用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好奇一問
go

好奇一問 [複製鏈接]

小女出年小一,都有報考直資同私小,雖然唔一定收,但一諗收,又係咪真係負擔到呢?因為仲有妹妹,佢地K都係讀有學劵!

你地覺得學費佔唔多過家庭總收入幾多%可以接受?我地供緊樓,不過都係7,8千!

我自己係FTM,又怕C6佢一失業點算!

0    0    0    0

但TKO區真係選唔落

最慘係要供實供到,但係咪要攪到冇咩錢淨,但如果入到好學校(私),咁放棄又好似對阿囡唔住!

我計過如果2個當5K*2,佔左成20%,值得咩?

不過我家姐好衰,話收先算LA!

回復 17# hoching2011 的帖子

我都係咁諗,現階段會令我出返黎做野,係為左阿囡!

幸好我家姐隨時有份就我時間既PARTTIME等我做,不過我遲遲唔想,一來細B未返K全日,同冇信心出返黎做野!我已經有5年冇做野LA!

其實我唔LIKE TKO津校,係因為我好相信近朱者赤 近墨者黑, TKO實在太多

另外,中學校網,亦係我其中一個憂慮!

回復 18# easybring 的帖子

我都知有好幾間好好既津小,我參觀完都好鍾意,又小班,又普教中,唔比私小差,但講到中學就,唉,出到去既我估都係全校最TOP個10個8個者,我囡.... 應該冇咁醒

回復 13# ParcoBabyBaby 的帖子

還有興趣班果一大堆數,我囡學緊英,畫,琴,都係@HK$1200,小學應該仲冇咁多時間學野LA!

又要功課輔導班果條數, 我有諗過自己跟,其實係咪我地太倚賴補習老師,小學咋WO,幾時補到大, 我見BK好多問工課KA!
‹ 上一主題|下一主題