用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
發新帖回覆
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

Nat思 發表於 21-12-8 13:15
我想知大家比仔女去補習係咩心態?

係想佢谷到有咁勁得咁勁,定因為成績唔好先補?

阿女補數個間,功課欠2次唔比上堂,測驗唔合格補測,補測完都係唔達標就罰停一個月。雖然我唔理解佢差,罰停一個月咪仲跟唔到 交功課呢個我覺得係合理,因為家姐上咗之後當操咗數。 平時要佢自己做一定唔會。

家姐細妹都補測過,甘家姐話補測份卷同之前份測驗卷差唔多,肯溫下基本實過關。

但最攪笑阿妹個班9:30太早轉睇片,仲貴過實體課百幾200一個月。不過頂唔順阿妹次次要吹先睇先交功課,洗錢仲要 三催四請先睇,所以下個月cut咗。反正中一唔急,佢數底唔差,睇下唔補攪唔攪得掂。

另外chem唔知係咪講佐敦嗰間,本來我都想排,但係佢要我地睇片先,時間又唔夾,而家搵咗個skype阿sir(DrSxxx,ek有人推薦過)小組班,阿sir好有heart , by topic補,有時4堂錢教唔哂,free堂教埋。堂堂都超時幾個字,間唔中whatsapp問功課都詳細解答,見學校測驗出黎唔差,暫時唔排佐敦了。

CocaJude 發表於 21-12-8 17:24
但又咁諗,如果補習社只係為錢,何不見一個收一個呢? 點解要多此一舉踢走學生?
...

因為尖子攞星,做到入黎讀既都一定追到星,之後收band1生都收到手軟。

Nat思 發表於 21-12-8 22:53
我哋應該係同一間呀,我就係講緊太子同埋佐敦呢兩間今日我有同阿女傾下,擔心佢太大壓力,點知最大壓力係阿 ...

係呀!數學係太子。數唔算大壓力,係個度就算測驗唔高分,但已經夠應付學校。加上阿Sir有心機教,成日講到遲落堂。阿女係要人迫下做數,我就係鍾意佢唔交冇得上堂。

Nat思 發表於 21-12-8 23:04
回覆 kirstyau 的帖子

阿女是女校嗎會唔會係同學我女都都係咁講,話阿SIR好好,好多時答問題答到三 ...

係呀!港島女校。 應該不同吧!因為太子數九龍學校多。

gigayan 發表於 21-12-9 01:34
係咪Dr Xean?
如果係,我bookmark定先

Andymammy 發表於 21-12-9 08:09
我個仔數學都唔叻,都係去咗呢間補習社,真係次次要補測,功課都會唔合格,因為佢既數真係好深,家長又真 ...

對呀!阿女最多合格多1,2分,但佢已經習慣,話學校都唔會出到甘深。

PTL_L 發表於 21-12-9 11:04
咩叫yy?

林溢欣

mcl203 發表於 21-12-9 21:13
我見b網友咁講,我C跟佢啫。補唔補睇自己需要啦,唔係果啲成日話自己買一大疊卷自己操,操都要自己識至得 ...

我咪買完堆中文補充,家姐話阿媽我唔識做喎!可以點,咪打開銀包,搵人教。

CocaJude 發表於 21-12-9 21:41
去到高中,佢哋好識諗,邊洗捉去補習

佢地鍾意跟同學補

zitaeric 發表於 21-12-12 14:32
我識頂級學生,冇一個去補習。次少少,跟風去了名師,都只補了兩堂就冇再上。
2024中文科,減佐時數,又精 ...

中文弱咪要補,人人需要唔同,好難一刀切。

Ncyky 發表於 22-5-10 19:47
停課期間,我兒在補數那間,見到他們都有心教,個個星期有派視頻跟進學習,有欠交會追,現在復課我兒無變得 ...

數個間好好,岩哂唔自覺學生,唔交冇下一條片,阿女係要人迫先做。
依家上返面授最好,睇片阿女拖成日睇,睇下停下,又返轉頭,沒完沒了。踢佢出去最多冇半日,好過屋企見到眼火爆!

dandan2006 發表於 22-8-27 05:08
請問 yy lam有冇補初中的?

初中班,係團隊其他人 yy lam唔會長時間出現

catf2 發表於 22-8-29 16:13
請問有冇S4 補CHEM/BIO的補習社推介吓, 九龍區將軍澳區也可, THANKS

chem dr sean / element
bio 凝皓 Sabrina Chan

fji 發表於 23-1-20 16:41
回覆 dandan2006 的帖子

有啦而家D家長Group初中補習全部都吹捧中凝數超

英文女又真係唔洗補,但數係超研,Bio 凝皓 Sabrina Chan, Chem DrSean+element

piyohk 發表於 23-1-20 20:10
請問真正尖子在那裡補習?可以介紹給我嗎?

分別識2個D記女生, 不約而同補中文八百蚊一堂(幾個人一班),但負擔唔起所以冇再問朋友了。

piyohk 發表於 23-1-21 09:14
很貴,請問這個價是中幾生的價錢?

中一

piyohk 發表於 23-1-21 10:13

小學$1000/hr

高中補習 4科 中上門(最平姐姐心意價),數bio chem 普通大班,計落都6千有多一個月,對我地叫負擔到再多都要考慮下,還好妹初中暫時生生性性冇野補。

話肯自己操自己溫正常識架,洗咩補習,但永遠係人地個D先甘乖。
仲有年多d就DSE唔通真係放手唔理咩,我做唔出。

當然唔係肯比錢就一定補到好叻成績,但冇錢就真係少左支援,不過有時可能真係環境逼成,越窮嗰啲就識奮鬥。女就身在福中不知福。

johnwooo 發表於 23-3-7 10:49
請問超研你係咪補HY?  佢係咪講得好快?
凝皓Sabrina Chan 好嗎?

HYLau我路過睇片 聽落快, 但係讀書嗰班跟到掛,大女上左幾年面授。
Sabrina Chan大女中四下學期開始跟,佢好鍾意。 由好憎bio到而家唔抗拒讀。
Dr Sean有Skype網課/睇片。直接whatsapp問佢好D,最近好似中四冇左網課,忙中六個班。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊