用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人去咗SPB 2nd interview ?
go

有冇人去咗SPB 2nd interview ?   [複製鏈接]

知唔知2nd interview 是否需要見家長?
   52    0    0    0

回覆樓主:

今日去咗,等咗半個鐘,跟住面試咗十分鐘!不過都係兇多吉少,阿仔剛病好,問一句答一句,不過校長好有心機引導佢,好有愛心!

回覆樓主:

先傾計,跟住問學術,個人覺得唔算深!雖然第一題已經唔識!只係因為食緊藥,狀態唔好!

ccfa_hp 發表於 17-1-12 13:38
問一句答一句, 好似正常係咁喎

因為平時佢算多嘢講!校長問佢係学校學乜,答中文,再問仲有冇其他,答英文,問冇嗱,答普通話。。。激死!

回覆樓主:

我都係平常心!因為好彩收咗都要煩搬屋!

回覆樓主:

但最攪笑個幕係老師問佢匙羹用來做什麼?阿仔話要嚟食藥及飲水,校長好緊張咁問佢平時点飲水,仲要佢示範点用匙羹。。我諗校長好驚佢係港童 !

回覆樓主:

其實SPB頭一part考嘅嘢基本係一D好生活化的問題,平時有同佢傾下計,分享下每日學校的事,根本可以不用任何準備!

回覆樓主:

再講,個人覺得,老師問的問題都係有策略地睇番小朋友是否適合其小學的教學模式及進度,俾你知道所有問題而考到入去,都未必係好事,考小學最緊要揾間適合自己小朋友先至最重要。。。純粹個人分享,不喜勿插!
‹ 上一主題|下一主題