用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎?
樓主: 進進媽
go

孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎? [複製鏈接]

回覆 agchan 的帖子

小蜜蜂818

我仔又係讀書好hea我知佢係有小聰明,但從來唔用心去讀。佢話佢自己可以讀到好成績架,但佢就係唔想呀!捉佢去補習班,佢話佢唔會用心去補,真係生都畀佢激死,死都畀佢激翻生! 見到佢咁,唉眼淚在心裏流,錢就在銀包流!!

佢依家先中一,我眼火爆咗好幾年。喺香港已同佢搵間直資功課少嘅學校,佢都讀到咁! 正如agchan 所講,「 但為人父母何忍見他沈倫。如金錢可解決都要搏。」作負責任的父母,我同老公都竭盡所能,下年送佢去加拿大讀grade8 (如有學校收的話),希望佢揾到讀書嘅動力。

各位父母一同努力!!

回覆 小蜜蜂818 的帖子

小蜜蜂818

我仔又係讀書好hea我知佢係有小聰明,但從來唔用心去讀。佢話佢自己可以讀到好成績架,但佢就係唔想呀!捉佢去補習班,佢話佢唔會用心去補,真係生都畀佢激死,死都畀佢激翻生! 見到佢咁,唉眼淚在心裏流,錢就在銀包流!!

佢依家先中一,我眼火爆咗好幾年。喺香港已同佢搵間直資功課少嘅學校,佢都讀到咁! 正如agchan 所講,「 但為人父母何忍見他沈倫。如金錢可解決都要搏。」作負責任的父母,我同老公都竭盡所能,下年送佢去加拿大讀grade8 (如有學校收的話),希望佢揾到讀書嘅動力。

各位父母一同努力!!

回覆 nintendo 的帖子

nintendo,
以我仔仔的例子,佢依家先剛升中一,再勉強喺香港讀上去,除非佢其間開竅,否則到DSE亦會全軍覆沒!中文唔知有冇可能拎到一分!

我可以點做呢?佢細時都迫自己坐低同佢溫習做功課,有時更要動武!依家佢力大無窮、肥C大隻,比阿爸仲大件,捉住我隻手,我已動彈不得……唉!我唔通唔理佢、唔去盡量幫佢?!

若然出埋國都仲喺咁嘅學習態度,最後亦讀書唔成,甚至畢唔到業,我同老公亦問心無愧,已出咗洪荒之力,只能怨佢無書緣喇!

回覆 noel2010 的帖子

加拿大有中學是住宿舍的,特別是私校。公校則大部份沒有宿舍住,要住親友家或homestay。

回覆 Flying-Man 的帖子

我指的只是温哥華,別的省我不知道。

10月有加拿大教育展,在朗豪坊。已有人posted詳情,你留意吓。我知溫哥華教育局的公校10月17日開始報名。
我女女剛8月尾過去溫哥華, 現讀公校,grade 9。如有需要,我可以我所知有限的話你知。我就喺呢到識咗位JM,佢畀咗好多資訊同意見我,非常感謝佢無私嘅幫忙。

This is it. The venue I mentioned before was wrong. It was 朗豪坊 Mongkok last year.

回覆 Flying-Man 的帖子

我女完咗中二過去,現 GRADE 9。

按溫哥華育局的 Grade Placement, 如下:

Grade placement based on age of the student as of December 31.
Grade:K123456789101112Adult

回覆 August07 的帖子

August07

你仔女咁似我嗰兩件!女算肯讀(但成績一般),個仔就HEA爆,中文成績勁差!

‹ 上一主題|下一主題