用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們 ...
樓主: lingling787
go

KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們會點   [複製鏈接]

ok3 發表於 18-9-25 18:51
其實就好似要睇一個女士身材好唔好, 基本上你要有齊身高體重, 3圍數字, 先有得講&同其他人比較。但宜家根本 ...
既然大家都唔會全面公開,咁咪要靠歷屆既成績加公眾最多數認同既共識去評估囉。
香港小姐冠軍同亞洲小姐冠軍,係大衆心中都唔同睇法啦

ok3 發表於 18-9-25 21:06
即係又係憑主觀印象囉!
實有啦,品牌效應嘛,名牌包包下下一個萬幾蚊又硬又重,但都係多人買呀,二手放都仲有market . 無得計公唔公平喎。

artroboy 發表於 18-9-25 21:12
實有啦,品牌效應嘛,名牌包包下下一個萬幾蚊又硬又重,但都係多人買呀,二手放都仲有market . 無得計公唔 ...
正如爛船總有三分釘,就算呢幾年KC 、WY成績下跌,始終老牌就是老牌,一講實多人識。但名牌之間較量就成日變架啦。前幾年區內多數B1A-B生會揀KC,放棄SPC,但今年所識既d人之中好多諗法逆轉,Spc 個新校長有心有魄力,成績係上升緊。可能過兩年又到KC上呢⋯

aeiou_drm 發表於 18-9-25 21:21
話 KC 廢,點廢法呢?有冇具體例子?其實係咪的小人用來打擊對手嘅方法,少個人去同佢爭。

我唔係好同意~ ...
名氣band1,成績band2 操行band 3?

不認同。成績勁既一樣好勁,只係呢兩年收生情況影響,官校、津校始終係收生上綁手綁腳,實有一批「扶碌」入咗,但呢班點都係b1生。相信過多兩年,因應就讀人次高返,會好好多。

操行更加唔洗懷疑,中西區既B3學校d學生操行都比其他區好,更何況KC?

ok3 發表於 18-9-25 22:23
我又冇話過唔公平。名校(其實其它學校都係)亦唔應該只係睇成績。我一路想講嘅係, 既然唔能夠全面去比較學 ...
我唔覺得YY 比 XX 不可比,大家都係英文字母,有共通之處。除咗成績較量,名校/神校之所以出名係全方位發展,加多年根基保證。

我又冇話過唔公平。名校(其實其它學校都係)亦唔應該只係睇成績。我一路想講嘅係, 既然唔能夠全面去比較學 ...
一係叫教育局強制性出報告,否則各校一定出盡力各自修飾。
咁大家係有限既資源底下作比較,數據分析,特別踢爆咗咩叫假機率,我覺得已經好好。

b3410    發表於 18-9-26 08:21

ok3 發表於 18-9-25 22:33
你好似仲未明我講乜!我所講嘅不可比,係單單講以有限嘅數據下, 成績上嘅比較。綜合整體去睇,去比較是沒有 ...
咁你覺得有咩更好、更全面方法?願聞其詳。

講廢既,無講原因,你應該問佢,亦無人話認同。關數據分析咩事?

anitawong21 發表於 18-9-25 23:16
其有D懷疑佢係咪細路,我見呀仔同班同學成日講「好廢」。之前同佢討論㨂中學時,佢成日話邊個講哩間好廢、 ...
但可以激到d 家長好敏感呢,d衰仔。有限資料唔應該比較呀。.

其實又唔係同我過人世,又唔會有錢分,唱好就會變好架啦?d marteking 咪好易做。

anitawong21 發表於 18-9-25 23:16
其有D懷疑佢係咪細路,我見呀仔同班同學成日講「好廢」。之前同佢討論㨂中學時,佢成日話邊個講哩間好廢、 ...
D 衰仔由自己小學踩到去中學,越講得廢越代表自己勁呀嘛。有時又話呢個老師廢果個科好廢。咁叻又唔見佢地跳級。

ok3 發表於 18-9-26 00:48
啲家長未必係俾啲衰仔激親嘅。可能啲牛皮燈籠今佢地勞氣呢!
都係架,點極唔化,又或者容不下一粒沙子的事實。

ok3 發表於 18-9-26 07:11
咁牛皮燈籠又真係唔expect會用嚟裝沙嘅所以作為一個牛皮燈籠,容不下一粒沙係非常合情合理嘅。 ...
既然係咁,你繼續疾呼你既有限信念,我繼續睇大家提供既有用數字

ilyrd 發表於 18-9-26 09:37
簡單一句,KC, SPC, SJC有一間都掂。
名氣唔可以當飯吃,揀校都要合適小朋友水平、個性及教學模式,錯配就得不償失,後悔莫及就無謂。

hkpapa852 發表於 18-9-26 15:16
呢幾間咁多年都俾SPCC拋離成條街, 燈尾都見唔到, 仲唔係癈?
豈能與一衆凡夫俗子相比

hkpapa852 發表於 18-9-26 15:11
好啦,唔玩,俾個簡單又直接既原因:因為官校,所以癈囉!

做官個班咁癈,相關既學校又點會唔癈?
人地英哥上到最高領導人級別架

話時話,開post 個樓主個仔上咗岸了喎,做乜又番舊post ?

kkhon 發表於 18-9-26 16:03
呢排EK好鬼奄闷嘛
好難唔奄悶喎,黎黎去去都係月經post

IloveJJ 發表於 18-9-26 17:48
係呀!得閒到見EK無咩新話題,走去Netflix 搵戲睇,同一套韓劇連煲兩次,而家開始第三次  
我阿大 ...
睇咩?陽光先生好睇

IloveJJ 發表於 18-9-26 18:00
我好out架,第一次睇韓劇,睇《經常請吃飯的姐姐》

你喜唔喜歡睇韓式懸疑推理?我有幾套好介紹。孫藝珍姐姐後生時好靚女,有套值得一看:「假如愛有天意」
‹ 上一主題|下一主題