用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
go

聖羅撒書院自行   [複製鏈接]

ATMW227 發表於 19-1-5 22:10
聖羅撒書院自行有50個位,想問問自行多不多收外來生或收聖羅撒小學多,因沒有去聽簡介會,想問問簡介會有冇講, ...

我諗除非直小考好頭先會自行收,但通常頭個堆自行都外試多,基本直屬位都收得哂,唔洗自行收。band1外來生入紙應該都好大機會。

ktdanielli 發表於 19-1-6 15:02
想問用家,我想報聖羅撒,小女2次呈分後,平均是级18/126,以往學校數年都有37%~38%是band1, 小學是在荃灣,有 ...

一定有機會,但荃灣返沙田都幾遠。

ktdanielli 發表於 19-1-6 16:32
多謝分析,個囡英文都唔差,小ㄧ至小六英文都是9X,從未失過手,佢想讀返天主教中學,我個頭冇乜。
...

上智會試嗎?

ktdanielli 發表於 19-1-6 16:54
不敢高攀.

因為HTC前校長多次強調要英文好,英文好有優勢。

以你女名次及英文好,如面試SRL對答正常,應該機會都好大。

利申,阿女係直小。

ktdanielli 發表於 19-1-6 18:02
不好意思問多句,聖羅撒返放學的時間是?另要唔要ㄧ體ㄧ藝制服團體要參加?
...

咁就唔清楚,因細既未升中。前面有書院家長可以請教佢地

lamjane82 發表於 19-1-9 20:00
聖母玫瑰深數,聖羅撒深英文(高1班書),蕭明深中文,3間都有熟人讀過

姪女讀聖羅撒小學,因為住市區,唔想直升 ...

咁有能力去更Top中學人之常情! 我夠想阿女去神校,收先得架。每間學校都有佢存在價值,大家都係搵緊合適自己仔女既中學吧!同埋何謂最好?IS LS都有排爭論,唔好講話跳出香港。

conly 發表於 19-1-10 17:55
究竟書院e+係咩banding, 我怕太進取

你當1B啦。始終沙田多英中,小學讀開男女校,唔多沙田女仔自行首選女校,另九龍人又太多選擇,唔洗走入沙田讀。所以覺得band1加英文好機會好大。

熱媽 發表於 19-1-10 17:31
回覆 limehouse 的帖子

書院有班有經驗嘅老師,唔理你係B1定B2生,初中時中英數利用小班教學令同學們打穩 ...

書院DSE算有交代,話哂收哂band2親生女。

大女讀緊個間全收band1生,成績好某程度上係應該,可惜近年都跌左。

有直屬小學而中學要keep到band1成績,真係得來不易,學校同同學都付出好大努力先有,所以唔可以怪校長一黎就講讀書。

lamjane82 發表於 19-1-10 21:30
我姪女係蕭校長年代,果陣有個痴線訓導,捉裙腳,捉襪鬆,唔俾掛公仔通通係佢搞出黎,傳聞無錯,恭喜你地佢已經係 ...

冇人話你姪女band2生,只係話一個細路入去小學都未知頭定尾,咁一個唔好彩自己小朋友band2,書院都一定收埋,唔會拒諸門外(亦可以話冇得拒 )。

亦冇人話你姪女有問題,人望高處好正常。利申我大都冇直上。

hopelo 發表於 19-1-11 09:10
我們d沙田朋友也因近而讀st rose, 看各家長對女的期望,有自己未能上大學而好想女讀大學,重以為只要讀書高 ...

補習好個人喎!有需要咪補,唔係SRL獨有吧!

大把名校,神校,出面補習社有佢地專校開班補啦!識私補補習老師個神校學生咪係超忙補習都冇時間,唔洗上堂,比幾百蚊老師改份學校功課之後交。

咁學生有能力更上一層樓,插班去其他中學無口厚非,都係睇學生能力睇家長想要咩。

大女玩跳舞,黎緊比賽日日加操,放假都要返學校練,佢已經話出年唔玩,所以冇話多好定少好,阿大鍾意睇書佢可以攞住本好厚小說睇成日話唔悶,係我唔想佢咁宅者。

carolnlk 發表於 19-1-11 10:13

我兩個囡都冇補習,有咩都係自己教返,如果有嘢真係唔識, ...

補習真係心魔 我都cut左大既外藉老師。

limehouse 發表於 19-1-11 10:07
Exposure 嘅嘢睇自己,我朋友個女女拔上年做咗狀元入埋牛津大學,佢以前都冇咩exposure, 都係放學放假去補 ...

我地小學畢業典禮,謝凌潔貞女士都返黎主持分享佢自己係書院既時光同畢業。

limehouse 發表於 19-1-11 10:07
Exposure 嘅嘢睇自己,我朋友個女女拔上年做咗狀元入埋牛津大學,佢以前都冇咩exposure, 都係放學放假去補 ...

或者應該高興書院硬係要同1A,神校相題並論。

limehouse 發表於 19-1-11 11:32
唔好啦!最驚見到聖羅撒 vs 協恩 vs DGS vs maryknoll d link, 好明顯無得比
但老實講我最唔鍾意 ...

根本唔合理,唔洗理會。我地小學係EK比人負評慣,冇人情味/谷/多功課/ 勸退……唔太過份抹黑都盡量當睇唔見 自己知唔係就算。

係呀!Funfair見中學姐姐好活潑。對小學生又髹手勁送禮物

我都係,忍唔到咪講2句

limehouse    發表於 19-1-11 11:39

hopelo 發表於 19-6-2 00:09
回覆 bvbb 的帖子

睇到SRL 網頁列出收中二及中三插班生要求不高,中英數及操行只要B 級以上!https://www. ...

真心唔覺SRL插班會收Band2囉!阿神校家長, 令千金升中後科科A, 要插班DGS,SPCC。 真係學霸令人羨慕

SRL完全低幾個層次,書院冇得著自己外套又講一餐,D妹妹死讀書日補夜補,冇OLE, 書院係冇學界亮麗成績架啦,唔差在5年冇得出去午饍。請問仲有咩?請你放過書院啦!

最唔理解,之前回過我係SPCC&DGS,其中1間家長,之後又今年有直資offer,諗住叩神津。如果真係有2個女其中一個都升中入左其一神直,仲問2間有幾多插班位。
之後逢有關SRL既post就踩,協恩就捧上天,請問閣下咩心態。

limehouse 發表於 19-6-2 17:54
呢個媽咪都好奇怪,做咩一有機會就出嚟踩Rose?
而佢D point都已經比Rose舊生同用家反擊哂,亦証明佢講D野不 ...

最奇怪一年裡面:
1)佢係回過我,佢女係SPCC&DGS其中一間讀
2)係其他post話申請左插班SPCC&DGS 2019年9月 S2
3)另外又有post話 自己個女已經有直資offer,7月叩女津。(即現在P6)
其餘就捧“協恩”嘅post,同出盡力(只)踩SRL。
唔通生活係平行時空,有幾個佢。

有JM話自己沙田小學上年級一自行SRL入左, 驚死以為話緊自己小學部上年級一,二去SRL ,衝都衝唔切出黎澄清,唔知以為佢係個級二。

直頭似足我大女個年(即上年)個級二入左HY, 之前喺度(EK)亂咁吹,個女升左中又再升中, 冇非為左不停捧HY踩書院,畀我篤爆咗前言不對後語,之後就消失左,佢就差唔多時間出現,都唔知係咪分身。不過相信佢都唔會認。

係唔係都好,但作為一個家長,請唔好攪咁多小動作,自己個又唔係讀書院,仲花咁多精神去劣評人哋學校為乜

limehouse 發表於 19-6-2 19:48
個女都入咗神校,怨氣仲咁重?點解為咗我哋呢dB1中游又名不經傳嘅津貼學校做咁多小動作,好奇怪喎 ...

可能要係EK搵存在感。

limehouse    發表於 19-6-2 21:30

carolnlk 發表於 19-6-3 17:12
回覆 limehouse 的帖子

題外話,今年SRL考級一嗰個同學,已經被DGS取錄了,佢屋企人勁開心,我哋都戥佢開 ...

聽聞佢堅勁, 攞足咁多年級一
其實上年都有一個,不過最後去左男女神校
‹ 上一主題|下一主題