用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
樓主: RUVSY
go

deleted [複製鏈接]

嘩! 突然好多行家....又係交會費的時候啦! 其實, 有左小朋友是否無得搏?  可能真係, big4係加人工快, 但果段日子真係後生仔先頂得住, 離開big4之後, 人工就停滯不前, 我都係等退休中.  
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 16:28 發表

我都係 佢唔炒我 我打c 都唔會自己走

我都係fellow, 唔交又唔捨得. 其實acca無咩用咁!!!
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 16:00 發表

其實我都想問下..而家我年年交2個會費..可唔可以唔交acca 果個 (我係fellow member了)

jump出黎果下係好好多, 之後就無咩發展.  "舊big 4 同事留係big 4既都升左做partner啦." <-- 差不多啦, 佢地係senior manager, 不過仲係做到cc下, 唔見到d人工可以補償到失去既精神/時間/健康, 而且唔洗諗有時間生小朋友.  係半轉行做生意分錢果d先ok.
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 17:01 發表

我算好彩早年 (可能我年紀大) 係big 4 出來人工仲跳左好多. 不過呢10年就停左喇
而家呢間公司係攪地產都叫完左project就有花紅分
拉上補下 好過唔小同時期既舊big 4 同事
留係big 4既都升左做partner啦. ...

cicpa真係唔好浪費時間考, 識多d有錢大陸人最好.
原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 16:54 發表

cicpa邊考得掂,返大陸有個外國牌方便扮嘢,講做嘢當然aicpa+識大陸tax最好

真係羡慕你既bonus, 出來之後都無收過bonus. 又怕轉左工會辛苦, 無得準時放工.  老細又覺得你無放晒個心係公司....唔會升職加人工...苦!  
原來我的事業已經完了.

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 17:17 發表
我仲以為我係呢個discussion group最有「資歷」既一個添﹗ 不過應該同你差不多,我啲同grade都快昇做partner。
我就好好彩,無啦啦轉咗industry,出咗黎咁多年人工都加咗一倍有多,啲bonus都幾和味。雖然可以準時放工,不 ...

yes. 只有囡囡可以比我成功感, 很甜的.
原帖由 RUVSY 於 10-12-3 17:56 發表

時間只有咁少, 但又有大堆的工作, 真是要取捨, 都是健康最緊要, 我很希望能照顧到阿仔結婚.
雖然照顧阿仔要放棄很多野, 但好慶幸有他的出現, 使我的人生更有意義.
我的工作也停滯不前, 它不能帶給我滿足感, 但就算 ...
‹ 上一主題|下一主題