用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗啟思幼稚園
樓主: COCO0624
go

元朗啟思幼稚園 [複製鏈接]

Re: 元朗啟思幼稚園

你哋好呀!我囡囡都係04/5月出世架,所以我都响到揾緊心儀嘅學校,其實我想知道啓思嘅教學方法,因為佢學費都唔平,咁其實有咩吸引你哋去揀嚟緊幼稚園架!
我都頭痛緊

咁我想問幾時有報名表攞呢?同埋元朗啟思係咪好少人報,一班有幾多個小朋友架
煩咗啲添
唔該哂

聽你咁講,我都對元朗啟思有興趣,其實我住係錦田架,但就係荃灣做嘢,我開頭都諗住比囡囡响荃灣方方讀,因為學你哋話事齊,元朗嘅幼稚園好似無乜選擇,不過而家我又多個選擇啦   
   Thx

[quote]
Dinosaur 寫道:
方方, 係唔係愉景新城果間呀?

係呀!唔知你哋知唔知嚟間好唔好呢?因為佢又實有位嘅!可能d媽咪會諗..既然都係讀方方..點解唔選擇九龍塘呢!不過都係我個人見解 唔知係咪呢!!

荃灣方方半日都要成三仟蚊,全日就四仟五,不過仲未計什費,同埋呢?係咪真係一返學啲小朋友就好易病架..需唔需要打咩針預防下呢
學費幾多錢呀?
[quote]
macy_bb48 寫道:
[quote]
方方, 係唔係愉景新城果間呀?

係呀!唔知你哋知唔知嚟間好唔好呢?因為佢又實有位嘅!可能d媽咪會諗..既然都係讀方方..點解唔選擇九龍塘呢!不過都係我個人見解 唔知係咪呢!!
[/quote]

me too     
完全同意
[quote]
COCO0624 寫道:
其實小朋友病係一定ka啦,因為佢接觸左d病菌後身體先會對o個隻菌產生免疫, 佢岩岩返學,接觸好多未接觸過既菌,所以就會好易病lor,大大下就無事ka啦.
我個人意見唔需要打咩預防針,等佢身體自己加強抵抗力好過啦,下下打針=補品食得多都變無用啦.

[quote]
荃灣方方半日都要成三仟蚊,全日就四仟五,不過仲未計什費,同埋呢?係咪真係一返學啲小朋友就好易病架..需唔需要打咩針預防下呢[quote]
[/quote]

希望你仔仔快d好返啦 係呢!元朗啟思有無開放日架  
今日送左個仔返學之後不久, 老師就打俾我話個仔嘔左4次, 叫我帶返個仔返屋企, 完全好番先再返學.     
我收到本手冊裏面夾住成疊通告, 我攞左返公司, 見到老師評語係"已能漸漸適應學校生活, 值得讚賞." 我估係因為佢可以坐係張椅既時間長左. 少左跑來跑去.     

唔該哂   
HI macy_bb48

依家暫時未定呀, 我睇亞仔本手冊話9月或10月, 因果日會放假一天. 確定日子未定. 到時定左我通知你呀

[quote]
希望你仔仔快d好返啦 係呢!元朗啟思有無開放日架  

其實都想問下,啟思嘅教學方法係咪交淺呢!擔唔擔心小朋友上到小學會比較辛苦

你咁講我都好認同,但我見d朋友嘅仔女一上到小學就好多工課,又好多測驗,我朋友仲同我講,佢仔仔都成日發開口夢,有次佢仲聽到仔仔話'唔好擦住呀,我抄唔切呀!'跟住仲喊住咁澤醒,睇到我朋友心都痛埋,佢仔仔都係响元朗xx小學讀,係呢,咁你哋又會選擇係where讀小學呢,好似講到好遠咁,但我諗嚟d又係我地mami煩嘅一樣嘢,不如分享下啦。

hihi!又係我呀!唔知你哋仲記唔記得我呢?我係macy_bb48呀,唉...好頭痛!本來都諗住同囡囡出年9月先返學,但係我諗我要改變初衷啦!因為我囡囡實在太難教,事原就係,因為我覺得亞囡真係坐唔定,就諗住同佢報下d playgourp啦!第一堂都好地地,都肯跟住唱歌跳舞,但由第二堂開始直至今日第五堂,佢就次次上上下堂都話要出房玩,如果唔比佢就又 又訓地..搞到d mami同miss都唔係咁高興,而我..就梗係覺得瘀皮兼心痛    點解佢會咁架!所以我就決定早d比佢返學,希望能夠早d比佢學下規矩,所以我會同佢報啓思,不過我就想問下你地嘅意見,啓思d miss同姐姐係咪都好有愛心同耐性架?因為自問自己都會頂亞囡唔順,所以我都怕同佢返學會成日比老師投訴,因為佢係發俾氣會打人嗰d    好煩呀

諗深一層!我都覺得你講得啱,囡囡有時真係聽其他人話多過聽屋企人話,希望佢返咗學會好D,希望仲有位啦
macy_bb48

我個仔以前都係咁架, 唔肯留係課室度, 又唔肯跟指示做. 不過大大下就會好DD. 佢初初返學都係唔肯入課室, 到依家返學都要喊兩句先得. 但已經俾之前好好多.

有D 小朋友係聽其他人話多過聽屋企人話, 我個仔就係呢種人, "手指 R 出唔R 入",所以我都建議你俾個女返下學前班, 可能會好D.

‹ 上一主題|下一主題