用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩簡介會後感
go

協恩簡介會後感   [複製鏈接]

回覆樓主:

唔講Li d可能又有人話係咪成績差左唔敢講 所以要從中取平衡係有點困難

穎子 發表於 18-10-27 18:50
原來去簡介會對於了解一間學校真係咁重要,當然,會有人講收到你個女先講啦!我作為母親,實在不情願女兒 ...

絕對係!阿女同我正正因為聽簡介會而心儀現在既中學,雖然DSE近年跌左,但冇損對學校既信心。

bettyay 發表於 18-10-27 20:57
當年我聽HYS同阿女貴校的簡介會,感覺係差不多的,也是希望以育人為本。當然HYS係多帶一點體藝學術皆強的感 ...

上年我聽感覺還好,著重全人教育,ECA訓練堅毅,團結....,另一方面又安排網上教學比出外比賽既同學,之後老師又幫佢補返堂,唔會有比賽冇書讀,其實我都鍾意架,不過佢唔收阿女 冇計

b3410 發表於 18-10-27 21:50
不過我識的近幾年入讀的囡囡,個個都讀的好開心。包括曾經面試時,被副校chur到幾乎,家長當時幾 ...

係喎!我仲記得簡介會話會發掘N冇人仕,唔會比你冇所事事,大家都好投入學校活動 ,簡直有個種燃燒青春既感覺,中學正正係人生最冇憂冇慮既時間,應該全程投入校園生活
聽到我流哂口水,因阿女就係N冇人仕個類人,有待發掘。

sukitelfold 發表於 18-10-28 00:44
但當然,一間學校不是一個校長可以影響到什麼,但六年千千萬萬個早會(唔知有冇早會),大人也被洗腦啦, ...

所以d女仔行出黎特別有自信,真係難分對錯 睇家長要咩!

題外話,你小朋友好叻女,叩入另一間女津

YolandaTam 發表於 18-10-28 01:51
回覆 Png 的帖子

UM...  Sukitelford 網友位千金係已扣門入同區名女津嘅協小舊生.

真心欣賞持平家長,好多時家長愛校深切,外人稍加評論學校不是,激動點在所難免,難得有在校家長心胸廣闊!

自問有時都未能做到,阿女小學時有係EK被劣評,唯有唔開黎睇 咩都睇唔到!

mcl203 發表於 18-10-28 17:19
見到岩自己心水就歡迎狂讚,負評就不妨袋起佢少說為佳。但,你又唔等於佢,有你無佢又唔成討論區,莫非討 ...

心水清。

adrio 發表於 18-10-30 11:08
回覆 kirstyau 的帖子

點解重點系比賽之後又更 補堂、是否文武藝 並重又要考毅力即將做 運動新星 ...

咁點都好過要同學校比賽攞獎,讀書就話之你,用完即棄。我諗冇家長聽完會比個小朋友入去讀掛,咁有ECA入都預左雙線發展。
‹ 上一主題|下一主題