用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
樓主: MMMaMa12
go

匯知中學   [複製鏈接]

回覆樓主:

我仔去過 open day, 都幾鐘意學校,因為多 STEM 嘅嘢玩,但每次嚮 EK 睇資料,大部份人都覺得唔應該俾學費去讀一間 band 2-3 嘅中學,其實想問下真正嘅用家,匯知係咪真係咁差呢? 近年係全自行收生,而冇再派位,會唔會有改善?謝謝!

tung0409 發表於 18-9-24 10:44
我侄仔今年入左讀中一, 一年前因我女兒學校要去匯知個hall比賽, 所以我去過, 收到匯知既一些介紹書本, 我又 ...

多謝你!請問你姪仔讀得開唔開心?老師/校風如何?學生會唔會好曳呢?

tung0409 發表於 18-9-24 14:16
開左學未夠一個月, 相信要讀耐少少佢先可以答到以上問題
相信仲係蜜月期呱, 有機會見到面我再問下佢
...

好呀!唔該晒你!

憫父 發表於 18-12-15 16:38
根據匯知的學校報告內容,DSE 成績的描述如下:

至於公開評估及公開試的表現方面 ,無論是全港性系統評  ...

請教憫父,如匯知跟德信及聖道迦南比較如何?謝謝!

ikenmak 發表於 18-12-16 16:01
非常支持憫父的觀察!
如果一間中學有1/4人係唔返學,我個仔女如果係band 3學生,只想佢順利完成中學及學 ...

其實以上數字係一個達人計劃嘅達標數字,我唔清楚計劃內容及達標要求。報告內另有一欄顯示出席率,見到中一至中六出席率都有 9x %,而唔係有1/4人冇返學

ikenmak 發表於 18-12-17 08:08
見你咁鍾情此校,有九成以上出席率咁高!應該係好學校,就要快快去準備面試,祝福你子女早日如願入讀。
...

大家都只係想搵到合適嘅學校俾自己仔女,我亦冇講過自己好“鐘情”呢間中學,只係見你有啲誤解(出席率),所以指出,以免其他人誤會。

ikenmak 發表於 18-12-17 11:05
我都誤解了意思,也誤會你喜歡這校。不過我看到達人計劃的出席達標率,你會發現初中有38%曾曠課,高中有4 ...

多謝意見!

PurinBB 發表於 19-6-20 08:58
回覆 cheungnoksun 的帖子

請問此校的面試模式是怎樣?收生要求是怎樣,如果有一主科唔合格,會收面見嗎? ...

第一次面見,家長同小朋友一齊見老師,大概 15-20 分鐘。第二次面見,小朋友幾個一組,見校長同一個老師做小組討論
‹ 上一主題|下一主題