用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
樓主: lailaie
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......   [複製鏈接]

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...

下年話你知

DoubleStar 發表於 21-4-28 14:26
我女中一,地區一綫小學B1B-C抽入B1A女校。見到周邊同學咁叻,自己突然加把勁,非常緊張學業,好努力溫習 ...

學習氣氛好緊要

0030 發表於 21-4-28 15:17
回覆 cafeva 的帖子

見到入岐途,又無甘嚴重吧,我有時自己安慰自己話返學半日了,想打下機/睇下youtube放 ...

阿妹一樣,會玩Roblox(最慘有長輩比卡佢課金),我係會收佢電話。最絕放油壓床下底,佢先心冇雜念去睇書,覺得要間唔中收下放下,好過一開始放,易放難收,暫時佢仲比我收,冇太大反應。星期尾先比電話佢。
其實佢以前肯睇書(中英都睇),但一有電話太吸引,冇電話時佢又可以自己睇成粒鐘。

tkhhung 發表於 21-4-30 07:53
小學時要打好中英數基礎 培養自律性 這四點已夠在中學生存

“打好中英數基礎,培養自律性” 都唔易喎!拉牛上樹見得多。身邊唔少 坐唔夠一分鐘,就叫去廁所,去食嘢,嗌飲水……… 幾個鐘過去都冇做過乜嘢。

自己就培養閱讀,肯睇書差極有個譜。

回覆樓主:

話說阿妹有學校收,心情自然輕鬆到唔知飛左去邊,撞著阿媽失暈,好報唔報樂理考試係考試前一日黃昏(考完8:30pm)。 貫徹臨急抱佛腳 前個星期操樂理卷, 大嗱嗱畀咗千幾蚊,考試都唔理得甘多,冇乜點溫習操下數 總平均分比平常跌左約3分。

gracelam 發表於 21-6-18 18:34
請問係咪online考?

Online。屋企考都可以, 但我地畀咗三百幾蚊去新蒲崗考試局場地考,因前後cam電腦符合要求,有工作人員幫手處理,老師話係場地一班人考,阿妹會專心進入考試狀態,卷1個鐘正常做哂,阿妹都覆卷幾次先出黎。 但日子就得好少選擇,所以迫住報咗考試前。

PingWu_FB 發表於 21-6-19 11:04
我係阿仔全科補習老師👩‍🏫
負責執漏解惑之類
如果呢D都唔做

小學?中學好難跟了,大女我只負責得閒叫返佢魂魄返黎溫書,簡唔中望下電話平板畫面,玩到叫唔停即收機(小玩可以)(考試其間)

PingWu_FB 發表於 21-6-19 11:14
小五男仔功課嗰啲唔會理
錯咗返屋企我再教到佢明為止
考試前兩星期助攻溫書

我地差不多,2個女小學功課從來唔跟,連中英默自己錄音自己默。細考試前2,3星期開始夾溫習。

PingWu_FB 發表於 21-6-19 11:36
2/3星期已經攞咗我半條命
功課我一個星期會集中教佢錯咗嗰啲題

好正常,小學生邊度嚟咁多自動自覺溫習。
‹ 上一主題|下一主題