因為本人得一個小朋友,難免會緊張些,現在可放心了,多謝前輩解答!
‹ 上一主題|下一主題