用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔....
go

收拾心情準備玩大抽獎既朋友仔.... [複製鏈接]

直 & 私遊戲己經玩到尾聲啦.......無論有無位揸手都好, 不如收拾好心情一齊研究吓下一輪大抽獎

經過此役, 我好似比以前更加了解咗了自己既寶貝仔,亦開始諗緊邊類學校啱佢讀...抽到名校固然係好, 但年中亦聽到有不少應跟唔上而轉校...所以真係要諗清楚 點填...

我自問得 15 分,預咗第一輪派位無望,

咁係黎緊既大抽獎應該:
甲部: 1) 放返自行派位果間
        2) 留空
        3) 留空

乙部: 1) 自行派位果間
        2) 另一大熱門
        3) 普通熱門 but 位多

0    0    0    0

多謝賜教....等我再諗諗先....

原帖由 Geni 於 10-11-9 14:40 發表
對於你o係乙部o既選擇, 我諗你要做少少research, 睇o下你o既第2志願同第3志願上幾年多唔多人揀, 會唔會熱門到揀第1/2志願都有人抽唔到. 如果會o既話, 我建議你最好放棄其中一間. 因為如果係熱門學校的話, 就算有幾多 ...

小心山埃...

原帖由 milkonline2 於 10-11-9 14:44 發表
好,一於你填乜我就填乜。  

睇你揀 net 12 邊間啦, 如果係果幾間大熱....真係考膽色 & 運氣...  

原帖由 mimi1102 於 10-11-9 15:16 發表
我係 net 16, 想跨區去 net 12的, 我係唔係應該咁排呀 ?

甲部: 1) NET 12
        2) NET 16 A
        3)

乙部: 1) Net 16 A
        2) Net 16 B
        3) Net 16 C

可惜我仲未諗掂 net 16 A, B, C...

...

係呀, 唔博咁遠啦, 有好多小學晨咁早就返. 7:30 am .....依家小學己經比以前功課繁重 又多默書, 又多課外活動...依家還轉全日, 己經夠哂癲啦.

原帖由 crystalwsm 於 10-11-9 19:27 發表
咦, 咁即係你自行果間係本區

真係萬分多謝你既意見, 我都希望我地05 家長個個都得償所願就好 low

原帖由 traeh 於 10-11-10 16:19 發表
唔駛客氣,我都淨係講到我所見所知,如果有其他BK爸媽有更多高見仲好。

補充一句,都有部分老牌名校會收無關係但表現好嘅叩門生,不過真係要有耐性等,同埋不斷努力表現誠意。希望大家抽得中first choice,唔駛煩!

...

所有之前有家長講咗真正最難玩既係 第2 - 5的選擇.

原帖由 mimi1102 於 10-11-11 11:23 發表
我甲一想揀 st francis 呀 ..

乙部真係唔知點填, 間間都話要甲一, 乙一都揀佢先有誠意 ...其餘唔係本區大熱果d, 又間間都麻麻地 ..哎 ~

甲一填返本區, 等於有2次機會抽第 一志願.

原帖由 ziyi 於 10-11-11 11:50 發表
其實,甲部唔一定要填跨區的學校,也可以填本區的
(甲部真正的意思是不分區)
所以,如果你心儀的小學是本區,在甲一填埋,這就真的增加了機會
舉例,你喜歡協恩的,也住係該校網,那甲一,乙一都要填它
但甲二,甲三就要空了它 ...

其實我有一個疑問...........

若果本區得10幾間小學, 而表格要填 30間, 我填哂10幾間之後咁點呀?

ic...咁即係由得佢留空...thanks.

原帖由 ziyi 於 10-11-11 14:03 發表
少得過46網,得9間
不過每一校網的學位是足夠該校網的申請人的
所以無論多少間,只要填滿,就一定會派到其中一間
當然,滿唔滿意就另一件事啦

...

官校老師質素參差(所謂做又三六不做又三六)..

....可唔可以講多少少原因比我知呀? thanks.

原帖由 TRYTOBEHOMAMA 於 10-11-16 14:03 發表
那麼你打算怎樣選?昨晚跟老公說起,他說怕官校老師質素參差(所謂做又三六不做又三六).若選津校在我們區內又有何好選擇?聽過朋友說華仁,st jo 等實在讀得辛苦,最好教學質素好之餘老師有愛心又不用補習...如果是女仔在 ...
‹ 上一主題|下一主題