用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中集氣區
樓主: kirstyau
go

升中集氣區   [複製鏈接]

預祝大家仔女入到心儀中學!

今年大人細路都過得不易,無論自行咩結果,保持平常心,自行只是3成學位,扣除同時手執2個offer, 收信/收電話可能只有2成人。大部分人還是經大抽獎,沒什麼大不了呢!

又或者自行備取生收了,唯有忍耐到7月

可以襯現在悠長假期,預習文言文,英文數……預備中學另番新景象 。
   20    0    0    0

gracelam 發表於 20-4-7 14:32
間間中學都會"被"人放在自二,希望在人間

仲有好多 揸住神直offer,自一自二放番出黎, music chairs有排走位。

wishofstar 發表於 20-4-7 15:32
如果自一落空, 入自二, 然後無份玩大抽獎, 見到同校有其他同學仔自行無報自一, 但好彩地派到入去, 會諗埋一 ...

冇得唔要。自行填左有offer,一定自行 行先。冇得依家拒絕自行玩大抽獎。

另外一個可能性,自行一係“備取生”,有機會7月見到入自行一。

wishofstar 發表於 20-4-7 15:41
就係知道無得拒絕, 但又免不了想搏返入自一, 所以先會講如果見到其他好運地經大抽獎派入去而無申請自行嘅 ...

問題係玩大抽獎要等到7月,試諗下今日等待既心情。
我自己玩過,難受程度

wishofstar 發表於 20-4-7 17:39
其實無咗面試嘅分數, 可能對於成績次少少, 但表達能力強嘅係無咁著數, 唔代表小朋友能力弱, 大家都要調整心 ...

今年真係驚濤駭浪嘅一年,由好多升中講座取消到呈三取消,面試一改再改到取消/online面試/拍片,大家都措手不及。

今日EK不少有2個正取offer, 最少自二又多一個備取生補上,再有部分加埋神直offer, 自一自二都放番出黎, music chairs 不停轉緊呢!

暫時未有offer嘅,再部署大抽獎,預習初中課程, 升中後又另一個景象。

fefemom 發表於 20-4-8 09:12
中西區女校自行多人報呢兩間,YWGS都明白多區外人報,所以難入;但估唔到SSGC 仲難,身邊報的同學無人有 off ...

SSGC原先仲諗住出年報,依家要從新考慮,難度好高

medicine 發表於 20-4-8 10:28
中西區,2020有呈分人數約1800.區B1生600.男女假定各一半,大約300人(女生實際稍多)。而衆所周知,中西 ...

有聽過,好似上智自行都鍾意收區外多。有次放學時間,沙田出返九龍,勁多水手裙 湧去羅湖方向地鐵線。

我區外喎!真係著數D?!我仲諗住佢地今次攞住全港次弟收生多。
不過都要睇阿妹咩成績先算。

subb 發表於 20-4-8 10:40
唔係喎, 我知的ywgs 今期收好多hk島學校, 區外是1個左右咋 !

我校暫時收風都係同過往2年一樣數量。希望到阿妹爭取到較前名次,下年有機啦!仲要前過佢既人冇報

medicine    發表於 20-4-8 10:48

Cliokohonda 發表於 20-4-8 10:49
今次學生承受既壓力好大,淨係網上已看到有家長用'失敗', 谷氣,唔甘心,檢討,等等去形容…老師对家長,家 ...

所以不斷“溫馨提示”各失落家長(順便加埋自己出年),自行只是3成學位, 冇著落係大多數。
就算林護,皇仁,BPS,QES,YWGS.....8X-10X 係大抽獎入(當然要個區/聯繫,甲部當中六合彩頭獎)

回覆 medicine 的帖子

甘家姐阿妹要一齊努力。

medicine    發表於 20-4-8 12:15

Cliokohonda 發表於 20-4-8 14:04
其實我自己對結果真係冇失望,只想勸下家長唔好將心中糾結發洩喺細路身上,冇人做錯,就算有都唔係呢段時 ...

對呀!中學真係另一階段,好多時小學谷過頭跟到貼,一上到中學,學習模式一轉 ,加上踏入青春期,父母冇從入手,後勁不繼時有發生。

大抽獎既好好部署,最重要係長遠學習,好好利用下半年時間準備升中。
‹ 上一主題|下一主題