用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人可告知12網點揀呢?
go

有冇人可告知12網點揀呢? [複製鏈接]

幾位囡囡既媽咪,

你地心儀net 12 既小學似乎漏左最多人爭嗰間
瑪利曼(女校)喎, 定抑或你地對呢間己打定輸數放棄
呢 ?!  講傳統絶對無佢份, 講開心及活動就絶對走唔
甩 ... 不過 , 佢係super school 嚟架, p.1 叩門機會
近乎0, 我就領教過喇 , 連interview 既機會都無呀
如果有宗教分可不防碰碰運氣。

& 囝囝的媽媽,

至於net 14 呢 你地又漏左 香港嘉諾撒小學喎,
呢間係本區都算係好多女既首選架, 因為佢有直屬
中學而且今年己轉全日制, 除非你唔想佢番全日啫
if 仔呢本區其實你地揀既衞理係呢區最搶手既小學,
1st 佢位好少, 2nd 佢升中派band 1 中學比率奇高
其次循道都係唔錯架, 學生純品有禮,2010 年仲會
轉全日,升中都幾好架... 其實net 14 都唔算差既,
只不過係我地隔離嗰個實在太出眾啫 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

mummyamy,

唔知你有無參觀過此兩校 or 觀察過個佢地d 學生 ,
同埋最重係你想要個女係乜野環境下成長 ...

我個人就對北官無乜好感 , 因我著重小女既品德,
我唔係話佢唔好, 只係達唔到我要求啫, 但在於學術方
面北官都唔算差既 , 係喎 , 北官已轉全日制, am部留
守係舊址, 而pm 就己搬遷到雲景道 ... 據知 am 係學
術成就方面效高, 而pm 則較活動形式 , so far 兩者
升中派位都唔算差 ...

而循道呢 2010 年轉全日制 , 又係am 留字舊址,
pm 搬過對面馬路無幾遠, hehe 校工ee 就比tips 話
pm d 學生 叻d , 真定假就要自己查探吓 , 但我觀察過
佢地小息 (am) d 學生真係好乖喎, 唔駛老師聲嘶力竭
叫唔好呢樣唔好嗰樣, 比我既感覺d 老師都好體恤學生
既感受 ...so 我放左佢係 3rd priority 都抽中 ...

我既意見只供參考作用, 每個家庭既要求都唔同,
希望唔會影響到你 ....

多嘴的emiluihk
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

hihi ~~

早晨呀咁多位 , 我1st 都係揀 Canossa HK 架,
不過佢派唔到之麻 ...

我女唔係讀循道 , 因為照顧問題我等唔到三年後
先轉全日呀, 焗住放棄 ...

我地後來叩門入左第二區呀 挑戰高難度
‹ 上一主題|下一主題