用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差點好呀!!
go

數學差點好呀!! [複製鏈接]

happyvalley,

你這位數學專家,請賜教.我囡囡直情有數"學"障,不喜歡數學,有 d 數教極唔明,教極唔識,教極唔記得,教極唔聽,e.g.我由佢 k.3 教佢 9 + 7 將 7 分成 1 + 6, 然後就將 1 + 9 再 + 6 = 16,但而家 p.2 仍然用佢 ge 方法去逐隻手指數; 就算 10 + 7 佢都仲有時會用 10 去再數多 7 隻手指; 0 - 1 仍然可以 = 1 ; 例題做完幾條,解釋咗多次,叫佢自己做,都可以唔知點落手做.生佢出來,直頭我係人生悲劇. 佢仲有無得救??

原帖由 happyvalley 於 09-11-12 18:44 發表

恕我直言,係同數學無關。背後理由是無晒鬥志,妳踢一步,佢咪行一步,然後停低,等妳再踢先至算。

方法就是要佢再重視自我,比返多點個人形象。 ...

happyvalley,

多謝你的建議,我試吓同佢多做『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』練習,睇吓有無幫助.

"就算大個左","所有關於數的東西都唔會叻得去邊",呢點我已一早 foresee 倒,甚麼會計師,精算師,必無她的份兒,我亦 foresee 倒佢唔係讀理科的料子, 1 m = 100 cm 佢好不容易地記倒,但你問佢 100 cm = 幾多 m, 佢可以唔識答,完全無(科學)頭腦!!!!

將來 ge 乖,除,負數,小數,分數,百分比.....代數......諗到我不寒而慄.   

原帖由 happyvalley 於 09-11-13 14:59 發表

我當初用毫子教 加減 數的,因為手指去唔到 20 的,數學其實最重要是 加數 和 減數,無論將來去到 乘或除,都要加 和 減,所以一定要好好明白及運用,最重要是『1個位 與 1個位 的加或減,一定要學懂用心算去計』,慢慢多練習就自 ...
‹ 上一主題|下一主題