用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 500蚊零用錢對中學生來講,真係唔夠咩? ...
樓主: bigbigeyeeye
go

500蚊零用錢對中學生來講,真係唔夠咩?   [複製鏈接]

bigbigeyeeye 發表於 18-6-12 20:59
呀仔返學、補習都要搭車,所以升中後一向都有比零用錢佢自己學下理財(小學淨比8達通)今日哦佢幾句叫佢唔 ...

我諗住比7-80一日,車費午餐架喇,仲要只比返學日子。有冇過來人話我知其實夠唔夠?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-14 19:22
咁佢車費佔幾多?邊區?中午其實亦有學生餐平少少。我仔啲同學都會去揾啲平野食。 ...

唔知呀!都未到10/7,一間沙田,一間九龍塘,一間港島半山

洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-14 19:29

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-14 19:22
咁佢車費佔幾多?邊區?中午其實亦有學生餐平少少。我仔啲同學都會去揾啲平野食。 ...

其實初中如果唔比出去食飯,正路小食部,訂飯都唔會貴掛

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-14 19:38
訂飯通常$20左右一餐,部份中學中一會留校午飯。我仔學校中一都唔比出去,所以我之前比7百零用佢一個月,唔 ...

咁如果留校先2,30蚊,咁7,80蚊日都比多,佢地搭車又有學生價(如冇意外都係港鐵)。不過多左比佢學下儲起,或者同同學仔星期五放學tea都有個錢傍身。 學我老豆由細教落出門要有個錢傍身。

同埋有樣好,只係將不嬲校車費轉移比佢,唔洗加大我開支(希望

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-15 08:04
學校小食部通常都比較平,燒賣/魚蛋/三文治幾蚊就有交易,比零用可以訓練孩子理財能力,學控制及儲蓄,想買 ...

我女小學冇小賣部,所以未比零用呀!係D生日利是自己儲起,所以都有錢係身。
‹ 上一主題|下一主題