用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校 減壓吹水研究室
樓主: milkonline2
go

小一選校 減壓吹水研究室 [複製鏈接]

回復 4# w_y 的帖子

呢度蒲既多數都係阿爸阿媽, 請問去邊度揾個少女出黎呢? C9都可以好勁 ga.

回復 2# steve666 的帖子

我真係以為你唔洗做

summer 哥, 唔該順便 PM 比我參考吓, 我有個好 close 既 friend 個女女出年都要備戰呀, 佢個女超靜..佢好担心.

回復 2# w_y 的帖子

你地有冇買股票呀? 前排見人仔升得咁急...手多多放咗 d 388....諗住等佢跌到150度再入.....等到依家...都未等到...仲要升返上去..

回復 1# w_y 的帖子

我都覺蝕 ga...我次次見佢, 佢初時都唔仲意應人, 到 warm up 完(約 10 min) , 先變返開龐雀 ...咁既表現....死梗.

回復 2# thomasha 的帖子

thank you, Summer gor.

各位大哥靚 C9 早晨 ~!
今日輪到我推 post..

回復 9# steve666 的帖子

d 九流分析員...即係我自己:;pppp:

人仔升...通貨膨脹率加劇.....d廠難做....出口量低....中央出手....爆煲...no.388係前線股...首當其衝... good timing 去吸貨....

but 事實上就...

我都覺股票係無得賺盡...所以我不嬲自己心內有個數, 見到位就收. 時機一到再入....不過呢期好難玩
我見 i-xxxxxx 入面有d 分析員成日都比錯生埃.. , 信報我又覺得好悶版...

我又懶, 都係求其揾 d 公用股求抗通脹 & 收吓息算鬼數..
Ah Milk, 我無供過股, 其實供股係唔係真係迫到自己儲 $ ga.?

係呀~!真係好 呀呢度, 個個新 topic 重覆返 d 舊既問題, 再唔係就係係度辯論比賽咁....其實教育呢樣野係視乎自己及自己的小朋友適合邊種  & 想要邊種jer, 又唔洗否定哂人地的選擇.
我唔識炒股, 我都係用黎抗通脹 & 做為小朋友將來既教育基金. 我最終目標係買多層樓...做養老金
話時話, 我之前同 c6一齊供咗個退休基金..勁 , 仲要有成10年先可以 law 返. 早知自己儲好過.
你地有無幫小朋友買人壽 + 醫療保險呀?

Dr. Poor 地產方面好勁 ga? 教吓我地呢班 C9 小妹得唔得呀?

Ah mike, 你依家跳緊邊種呀? 我都好鐘意跳舞 ga, 次次一聽音樂我就周身痕 , 特別鐘意拉丁, 由細到大 d 人都以為我學過舞 or 成日去 wet. 查實我係係屋企自己開住 music 睇住 vedio 跳 ga jer.
but 自從生完仔, 唔知係少咗郁, or 係比小朋友搶咗 d 營養, 個 knees 好容易無力 & 痛. 想運動返多 d 都難.

Summer gor, 咁你快 d share 吓點解你 d 中英都可以咁叻 la. 我所識果 d 一係中文叻, 一係英文叻, 好少兩樣都好.
原帖由 thomasha 於 10-12-15 12:49 發表
What I can say for sure is the foundation of my English was not built on my studies in Wah Yan Primary School - in fact I failed in English in some of the final exams, and I was not interested in Engl ...

Hi friends,
我啱啱過完 big sea , 不過唔係去賭, 係去食 & 嘆 Spa, 超"正."
原帖由 PoorParent 於 10-12-14 11:12 發表
Milk, Ha, Steve, Artroboy,
Why so quite, Xmas is coming, holiday mood?
:D

Summer gor, 你搬黎同我, Mlike & w_y 一齊住呀? 想揀邊種呀?我應該都幾熟中西區既., location, size, facilities...睇吓幫唔幫到你.

港島四房 options 較少, 三房 + 一士多房就好多選擇. 其他要求都唔算太奄尖. 如果你要揀四房可能要放棄其他配套如, 交通無咁方便 or over 25年樓.

e.g. 貝沙灣 and 碧瑤灣., 我伯父住開碧瑤 2000幾呎 + 露台好正, 林夕係佢鄰居. 我個人就比較 like 舊居多d.

原帖由 thomasha 於 10-12-15 14:09 發表 .
1. 四房,1000-1200呎
2. 交通方便,最好近小巴站/巴士站,一程短途車直達地鐵站或鄰近地區,或者中環扶手電梯可達,又或者鄰近未來西港島線沿線
3. 樓齡25年內
4. 最好有士多房
5. 附近配套如街市,超市,公園等,有就最好,我諗中西 ...

咁你講呢? 點 train 呀?
原帖由 thomasha 於 10-12-15 14:00 發表
叻就講唔上,只係中規中矩姐。

中文 - 在台資公司打滾近八年,透過多看前人作品和多作練習
English - had a target for learning in sec school

有目標,看到學好之後的好處,有恆心,有毅力,有求知慾,細心觀察和聆聽

都係o個 ...

thanks. 話時話, 你地決定既果間小學好似都唔近中西區, 點解唔諗灣仔 or 東區樓呢? 好似仲方便 wor.
原帖由 thomasha 於 10-12-15 14:43 發表
以過來人的身份,我覺得引發小孩的興趣和令他有學習目標最重要。我個仔自從k1有個非常喜歡的英文老師後,便喜歡說英語,要我們多番努力他才肯多說廣東話。他亦明白到,跟外國人溝通一定要講英語,於是到現在仍喜歡說英語多於廣 ...

好亂 tim...到底你依家住緊 KLN or HK side ga?
YW 唔係 係 KLN side ga 咩?

原帖由 thomasha 於 10-12-15 14:52 發表
簡單黎講,如果英華唔收就唔會搬,英華收就可能搬去中環,因為有d客觀因素,要暫時留o係港島。
‹ 上一主題|下一主題