用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 子女升小六的家長們,暑假會怎樣
樓主: mirchan2005
go

子女升小六的家長們,暑假會怎樣   [複製鏈接]

mirchan2005 發表於 18-6-20 23:13
幫孩子們操練?為呈二,呈三成績作最後準備?自問不是一個家庭主婦,但女兒的呈一成績又不理想(中、數只是 ...

1)搵出小朋友5年級唔識既地方重溫重做一次
2)如果可以問到高一級家長,借閱6年級工作紙,校本課程,預習定。因為9月開學2個多月就呈二,所以到時唔太多時間溫書,可能又要趕課程趕功課。
3)暑假每星期作一篇中一篇英作文。有人教到最好,冇都寫多D點都有幫助
4)暑假搵樣運動做下,強身健體。
5)操定oral面試,唔係背答案,只係要令小朋友可以英語交談。
暫時想到咁多。

elderberry 發表於 18-7-24 16:39
請教大家,我想2019的農歷新年或升中的暑假带仔去2星期旅行。但我有D担心新年2月,返来3月底就第三次呈分, ...

點都有影響,冇時間溫書,我2個2018新年去左旅行齊齊跌,大個個仲呈三平均分跌左幾分,好在最後自行收左,如果要叩門都有D危。
細既由班1跌到班6

所以以後我都唔會考試前去旅行。

elderberry    發表於 18-7-24 18:40

elderberry 發表於 18-7-24 21:25
係咪8月去就ok呢?因聽說扣門多在派位後的頭幾日,之後會好少有call, 是這樣嗎? ...

Easter?直資自行咩都完哂

elderberry 發表於 18-7-24 22:47
4月直资自行己完咩?我仲以為未完。咁可以考慮吓,thanks

阿女in過4間,完哂!直資早好多in,由12月頭到3月中,早過自行。

elderberry    發表於 18-7-24 23:07
‹ 上一主題|下一主題